Nya scenkonsthuset i Kalmar invigt

Den 6 september invigdes Byteatern Kalmar Länsteaters nya scenkonsthus i Kalmar hamn. Efter två år i tillfälliga lokaler är nu teatern samlad på den plats den verkat sedan 1982. Nu i utbyggt, renoverat och ombyggt format. Den gamla stora scenen är den nya lilla. Huset är utrustat med den senaste tekniken. Tillgängligheten har förbättrats. Arbetsmiljön har fått ett lyft.

Scenkonsthuset är på strax under 4000 kvadratmeter. Uppskattningsvis en femtedel är publika utrymmen.

Scenerna är byggda som blackboxar, den stora tar nästan 200 personer i publik och har en motoriserad teleskopläktare och en ledbaserad ljusrigg. Den lilla tar 100 personer och det som förr var lilla scen är nu replokal. Båda scenerna har dansanpassade golv.

Byteatern Kalmar Länsteater, foto Jean-Pierre Valpiani

Nytt på teatern är också Teaterlabbet där teaterpedagog kan ta emot skolklasser, både för efterarbeten och projekt där de får möjlighet att själva använda teater som uttrycksform.

Det nya huset ger också teatern en bra bas för den turnerande verksamheten med förbättrade lokaler för all produktion och smidiga logistiska lösningar.

Byteatern Kalmar Länsteater, foto Jean-Pierre Valpiani

I huset finns också Kalmars största hiss. Den är på 21 kvadratmeter och tar 46 personer eller 3500 kilo. Den går mellan monteringshall och Lilla Scen för att kunna transportera scenografi. Under invigningshelgen framfördes hissmusik live för besökarna. Succén var total.

Teatern hoppas också att placeringen av huset, centralt i Kalmar intill Linnéuniversitetet kan leda till publikutveckling och skapa intresse för scenkonst i Kalmar hos nya målgrupper.

Läs mer om invigningen här!

Teatercheferna Mia Carlsson och Daniel Rylander om det nya scenkonsthuset:

Ett hus fyllt med möjligheter för scenkonstnärer och publik!

Mia Carlsson och Daniel Rylander, foto Peder Nabo

”Arbetet som teaterchef är på många sätt en tudelad funktion. Å ena sidan ska teaterchefer driva utvecklingen av en arbetsplats, skapa förutsättningar för medarbetarna och sätta sin konstnärliga prägel på resultatet. Men å andra sidan ska teaterchefen också representera något som varit, ett arbete som gjorts och som ska föras vidare, ta tag i en stafettpinne som överlämnats av tidigare chefer.

En av de stafettpinnar som överlämnades till oss var diskussionen och behovet av ett nytt hus för teatern. Byteaterns hus var eftersatt; arbetsmiljön undermålig, tillgängligheten för publiken bristfällig och dessutom var teatern trångbodd, och möjligheterna till konstnärlig utveckling begränsade.

Vi har efter bästa förmåga fört de här diskussionerna vidare de senaste sju åren. Både om visionerna och de praktiska behoven. Och nu har vi invigt resultatet av vår, medarbetarnas och våra föregångares insats. Ett hus fyllt med möjligheter för scenkonstnärer och publik. Här kan både skapas och utvecklas men inte minst upplevas.

En teater utgörs i hög grad av de människor som befolkar den. Den upptäckarlusta, envishet och det visionära arbetet som präglat Byteatern och som gjort teatern till det den är idag, har nu fått fler rymder och skrymslen att växa i och kan välkomna framtidens scenkonstnärer med stolthet. Här kan publiken, gammal som ung, trogen som nytillkommen bli underhållen eller få sina tankar och känslor om livet som människa utmanade.

Teaterns medarbetare har under många år gjort stora insatser så att detta hus kunnat bli av. Det har vänts och vridits på idéer, stötts och blötts och omfamnat och förkastats, men målet har alltid varit att skapa bästa möjliga förutsättningar för medarbetare och publik.

Och nu är hela teatern ivrig som en galopphäst att få komma igång med att göra sitt yttersta för att möta publiken med ny och spännande scenkonst.

Vi har inte full insikt i hur politiska inriktningsbeslut fattas, hur politiska idéer och strategier formas, men vi kan konstatera en sak. Politikerna i Kalmar kommun och Region Kalmar Län har gemensamt, över parti- och blocklinjer, tagit beslut som lett till en situation som är närmast unik i landet; Byteatern Kalmar Länsteater har fått både förbättrade lokaler och utökade anslag till verksamheten. Vi hoppas att detta kan tjäna som exempel för fler beslutsfattare runt om i landet.

Avslutningsvis vill vi uttrycka en förhoppning om att så många som möjligt av er får anledning att besöka oss i Kalmar.”

Daniel Rylander& Mia Carlsson; Teaterchefer, Byteatern Kalmar Länsteater

Byteatern Kalmar Länsteater, foto Jean-Pierre Valpiani

Anne, Hanna, Agnes, Måns och Edvin om det nya scenkonsthuset:

Anne Haugaard, foto teatern

Anne Haugaard, turneläggare:
– För mig som turnéläggare betyder det nya scenkonsthuset inte bara, att jag har ett härligt fräscht kontor med utsikt över Ölandsbron, utan också att jag kan jobba mer med studiebesök av skolklasser och teaterföreningar. Det är en fröjd att kunna visa runt i ett så stort, vacker och mångsidigt hus och besöka de olika avdelningarna. Detta ger ett mervärde till att även boka en föreställning och skapar en extra länk mellan oss som länsteater och våra länsbor.

Hanna Engstrand, foto teatern

Hanna Engstrand, teatertekniker:
– Det är spännande att få komma in i ett nytt hus och få börja om från början och lära känna allt nytt. Att hitta och lösa de ”barnsjukdomar” som alltid kommer med ett nybygge är spännande och utvecklande (och ibland frustrerande). Samtidigt är det fantastiskt roligt att få upptäcka och inse vilka möjligheter vi har här. Nya, moderna tekniska lösningar, bättre arbetsmiljö och större arbetsytor. Det är en omställning, helt klart, men det är nästan alltid till det bättre och jag tycker det är så kul att få vara med om det här.

Agnes Forstenberg, foto teatern

Agnes Forstenberg, skådespelare:
– Att de allra bästa förutsättningarna finns för mig och alla andra yrkesgrupper runt mig att göra riktigt bra scenkonst. Det innebär också att Kalmar läns invånare har ett hus att vara stolta över. Det ger mig energi att göra mitt allra bästa.

Måns Winge, foto teatern

Måns Winge, teknisk chef:
– För mig ger det nya förutsättningar att planera förproduktionen. Det som förr tog flera dagar går nu på en dag. Läktaren tog en dag att bygga, numera tar det tio minuter. Vi har säkrare arbetsmiljö som innebär mindre tid på stegar bland annat i och med höj- och sänkbara rå för riggning.Våra verkstäder har fått större ytor och bättre förutsättningar för att tillverka och spela föreställningar parallellt.

Edvin Bredefeldt, foto teatern

Edvin Bredefeldt, skådespelare:
– En modern arbetsplats, ett hus som är helt och hållet anpassat för att producera scenkonst – det är inspirerande, det känns som att vårt arbete är viktigt.

——

I samband med invigningen visades Förvandlingar av Pelle Hanæus, foto Hanna Engstrand

Vad händer hösten 2019?

På invigningen av Byteatern Kalmar Länsteaters nya hus den 6 september visades Förvandlingar, ett originalverk av Pelle Hanæus som delvis hämtar sin handling från Shakespeares Stormen. Föreställningen är en sagolik teaterexpedition, som tog invigningspubliken på en resa in i det nya teaterhuset och in i teaterkonsten.

Höstens stora satsning på Byteatern är Hamlet som har premiär den 16 november och spelar  t.o.m. 28 december.
Pjäsen har bearbetats av Daniel Rylander, för scenografin står Lars Jansson, kostymdesigner är Pernilla Lindfors. I rollen som Hamlet ser vi Agnes Forstenberg.

Hamlet är en av världens mest spelade pjäser, därför är det särskilt kul att kunna få möjlighet att presentera detta klassiska drama för Kalmar läns-publiken. Pjäsen berör en mängd frågor om mänskligt liv. Jag är särskilt intresserad i att gräva djupt i Hamlets dilemma: hur ska jag kunna leva upp till förväntningar som är baserat på värderingar jag inte delar?, säger Daniel Rylander, teaterchef som också regisserar Hamlet.
– En ny värld med nya värderingar ligger runt hörnet men Hamlets omgivning är fortfarande fast i förlegade synsätt på makt, maskulinitet och kärlek.

Agnes Forstenberg som Hamlet på Byteatern Kalmar Länsteater, foto Mattias Johansson

Läs mer här. Se hela kalendern här.

Byteatern Kalmar Länsteater först i Sverige med Soundscape

Royal Albert Hall, Sydney Opera House, Carnegie Hall och Byteatern Kalmar Länsteater. Som första scen i Skandinavien installeras nästa generations ljudsystem, Soundscape från d&b Audiotechnik,  i nya scenkonsthuset.

Glöm stereo och surroundljud. Nästa generations ljudsystem är här. Systemet möjliggör att ljudet kan följa med en skådespelare över scenen. Replikerna uppfattas rätt placerade i rummet oavsett var i lokalen du sitter. Tidigare har Soundscape främst används i större rum, installationen på Royal Albert Hall blev klar i april. Men just för mindre scener, Byteatern Kalmar Länsteaters scen tar strax under 200 personer i publiken, är det optimalt.

– Det förstärker rumsupplevelsen och ger en större närvarokänsla, säger Ove Karlsson, tekniker och ljuddesigner på Byteatern Kalmar Länsteater.

Systemet ger också ljuddesigners större konstnärlig frihet och möjliggör kreativitet på en annan nivå än vad som hittills varit möjligt.

– Vi är mäkta stolta över att ta Soundscape till Sverige, säger Linus Wileryd, ljuddesigner. – Publiken kommer nära på ett sätt som inte är möjligt med stereo. Att förstärka en akustisk ljudbild är bara en möjlighet bland många.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.