Kommande spelår firar Västerbottensteatern 40-årsjubileum som länsteater. Förutom firande, nya uttryck och en spännande repertoar ger jubileet ger anledning att reflektera över länsteatrarnas roll och förutsättningar.

– Tror politiken på kulturens bidrag till samhällsutvecklingen?

Det frågar sig Västerbottens vd Fransesca Quartey och styrelseordförande Martin Hedqvist som formulerat sina tankar i en debattartikel. 

I artikeln lyfter de fram de mervärden, förutom det konstnärliga egenvärdet, som Sveriges länsteatrar bidrar med när det gäller att skapa attraktiva platser att leva på; stimulans till företagande, hälsa och välmående, turism samt tolerans människor emellan.

Tror då politikerna på kulturens bidrag till samhällsutvecklingen? Ja, i vissa fall gör de det, skriver Fransesca och Martin och tar som exempel satsningar på Byteatern Kalmar Länsteater, Regionteatern Blekinge Kronoberg och i Västerbottensteaterns hemmakommun Skellefteå. Där satsas bland annat på ett nytt kulturhus tack vare att både regionala och kommunal politiker har förstått värdet av en stark länsteater.

Men trots detta så finns det anledning till oro att klara framtidens utmaningar sägs det i debattartikeln. Satsningen i den nyligen lagda statsbudgeten kommer inte att förbättra villkoren utan ställer än större krav på regioner och kommuner att lägga in ytterligare medel. Prognoserna från bland annat Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) visar att de närmaste åren kommer svåra ekonomiska beslut att tvingas fram.

Det måste alltså få kosta om länsteatrarna ska kunna fortsätta att bidra till ett bra samhälle att leva i, avslutar Fransesca Quartey och Martin Hedqvist sin debattartikel.

Hela artikeln kan läsas på Västerbottensteaterns pressrum här.

Skellefteås nya kulturhus, Kulturhuset Sara, skall vara klart för inflyttning 2021.

Bilden överst: Martin Hedqvist, styrelseordförande och Fransesca Quartey, vd för Västerbottensteatern. Foto Jonas Jörneberg och Patrick Degerman.

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.