Kommande spelår firar Västerbottensteatern 40-årsjubileum som länsteater. Förutom firande, nya uttryck och en spännande repertoar ger jubileet ger anledning att reflektera över länsteatrarnas roll och förutsättningar.

– Tror politiken på kulturens bidrag till samhällsutvecklingen?

Det frågar sig Västerbottens vd Fransesca Quartey och styrelseordförande Martin Hedqvist som formulerat sina tankar i en debattartikel. 

I artikeln lyfter de fram de mervärden, förutom det konstnärliga egenvärdet, som Sveriges länsteatrar bidrar med när det gäller att skapa attraktiva platser att leva på; stimulans till företagande, hälsa och välmående, turism samt tolerans människor emellan.

Tror då politikerna på kulturens bidrag till samhällsutvecklingen? Ja, i vissa fall gör de det, skriver Fransesca och Martin och tar som exempel satsningar på Byteatern Kalmar Länsteater, Regionteatern Blekinge Kronoberg och i Västerbottensteaterns hemmakommun Skellefteå. Där satsas bland annat på ett nytt kulturhus tack vare att både regionala och kommunal politiker har förstått värdet av en stark länsteater.

Men trots detta så finns det anledning till oro att klara framtidens utmaningar sägs det i debattartikeln. Satsningen i den nyligen lagda statsbudgeten kommer inte att förbättra villkoren utan ställer än större krav på regioner och kommuner att lägga in ytterligare medel. Prognoserna från bland annat Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) visar att de närmaste åren kommer svåra ekonomiska beslut att tvingas fram.

Det måste alltså få kosta om länsteatrarna ska kunna fortsätta att bidra till ett bra samhälle att leva i, avslutar Fransesca Quartey och Martin Hedqvist sin debattartikel.

Hela artikeln kan läsas på Västerbottensteaterns pressrum här.

Skellefteås nya kulturhus, Kulturhuset Sara, skall vara klart för inflyttning 2021.

Bilden överst: Martin Hedqvist, styrelseordförande och Fransesca Quartey, vd för Västerbottensteatern. Foto Jonas Jörneberg och Patrick Degerman.

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.