Kommande spelår firar Västerbottensteatern 40-årsjubileum som länsteater. Förutom firande, nya uttryck och en spännande repertoar ger jubileet ger anledning att reflektera över länsteatrarnas roll och förutsättningar.

– Tror politiken på kulturens bidrag till samhällsutvecklingen?

Det frågar sig Västerbottens vd Fransesca Quartey och styrelseordförande Martin Hedqvist som formulerat sina tankar i en debattartikel. 

I artikeln lyfter de fram de mervärden, förutom det konstnärliga egenvärdet, som Sveriges länsteatrar bidrar med när det gäller att skapa attraktiva platser att leva på; stimulans till företagande, hälsa och välmående, turism samt tolerans människor emellan.

Tror då politikerna på kulturens bidrag till samhällsutvecklingen? Ja, i vissa fall gör de det, skriver Fransesca och Martin och tar som exempel satsningar på Byteatern Kalmar Länsteater, Regionteatern Blekinge Kronoberg och i Västerbottensteaterns hemmakommun Skellefteå. Där satsas bland annat på ett nytt kulturhus tack vare att både regionala och kommunal politiker har förstått värdet av en stark länsteater.

Men trots detta så finns det anledning till oro att klara framtidens utmaningar sägs det i debattartikeln. Satsningen i den nyligen lagda statsbudgeten kommer inte att förbättra villkoren utan ställer än större krav på regioner och kommuner att lägga in ytterligare medel. Prognoserna från bland annat Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) visar att de närmaste åren kommer svåra ekonomiska beslut att tvingas fram.

Det måste alltså få kosta om länsteatrarna ska kunna fortsätta att bidra till ett bra samhälle att leva i, avslutar Fransesca Quartey och Martin Hedqvist sin debattartikel.

Hela artikeln kan läsas på Västerbottensteaterns pressrum här.

Skellefteås nya kulturhus, Kulturhuset Sara, skall vara klart för inflyttning 2021.

Bilden överst: Martin Hedqvist, styrelseordförande och Fransesca Quartey, vd för Västerbottensteatern. Foto Jonas Jörneberg och Patrick Degerman.

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.