– När vi talar om satsningar för att göra livet på gles- och landsbygden bättre får vi inte glömma kulturen. Länsteatrarna skapar gemenskap och sammanhang, skriver styrelsen för Länsteatrarna i Sverige i en gemensam debattartikel i Tidningen ETC den 2 oktober 2019.

”Under de senaste veckorna har vi kunnat följa debatten i media kring försök och förändringar som ska göra livet på gles- och landsbygden bättre. Där skattereformer ska få befolkningen i vissa av våra minst bebodda delar av landet att stanna kvar, och fortsätta att leva. Men vad är det mer än rena pengar i fickan som kan få folk att vilja bo kvar utanför landets större städer? Jo, tillgången till en meningsfull fritid, ett utbyte av tankar och idéer och en känsla av att tillhöra en gemenskap och ett sammanhang. Här spelar Sveriges länsteatrar en viktig och avgörande roll.

Våra länsteatrar producerar professionell och högkvalitativ scenkonst som utgår ifrån regionerna där de finns och från de människor som bor där. Vi vet också att våra länsteatrar bidrar med så mycket mer än det konstnärliga egenvärdet. Sveriges länsteatrar bidrar till att skapa attraktiva orter och boplatser, dit folk är villiga att flytta. Länsteatrarna skapar mervärden som stimulerar företagande, hälsa och välmående, turism samt tolerans oss människor emellan.

Ett gott exempel på detta är Västanå Teater. I sommar har 28 000 personer tagit sig till Sunne för att se på teater. 70 procent av publiken kommer resande från platser utanför Värmland vilket genererar hotellnätter och annan kommersiell verksamhet. Teatern skapar därmed oanade möjligheter för den värmländska glesbygden.

Hösten 2019 ser vi att ett par regioner har förstått och är villiga att satsa på sin länsteater. Byteatern Kalmar Länsteater har genom finansiering från både region och kommun kunnat bygga ett nytt scenkonsthus. Regionteater Blekinge Kronoberg har kunnat skapa en av Sveriges största dansscener i Karlshamn. Ett ytterligare exempel är att Skellefteå satsar och bygger ett nytt kulturhus där Västerbottensteatern ska inhysas. Detta tack vare att både kommunala och regionala politiker har förstått värdet av en stark och välmående länsteater i regionen. Det är inte billigt att driva en teater. Beslutsfattare behöver förstå de förutsättningar som krävs och se värdet av att investera i en. Investeringen sker nämligen i en verksamhet som stärker människans behov av kultur, bejakar yttrandefriheten och därigenom ökar regionens och kommunens attraktionskraft.

Därför uppmanar vi landets politiker att fortsätta investera i de regionala scenkonstinstitutionerna. Då ger ni invånarna många fler anledningar att inte lämna och tillsammans stärker vi den regionala identiteten. För vad betyder egentligen några extra slantar på fickan för de som bor på landsbygden om de inte har en stark känsla av att vilja bo kvar?”

Styrelsen för Länsteatrarna i Sverige:
Robert Uitto, ordförande (S), Lena Carlbom, vice ordförande (C), Yvonne Rock, ledamot, Martin Hedqvist, ledamot (S), Paul Lindvall, ledamot (M), Daniel Rylander, teaterchef Byteatern Kalmar Länsteater, Lisa Hugoson, teaterchef Dalateatern, Kajsa Isakson, konstnärlig ledare Folkteatern Gävleborg och Thomas Sundström, teaterchef Länsteatern på Gotland

Läs artikeln i Tidningen ETC här.

Bilden ovan: FALLET EXET är en nyskapande hybrid mellan spel och föreställning för högstadiet och unga vuxna av scenkonstkollektivet Nyxxx i samarbete med Teater Västernorrland, foto Lia Jacobi

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

    Jag vill äta lunch 19 april

    Jag vill äta middag 19 april

    Jag vill äta lunch 20 april

    Jag vill äta middag 20 april

    Jag vill äta lunch 21 april



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.