”En ny rapport från Myndigheten för kulturanalys har kartlagt kulturutbudet i Sveriges 290 kommuner. Rapporten visar att kulturutbud finns i samtliga kommuner, och att utbudet är stort i och nära städerna, men att landsbygdskommunernas kulturutbud är helt beroende av det ideella kulturlivets aktörer.

Positivt är att man inom scenkonsten som helhet, och på länsteatrarna i synnerhet har nått ut med den turnerande verksamheten och mött en stor publik. De flesta av Sveriges länsteatrar har ett turnerande uppdrag som är en stor och betydelsefull del av verksamheten. Några länsteatrar  arbetar uteslutande med turnerande verksamhet.

Länsteatrarna i Sverige ser positivt på den kartläggning som gjorts. Den visar på länsteatrarnas betydelse för  att sprida den regionalt och lokalt producerade scenkonsten till medborgarna i respektive region. Till detta ska också såklart nämnas de gästspel som görs i andra regioner än i länsteaters egna och som också räknas med i statisktiken.

Något som vi inom Länsteatrarna i Sverige vill understryka är det som MYKAs rapport hänvisar till som en sårbarhet, nämligen att vid neddragningar av finansiella medel för Sveriges länsteatrar så kommer detta få konsekvenser för turnéverksamheten. Konsekvenser som exempelvis påverkar föreställningsform, utbud och inte minst möjligheten att turnera. Detta gör i sin tur att den konstnärliga bredden kan komma att inskränkas samt att möjligheterna för publiken att ens ta del av konsten kan komma att minska drastiskt.

En ytterligare parameter som är viktig att tillägga är möjligheten för länsteatrarna att ha någonstans att spela. Här är bland annat skolor och bygdegårdar m.m. viktiga som arrangörer. Dessa behövs för att kunna ta emot scenkonsten i regionerna och dessa arrangörer behöver resurser och goda förutsättningar att fortsätta sitt arbete. Inte minst i de större regionerna med mindre befolkningstäthet.

Till sist vill vi understryka det goda i att länsteatrarna bidrar till att 92% av landets befolkning får ta del av scenkonst genom turnéer. Detta visar hur Sveriges länsteatrar bidrar till att stärka den kulturella infrastrukturen över hela landet.”

Michael Johansson, verksamhetsledare Länsteatrarna i Sverige

Läs mer om rapporten här.

Hela rapporten finns att läsa här!

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 1 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 1 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.