Robert Uitto (s) är ny ordförande i Länsteatrarna i Sverige. Robert har under många år varit ordförande för Estrad Norr, länsteatern i Jämtland Härjedalen och dessutom varit ansvarig kulturpolitiker sedan 2010.

– Den fria kulturen är helt klart en måttstock på demokratin i ett land, säger Robert.

”Jag heter Robert Uitto och är regionråd i Region Jämtland Härjedalen. Jag bor på Frösön i Jämtlands län tillsammans med min fru och ena son. Den andre har ”lämnat boet”. Jag gillar att resa, upptäcka nya kulturer, träffa människor och lära nytt. Förkovrar mig gärna i arkitektur och önskar mig ständigt nya arkitekturböcker till födelsedag eller jul… Samlar vin och älskar portvin – favoritmaten får nog bli min pappas rotmos med fläsklägg, men plankstek går också bra.

Jag brinner för demokrati och kulturfrågor – och innehar också nationella uppdrag inom bl a Folkbildningen, Folkbildningsrådet och Folkhögskoleföreningen inom SKL.

Jag har under många år varit ansvarig för de regionala kulturfrågorna i min hemregion och ordförande för Estrad Norr inom Länsteatrarna i Sverige, med mottot att ”Vi må ha långa avstånd i vårt län och land, men det får inte betyda långa avstånd till kulturen!”.

 Som flerårig ordförande för de två offentligt ägda Folkhögskolorna i Jämtlands län har jag lärt mig hur mycket demokratidiskussioner och kampen för det fria ordet och den fria kulturen betyder. I en tid av ökande nationalism, där också regeringar påtvingar kulturarbetare eller kulturinstitutioner politiska åsikter måste vi som politiskt företräder kultur – i vårt fall länsteatrar – vara på vår vakt.

Den fria kulturen är helt klart en måttstock på demokratin i ett land.

Kultur, bildning, demokrati och utbildning går hand i hand och i mina uppdrag på europeisk nivå inom EU-systemet har jag som ledamot i Earlalls styrelse insett hur det livslånga lärandet tillsammans med rätten till fri kultur stärker allas möjlighet att deltaga på liknande villkor i ett demokratiskt samhälle. Earlall är en Europeisk organisation som arbetar för utveckling av det livslånga lärandet i framför allt EU:s regioner – läs mer här.

När jag blev tillfrågad att kandidera som ordförande i Länsteatrarna i Sverige kändes det stort. Och det kändes ännu större när årsmötet valde mig.

Vi har stora utmaningar som vi tillsammans skall tackla för att förbättra situationen för teatrarna, göra organisationen och verksamheten mer känd, arbeta för bra förhållanden på arbetsplatserna och föra kampen vidare i goda samtal med staten, regeringen och andra om hur vi utvecklar allas möjlighet att uppleva god scenkonst oavsett vem man är, var man bor eller vilka andra förutsättningar man har.

I det arbetet hoppas jag kunna möta så många som möjligt av er på föreställningar, repetitioner, arrangemang eller rent av på besök på någon av våra 21 länsteatrar.”

Robert Uitto, ordförande i Länsteatrarna i Sverige

Bilden ovan: Robert Uitto, foto Teodor Uitto

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.