Robert Uitto (s) är ny ordförande i Länsteatrarna i Sverige. Robert har under många år varit ordförande för Estrad Norr, länsteatern i Jämtland Härjedalen och dessutom varit ansvarig kulturpolitiker sedan 2010.

– Den fria kulturen är helt klart en måttstock på demokratin i ett land, säger Robert.

”Jag heter Robert Uitto och är regionråd i Region Jämtland Härjedalen. Jag bor på Frösön i Jämtlands län tillsammans med min fru och ena son. Den andre har ”lämnat boet”. Jag gillar att resa, upptäcka nya kulturer, träffa människor och lära nytt. Förkovrar mig gärna i arkitektur och önskar mig ständigt nya arkitekturböcker till födelsedag eller jul… Samlar vin och älskar portvin – favoritmaten får nog bli min pappas rotmos med fläsklägg, men plankstek går också bra.

Jag brinner för demokrati och kulturfrågor – och innehar också nationella uppdrag inom bl a Folkbildningen, Folkbildningsrådet och Folkhögskoleföreningen inom SKL.

Jag har under många år varit ansvarig för de regionala kulturfrågorna i min hemregion och ordförande för Estrad Norr inom Länsteatrarna i Sverige, med mottot att ”Vi må ha långa avstånd i vårt län och land, men det får inte betyda långa avstånd till kulturen!”.

 Som flerårig ordförande för de två offentligt ägda Folkhögskolorna i Jämtlands län har jag lärt mig hur mycket demokratidiskussioner och kampen för det fria ordet och den fria kulturen betyder. I en tid av ökande nationalism, där också regeringar påtvingar kulturarbetare eller kulturinstitutioner politiska åsikter måste vi som politiskt företräder kultur – i vårt fall länsteatrar – vara på vår vakt.

Den fria kulturen är helt klart en måttstock på demokratin i ett land.

Kultur, bildning, demokrati och utbildning går hand i hand och i mina uppdrag på europeisk nivå inom EU-systemet har jag som ledamot i Earlalls styrelse insett hur det livslånga lärandet tillsammans med rätten till fri kultur stärker allas möjlighet att deltaga på liknande villkor i ett demokratiskt samhälle. Earlall är en Europeisk organisation som arbetar för utveckling av det livslånga lärandet i framför allt EU:s regioner – läs mer här.

När jag blev tillfrågad att kandidera som ordförande i Länsteatrarna i Sverige kändes det stort. Och det kändes ännu större när årsmötet valde mig.

Vi har stora utmaningar som vi tillsammans skall tackla för att förbättra situationen för teatrarna, göra organisationen och verksamheten mer känd, arbeta för bra förhållanden på arbetsplatserna och föra kampen vidare i goda samtal med staten, regeringen och andra om hur vi utvecklar allas möjlighet att uppleva god scenkonst oavsett vem man är, var man bor eller vilka andra förutsättningar man har.

I det arbetet hoppas jag kunna möta så många som möjligt av er på föreställningar, repetitioner, arrangemang eller rent av på besök på någon av våra 21 länsteatrar.”

Robert Uitto, ordförande i Länsteatrarna i Sverige

Bilden ovan: Robert Uitto, foto Teodor Uitto

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2021

Länsteatrarna och Byteatern Kalmar Länsteater bjuder in till höstmöte den 10-12 november 2021. Temat är Barn och ungas rätt till scenkonst. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening samt enskilda individer i våra respektive teatrar. Det kommer att hållas medlemsmöte där vi beslutar om kommande års verksamhet och budget och självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst.
Varmt välkommen!


Jag vill äta middag 10 november

Jag vill äta lunch 11 november

Jag vill äta middag 11 november

Jag vill äta lunch 12 novemberJag godkänner att denna anmälan är bindande.