Rikard Lekander, nytillträdd konstnärlig ledare på Örebro länsteater, är skådespelare, regissör och dramatiker och har en bakgrund inom hardcoremusiken och skräckteatern. Han har arbetat på en lång rad scener i Sverige, både stora och små. Vi bad om en presentation!

”Jag heter Rikard Lekander. Jag är 33 år och uppväxt i Umeå.  Jag lämnade Västerbotten redan som tonåring och flyttade till Stockholm. Jag är i grunden skådespelare, utbildad på Teaterhögskolan i Malmö, men har dom senaste sju åren främst arbetat som regissör.

Innan jag hamnade i teaterns värld var jag engagerad i musiklivet i Umeå. Hardcoremusiken, punken och Straight edge-rörelsen. Jag spelade i en hel hög med olika bandkonstellationer. De flesta banden var i ärlighetens namn ganska dåliga. Men det spelade ingen roll. Jag tillhörde ett sammanhang som var större än mig själv och var stolt över det. Vi skulle förändra världen. Inte bli idoler.

Som sextonåring började jag arrangera konserter. En massa konserter och festivaler med noll kronor i budget, men som ändå lyckades locka band och publik från världens alla hörn. Såhär i efterhand kan jag knappt förstå hur det gick till, men på något sätt gick det. Och så startade jag min första frigrupp också;  Skuggteatern. Vi var ett gäng från samma gymnasieskola som gillade teater och hade ungdomlig hybris.

Men viljan att utbilda mig vidare ledde mig till Stockholm där jag gick en ettårig förberedande skola och sen direkt vidare till Teaterhögskolan i Malmö. Under studieåren var vi ett stort gäng som var engagerade i Unga Tur på somrarna. Här rådde samma hybris-artade driv, men i Kärrtorp/Stockholm  istället för i Umeå.

Efter scenskolan upptäckte jag skräckteatern. Grand Guignol. Jag lockades av tanken på att kombinera modern scenkonstestetik med den gamla bortglömda skräckteatertraditionen. Så jag startade min andra frigrupp, Farozonen, Sveriges första professionella skräckteater.

Första uppsättningen jag regisserade hette Blodvemberfest – två terrorfyllda teaterstycken. Det var som titeln beskriver två enaktare, en rysare och en splatterkomedi. Jag tror vi hade fyra tusen kronor i total budget. Ensemblen bestod av mig själv och tre vänner som repade på fritiden vid sidan av andra skådespelarjobb.  Genren råkade ligga rätt i tiden och vi fick stor uppmärksamhet direkt.  Vi fick bland annat gästspela på Dramaten och där blev jag sedan kvar som skådespelare. Det var oerhört lärorikt. Jag träffade många regissörer och skådespelarkollegor som jag lärde mig mycket av.

Jag drev Farozonen parallellt under några av åren. Men det blev så småningom ohållbart för mig att driva frigrupp parallellt med min skådespelaranställning.  Så jag gick vidare till att frilansa som regissör istället. Efter sju år som intensivt arbetande regissör så ser jag nu väldigt mycket fram emot att höja blicken från enskilda regiuppdrag och istället fokusera på långsiktiga visioner för Örebro länsteater.

Under mina år som regissör har jag varit på väldigt många olika teatrar i nästan hela landet. Både på stora och små. Det har varit inspirerande och fantastiskt att få möta så många olika teaterorganisationer och människor. Att få nära inblick i olika teatrars utmaningar och framgångar. Det är viktiga och nyttiga erfarenheter som jag kommer bära med mig när jag nu träder in i arbetet som konstnärlig ledare på Örebro länsteater. ”

Rikard Lekander
Konstnärlig ledare Örebro länsteater

Örebro länsteater

Bilden överst: Flygbild Niklas Hoflin/foto Roger Stenberg

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer också att prata om styrelsearbete i en länsteater.

Den 18 augusti har vi bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 7 juli, annars debiteras hela anmälningsavgiften.