Koreografen Lenka Vagnerová gör en Odysseus som är både en antik kung och en modern människa i Norrdans senaste föreställning – nu på turné i Sverige. Odysseus – kungen av antikens Ithaka som i irrfärder över Medelhavet försöker ta sig hem. Eller. Odysseus –  en modern människa som med mod, intelligens och sårbarhet lyckas förflytta sina personliga gränser. Norrdans föreställning beskriver båda.

Koreografen Lenka Vagnerová har tidigare arbetat med Norrdans i föreställningarna  Dark Horse och Juhani. Den här gången tar hon sig an den mest kända historien om en hjälte i de grekiska myterna, ODYSSEUS, och hans långa resa hem. Lenka Vagnerová valde att arbeta med Odyssues då hjälten som funktion intresserar henne.

– Hjälten är tidlös och viktig för våra barn. Odysseus är intressant eftersom han inte bara är stark. Det är andra personlighetsdrag som gör att han tar sig fram på sin resa. Han är nyfiken, klurig och även sårbar.

En av Lenkas egna hjältar är den tidigare tjeckiske presidenten Václav Havel och hans arbete kring mänskliga rättigheter och demokrati. Och Dalai Lama.

– Det handlar om den mentala attityden. Människor som kan jobba med sina svagheter och se vad som är viktigt i livet och världen, säger Lenka.

Norrdans, Odysseus, foto Bengt Wanselius_

Och det är bland annat det som hon vill skildra i föreställningen. Odyssén skrevs av Homeros ca 700 år före vår tidräkning och beskriver kung Odysseus resa hem till Ithaka efter att Trojanska kriget är slut. Resan över Medelhavet är lång och fylld av utmaningar. Utmaningar och hinder som ofta orsakas av Odysseus själv, eller av hans mannar, där frestelser och lojalitet ständigt sätts på prov.

– Kopplingen till idag är stark. Vi orsakar ibland våra egna problem med exempelvis vårt ego och stolthet. Vi kanske måste konfrontera våra begär, vår besatthet och rädsla för att komma vidare i vår utveckling och inse vad som är viktigt i livet, säger Lenka Vagnerová.

Precis som Odysseus. För honom är insikten om kärleken till hustrun Penelope och deras son det som driver honom vidare på resan hem. Resan där sluga cykloper och trollkvinnan Kirke fördröjer hemfärden. Och där nyfikenheten tar över så att väskan med onda vindar öppnas.

– Att arbeta med Odysseus var en magisk, vacker och kraftfull resa. Jag är tacksam för entusiasmen och det hårda arbetet hela teamet lagt ner, det var fantastiskt. Och vi hade kul. säger Lenka.

Föreställningen hade premiär den 10 mars 2018 på Härnösands Teater. Odysseus turnerar i Sverige under våren, orter kvar att få besök av Odysseus under våren är 5/4 Nacka, Dieselverkstaden 10/4 Kalix, Folkets Hus 12/4 Piteå, Christinasalen 16/4 Kiruna, Folkets Hus 18/4 Haparanda, Folkets Hus 23/4 Sundsvall, Tonhallen.

Läs mer om Odysseus

Läs mer om Norrdans

Bilden överst: Odysseus, foto Bengt Wanselius

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.