Koreografen Lenka Vagnerová gör en Odysseus som är både en antik kung och en modern människa i Norrdans senaste föreställning – nu på turné i Sverige. Odysseus – kungen av antikens Ithaka som i irrfärder över Medelhavet försöker ta sig hem. Eller. Odysseus –  en modern människa som med mod, intelligens och sårbarhet lyckas förflytta sina personliga gränser. Norrdans föreställning beskriver båda.

Koreografen Lenka Vagnerová har tidigare arbetat med Norrdans i föreställningarna  Dark Horse och Juhani. Den här gången tar hon sig an den mest kända historien om en hjälte i de grekiska myterna, ODYSSEUS, och hans långa resa hem. Lenka Vagnerová valde att arbeta med Odyssues då hjälten som funktion intresserar henne.

– Hjälten är tidlös och viktig för våra barn. Odysseus är intressant eftersom han inte bara är stark. Det är andra personlighetsdrag som gör att han tar sig fram på sin resa. Han är nyfiken, klurig och även sårbar.

En av Lenkas egna hjältar är den tidigare tjeckiske presidenten Václav Havel och hans arbete kring mänskliga rättigheter och demokrati. Och Dalai Lama.

– Det handlar om den mentala attityden. Människor som kan jobba med sina svagheter och se vad som är viktigt i livet och världen, säger Lenka.

Norrdans, Odysseus, foto Bengt Wanselius_

Och det är bland annat det som hon vill skildra i föreställningen. Odyssén skrevs av Homeros ca 700 år före vår tidräkning och beskriver kung Odysseus resa hem till Ithaka efter att Trojanska kriget är slut. Resan över Medelhavet är lång och fylld av utmaningar. Utmaningar och hinder som ofta orsakas av Odysseus själv, eller av hans mannar, där frestelser och lojalitet ständigt sätts på prov.

– Kopplingen till idag är stark. Vi orsakar ibland våra egna problem med exempelvis vårt ego och stolthet. Vi kanske måste konfrontera våra begär, vår besatthet och rädsla för att komma vidare i vår utveckling och inse vad som är viktigt i livet, säger Lenka Vagnerová.

Precis som Odysseus. För honom är insikten om kärleken till hustrun Penelope och deras son det som driver honom vidare på resan hem. Resan där sluga cykloper och trollkvinnan Kirke fördröjer hemfärden. Och där nyfikenheten tar över så att väskan med onda vindar öppnas.

– Att arbeta med Odysseus var en magisk, vacker och kraftfull resa. Jag är tacksam för entusiasmen och det hårda arbetet hela teamet lagt ner, det var fantastiskt. Och vi hade kul. säger Lenka.

Föreställningen hade premiär den 10 mars 2018 på Härnösands Teater. Odysseus turnerar i Sverige under våren, orter kvar att få besök av Odysseus under våren är 5/4 Nacka, Dieselverkstaden 10/4 Kalix, Folkets Hus 12/4 Piteå, Christinasalen 16/4 Kiruna, Folkets Hus 18/4 Haparanda, Folkets Hus 23/4 Sundsvall, Tonhallen.

Läs mer om Odysseus

Läs mer om Norrdans

Bilden överst: Odysseus, foto Bengt Wanselius

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.