Mia Ringblom Hjertner är ny teaterchef på Oktoberteatern i Södertälje där hon började arbeta i maj. Mia kom direkt från tjänsten som chef för Unga Spira på Smålands Musik och Teater. Nu har det gått en tid och vi kontaktade Mia för att höra om hon ville skriva några rader om sitt nya uppdrag.

”Södertälje calling…
Våren 2019 hade vi Länsteaterträff på Oktoberteatern i Södertälje. Staffan (Aspegren) och jag tog oss från Smålands skogar upp till Södertäljes förortsdjungel. Eller, är det en djungel egentligen? När en besöker Södertäljes stadskärna liknar staden (jo, det är en stad) mer en liten småstadsidyll. Kanaler, gamla sekelskifteshus och en rik kulturhistoria. När en ska åka in till huvudstaden säger man att man ska ”… till Stockholm” INTE ”in till sta’n”. Sta’n är här!

Och nu har jag landat och ska bli kvar några år. Tillträdde som teaterchef i maj. Väldigt märklig tid att börja på ett nytt jobb. Under pandemivåren gjorde vi webbserie och spelade några föreställningar för de yngsta utomhus. Jag fick tid att lära känna mina medarbetare och husets kapacitet.

Hösten har, till för några dagar sedan, varit produktiv. I september hade vi premiär på Vägen av Anis Hamdoun, syrisk dramatiker som lever i exil i Tyskland. Vi har spelat för en oerhört fokuserad publik bestående av gymnasister och årskurs nior. Vi hann precis spela den sista föreställningen innan rekommendationerna skärptes. Vi hade även nypremiär på Mankan Nilssons pjäs Män rör sig på isigt plåttak, en once-in-a-lifetime upplevelse där Mankan och Staffan Göthe möts i en pjäs skriven just för dem.

Oktoberteatern, Vägen, foto Jonas Holmberg

Oktoberteatern är, som många av er vet, en liten pärla till teater. Med rötterna i 1970-talets politiska teater, som bl a innebar medverkan i det numera mytiska Tältprojektet, till dagens lilla, men naggande goda, institutionsteater. Vi är åtta anställda som delar på arbetet, ofta tillsammans med frilansare. Teatern har alltid hållit den kvalitativa fanan högt och har sedan starten präglats av konstnärliga storheter som Ninne Olsson, Henric Holmberg, Mankan Nilsson och Staffan Göthe. Jojo, lite prestationsångest är lätt att drabbas av. Förutom teaterproduktioner ger vi konserter och har en del uthyrningar. Vi har även en pedagogisk verksamhet som leds av vår teaterpedagog.

Oktoberteatern, Män rör sig på isigt plåttak, foto Jonas Holmberg

Oktoberteatern har under de senaste åren tolkat Tove Jansson i flertalet produktioner. I vår samlar vi ihop vår Janssonkunskap i hennes hyllning till scenkonsten i Troll i kulisserna som blir Troll på teatern hos oss. Det blir första gången jag regisserar vår ensemble och det ser jag verkligen fram emot.

Hjärtligt välkomna och hälsa på! Kanske till våren då vi kan äta glass vid kanalen och prata om scenkonst och det underbara vi kan skapa när pandemin äntligen är över!”

Mia Ringblom Hjertner, Teaterchef Oktoberteatern

Läs mer här.

Bilden överst: Mia Ringblom Hjertner, foto Johanna Lindell

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.