Kristoffer Berglund är ny teaterchef på Teater Västernorrland sedan årskiftet. Kristoffer har arbetat på teatern sedan 2016. De senaste två åren har han varit ansvarig för Teater Västernorrlands barn- och ungdomsverksamhet. Vi bad honom om en presentation!

– Jag är stolt över vår teater och jag känner vind i seglen, skriver Kristoffer. Utmaningarna är såklart många, vilket flera andra länsteaterföreträdare vittnat om. Men jag tror på vår konstform, jag upplever också att politiken, publiken och näringslivet står tillsammans med oss.

”Nu har det gått två månader sedan jag gjorde min första dag som teaterchef på Teater Västernorrland. Den första tiden har varit lika delar fascinerande som omtumlande. Att kliva ombord på en teater med en kompetent personal och som är välskött och sund har många fördelar – jag har snabbt kunnat rikta mitt fokus och min energi utåt mot publiken och våra samarbetspartners.

Jag är i grunden skådespelare, utbildad på Teaterhögskolan i Malmö 2008-2011. Sommaren 2017 flyttade jag tillbaka till länet tillsammans med min sambo och mina två söner. Jag är själv uppväxt i Västernorrland. Född i Nordingrå i Kramfors kommun och sedan uppväxt i Långsele i Sollefteå kommun. Teater Västernorrland mötte jag första gången i gymnastiksalen på Långsele skola. Sedermera utvecklades ett tätare samarbete med teatern och som 11-åring blev min klass en långvarig referensklass. Det var också första gången jag träffade min företrädare Lena Engqvist Forslund. Det här länet går rakt igenom mig och vi på teatern brinner gemensamt för ett levande kulturliv i hela regionen.

Uppdraget från ägarna till Teater Västernorrland och hela Scenkonst Västernorrland är tydligt. Särskilt viktigt är vårt arbete gentemot barn och unga, där vi både kan erbjuda en mångfald av egenproducerade teaterföreställningar – som spänner från stora scenens format till mindre rum. Vår pedagogiska verksamhet har växt fram de senaste åren genom projektet Kreativa Klasser som har haft som mål att öka barn och ungas delaktighet i repertoarläggningen. Från nästa år permanentas dramapedagogtjänsten som gör det arbete möjligt.

Våren 2020 spelar Teater Västernorrland Pinoccio, foto Lia Jacobi

Vi brinner också starkt för att teatern ska nå ut till publiken, såväl i Sundsvall som i hela regionen. Därför är det otroligt roligt att vi de kommande tre åren tar våra stora familjeföreställningar på turné till Ådalskommunerna Sollefteå, Kramfors och Härnösand. Vi gör också en satsning på de små spelställena och kommer under ett antal satsa på välproducerade mindre produktioner. I vårt uppdrag att göra Sundsvall till ett regionalt centrum för scenkonst fortsätter vi utveckla ett levande teaterhus med möjlighet för publiken att i ännu större utsträckning känna delaktighet i deras egen teater.

För oss är mångfald otroligt viktigt. Såväl genom de berättelser vi exponerar på scenen som genom de som arbetar hos oss och deltar hos oss ska vi vara ett föredöme för samhällsutvecklingen i hela regionen.

Jag är stolt över vår teater och jag känner vind i seglen. Utmaningarna är såklart många, vilket flera andra länsteaterföreträdare vittnat om. Men jag tror på vår konstform, jag upplever också att politiken, publiken och näringslivet står tillsammans med oss. Ett starkt och relevant kulturliv armbågar sig fram och tar plats när samhällsklimatet tätnar. När det sker behöver vi vara modiga, och det ska i alla fall jag försöka vara.”

Kristoffer Berglund, teaterchef
Teater Västernorrland, en del av Scenkonst Västernorrland AB

Kurage är ett samarbete mellan Teater Västernorrland, Folkteatern Gävleborg och Riksteatern, foto produktionen.

 

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet är sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på XXX Stockholm, Adress. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer även få tillfälle av att byta erfarenheter mellan varandra.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 21 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 4 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 4 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.