Kristoffer Berglund är ny teaterchef på Teater Västernorrland sedan årskiftet. Kristoffer har arbetat på teatern sedan 2016. De senaste två åren har han varit ansvarig för Teater Västernorrlands barn- och ungdomsverksamhet. Vi bad honom om en presentation!

– Jag är stolt över vår teater och jag känner vind i seglen, skriver Kristoffer. Utmaningarna är såklart många, vilket flera andra länsteaterföreträdare vittnat om. Men jag tror på vår konstform, jag upplever också att politiken, publiken och näringslivet står tillsammans med oss.

”Nu har det gått två månader sedan jag gjorde min första dag som teaterchef på Teater Västernorrland. Den första tiden har varit lika delar fascinerande som omtumlande. Att kliva ombord på en teater med en kompetent personal och som är välskött och sund har många fördelar – jag har snabbt kunnat rikta mitt fokus och min energi utåt mot publiken och våra samarbetspartners.

Jag är i grunden skådespelare, utbildad på Teaterhögskolan i Malmö 2008-2011. Sommaren 2017 flyttade jag tillbaka till länet tillsammans med min sambo och mina två söner. Jag är själv uppväxt i Västernorrland. Född i Nordingrå i Kramfors kommun och sedan uppväxt i Långsele i Sollefteå kommun. Teater Västernorrland mötte jag första gången i gymnastiksalen på Långsele skola. Sedermera utvecklades ett tätare samarbete med teatern och som 11-åring blev min klass en långvarig referensklass. Det var också första gången jag träffade min företrädare Lena Engqvist Forslund. Det här länet går rakt igenom mig och vi på teatern brinner gemensamt för ett levande kulturliv i hela regionen.

Uppdraget från ägarna till Teater Västernorrland och hela Scenkonst Västernorrland är tydligt. Särskilt viktigt är vårt arbete gentemot barn och unga, där vi både kan erbjuda en mångfald av egenproducerade teaterföreställningar – som spänner från stora scenens format till mindre rum. Vår pedagogiska verksamhet har växt fram de senaste åren genom projektet Kreativa Klasser som har haft som mål att öka barn och ungas delaktighet i repertoarläggningen. Från nästa år permanentas dramapedagogtjänsten som gör det arbete möjligt.

Våren 2020 spelar Teater Västernorrland Pinoccio, foto Lia Jacobi

Vi brinner också starkt för att teatern ska nå ut till publiken, såväl i Sundsvall som i hela regionen. Därför är det otroligt roligt att vi de kommande tre åren tar våra stora familjeföreställningar på turné till Ådalskommunerna Sollefteå, Kramfors och Härnösand. Vi gör också en satsning på de små spelställena och kommer under ett antal satsa på välproducerade mindre produktioner. I vårt uppdrag att göra Sundsvall till ett regionalt centrum för scenkonst fortsätter vi utveckla ett levande teaterhus med möjlighet för publiken att i ännu större utsträckning känna delaktighet i deras egen teater.

För oss är mångfald otroligt viktigt. Såväl genom de berättelser vi exponerar på scenen som genom de som arbetar hos oss och deltar hos oss ska vi vara ett föredöme för samhällsutvecklingen i hela regionen.

Jag är stolt över vår teater och jag känner vind i seglen. Utmaningarna är såklart många, vilket flera andra länsteaterföreträdare vittnat om. Men jag tror på vår konstform, jag upplever också att politiken, publiken och näringslivet står tillsammans med oss. Ett starkt och relevant kulturliv armbågar sig fram och tar plats när samhällsklimatet tätnar. När det sker behöver vi vara modiga, och det ska i alla fall jag försöka vara.”

Kristoffer Berglund, teaterchef
Teater Västernorrland, en del av Scenkonst Västernorrland AB

Kurage är ett samarbete mellan Teater Västernorrland, Folkteatern Gävleborg och Riksteatern, foto produktionen.

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.