Sveriges äldsta länsteater har fått en egen scen som vänder sig till unga med experimentlusta. Ung Scen Norrs nya verksamhetsledare Christine Hemdal formar övergången från projekt till teater ”på rikt”. Vi bad Christine om en presentation.

”Fastän Norrbotten är så otroligt stort så kan det ändå känns för trångt och det är då teater kan vara det där extra rummet som man kan vara i och testa på något nytt. Jag vill att alla unga ska få uppleva professionell teater oavsett var i Norrbotten de bor. Teater och scenkonst visar det orimliga, det löjliga, det otänkbara. Det olydiga manifesterat.

Precis som föreställningen Breaking point som jag såg på Scenkonstbiennalen i Norrköping i maj, vill jag med teaterns hjälp visa att den stora upplevelsen ligger i vetskapen om att linan som akrobaten balanserar på kommer gå av. Frågan är bara när.

Alltså. Något kommer brista och väntan på detta något är oändligt mer intressant än själva balansakten som pågår. Att göra imponerande konster enligt tydligt uttalade regler blir snabbt ointressant.

När vår teater möter unga under turné, eller när unga kommer till teatern, vill jag att vi berättar om linan och inte akrobaten. Att vi speglar det andra. Det i fantasin möjliga och om allt det vi vuxna inte kan fixa och laga.

Mitt mål som verksamhetsledare är att Ung Scen Norr, med de unga som partner, ska skapa den här spänningen och via scenen hitta samma överenskommelse med publiken. Linan brister, precis som vi människor också brister, överallt och hela tiden. Kanske är det då man känner igen sig och får en glimt av allt det där man bara går och tänker, önskar och drömmer. Man ser det ske på scenen.

Ung Scen Norr finns i Luleå. Jag sitter utanför Norrbottensteatern med utsikt över Norra hamn och det är tolv mil utmed Bottenviken till finska gränsen. Lule älv letar sig härifrån inåt och uppåt, mot inland och fjälltrakter. Vi bor högt upp men det är fortfarande 40 mil till Treriksröset.

Det här är Norrbotten. Och just därför valde ett världsomfattande företag, sinnebilden av sociala medier, att bygga sina serverhallar här, där de uppdämda älvarna genererar elkraft till dessa hallar och hela landet.

Jag har samma bild av våra unga. Jag tänker på all kraft varje ung människa i Norrbotten genererar. Tänk om vi kan samla den och tillsammans skapa scenkonst. Jag tycker vi har ett ansvar som teater att uppvigla till dröm och handling. Och det måste få ta tid. Teatern är ett rum där verkligheten är gäst. När linan brister kan vi skratta åt det och veta att vi är alla lika.

Efter tre års projekttid blir Ung Scen Norr en efterlängtad fast del av Norrbottensteatern och i höst fyller Norrbottensteatern 50 år. Jag är stolt över att man nu väljer att satsa extra på unga, på Ung Scen Norr och våra metoder, våra laborationer, och inte minst på vår publik.”

Christine Hemdal, verksamhetsledare, Ung Scen Norr

Bilden överst: Från föreställningen/projektet Man vänjer ju sig vid det vackra, foto Samuel Zakrisson

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet är sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på XXX Stockholm, Adress. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer även få tillfälle av att byta erfarenheter mellan varandra.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 21 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 4 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 4 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.