Alexander Överg är ny  teaterchef på Norrbottensteatern sedan i höstas. Vi blev nyfikna hur det är på det nya jobbet så vi bad honom skriva några rader!

”Hej, jag heter Alexander och är 49 år. Jag är från Skåne och är ny chef på Norrbottensteatern.

Innan jag kom hit så har jag jobbat jättemycket som frilansande teaterregissör på massor av teatrar i nästan hela landet. Jag har bland annat jobbat i Malmö, Göteborg, Örebro, Stockholm, Gävle, Uppsala och Helsingborg.

Jag tycker mycket om musik. På senare tid har jag också jobbat som kompositör och tillsammans med min kompanjon Erik Norberg skrivit 5 musikaler.

Jag älskar de stora berättelserna. Stora episka sagor som sträcker sig över sekel.

Jag har nästan aldrig varit norr om Gävle. Jag tycker det är kallt här uppe. Nu ska jag vara här i flera år. Min pappa var kommunist. Vi bråkade mycket. Han lärde mig att vara rättvis. Att det är viktigt att även de som inte har förmågan att roffa åt sig också ska få äta sig mätta. Nu är min pappa död. Jag hann inte bråka klart med honom. Tänker att jag ska ringa honom ibland. Men det går ju inte. Jag kommer fortfarande ihåg hans telefonnummer fast det var 17 år sen han dog. 042125615.
Av vad jag förstår, så har Norrbotten en historia av att vara den rödaste i landet. Kanske inte längre. Men innan. På 1900-talet. Jag kommer att under min tid i norr försöka undersöka det röda Norrlandet. Fördjupa mig i Norrbottens stora berättelser. Liksom Colin Nutley i sina filmer undersöker Sverige ur en främlings perspektiv vill jag som en sörlänning undersöka Norrlandet. Det röda Norrlandet. Kanske är det ett sätt att fortsätta bråka med farsan. Jag saknar honom.”

Alexander Öberg
Teaterchef Norrbottensteatern

 Norrbottensteatern är en av 23 teatrar/institutioner som deltar i Harold Pinters Presskonferensen i samband med Folk och Kultur den 10 februari. Varför vill ni att vara med?

”–  Jag tycker att det är viktigt att komma ihåg att demokrati inte är en självklarhet. Den måste ständigt försvaras mot dem som vill utnyttja den i sina egna syften. Dessa människor är inte alltid så trevliga.”

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.