”Höstmörkret kryper sakta närmare och jag kurar gärna framför brasan, samtidigt som jag läser om alla scenkonstföreställningar som våra medlemsteatrar planerar för premiär under hösten.
Sommaren har dock varit härligt fylld med scenkonst runt om i hela vårt avlånga land. Jag har haft förmånen att se föreställningar på flera ställen i landet – från Skellefteå och Västerbottensteaterns fina föreställning av musikalen Spelman på taket till Sunne och Västanå musik och teaters storslagna föreställning av Herr Arnes penningar.
Däremellan hade jag också chansen att uppleva en grymt berörande enmansföreställning av Sara Lidmans Jernbanan på Tractor teater med skådepelaren Jakob Hultcrantz i hans nyinredda teaterlada utanför Rottneros.
Den föreställningen föranledde också ett mycket givande och intressant frukostsamtal med Jakob. För mig som ordförande är det ovärderligt att få inblick i olika delar av scenkonstens förutsättningar, men också kunskap om den enskilda konstnärens och i detta fallet skådepelarens situation. Våra medlemsteatrar är stora arbetsgivare för frilansande skådespelare, men också flertalet andra yrkesgrupper på en teater. Detta gör att vi behöver fundera över om vi gör saker på rätt sätt, är tillräckligt tydliga och skapar bra förutsättningar för frilansare – om detta och mycket mer kom frukostsamtalet att handla om. (Läs gärna den korta artikeln i vårt utskick här.)
Vår verksamhet i Länsteatrarna i Sverige drog igång ordentligt i mitten av augusti med vårt årligen återkommande Dialogmöte för förtroendevalda i våra teatrars styrelser. Det är en chans att mötas kring uppdragets innehåll, utmaningar, arbetsgivarfrågor, fackliga frågor och framtida utmaningar för våra teatrar. Ett mycket uppskattat inslag var samtal mellan teaterchefer om armlängds avstånd med tillhörande kort grupparbete.
Styrelsen arbetar just nu med vår vision, men också med vår verksamhetsplan som styr vad styrelsen skall prioritera. Inför det kommande höstmöte kommer styrelsen att mötas några dagar för att arbeta fram förlag på detta, men också på direkta förslag på uppvaktningar av beslutsfattare som kan påverka den regionala scenkonstens förutsättningar.
Detta kommer som sagt att prioriteras på höstmötet tillsamman med en vårbudget för 2025.
Vi ser alla fram emot höstmötet som denna gång går av stapeln hos våra vänner på Dalateatern i Falun 6-8 november. Inbjudan har gått ut, där Du kan anmäla dig och boka hotellrum. Färdigt program kommer ut i närtid, men redan nu kan vi avslöja att temat för mötet är ”Grön omställning för scenkonsten”.
Under det temat kommer bl.a. Petra Weckström och Adam Knapasjö hålla i ett pass kring hållbarhet med avstamp i konkreta exempel från Folkteatern Gävleborg och med information om den nystartade föreningen Hållbart Kulturliv NU.
Utöver programpunkter om hållbarhet och grön omställning diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar.
Vi kommer också att få ta del av ett flertal scenkonstupplevelser – Allan, en pjäs om Allan Edwall som är ett samarbete mellan Dalateatern och Estrad Norr, teaterföreställningen Stål om Borlänges förändring under 90-talet samt vis- och berättarprogrammet Werner möter Dan (kultursoppa).
Det finns många utmaningar, men också möjligheter för våra teatrar – Grön omställning är en sådan fråga där vi kommit olika långt runt om i landet beroende på b.la. organisationsform för teatrarna, storlek, resurser o.s.v. Dock finns det säkerligen något att lära för oss alla. Vid sidan av detta ligger fortfarande ekonomin som ett hot över hela kulturen och många regioners dåliga ekonomi kan också tvinga våra teatrar till besparingar, indragningar och minskat utbud.
En uppenbar risk med minskat ekonomiskt utrymme är att också det konstnärliga på våra teatrar blir lidande – ett allt mer ökat arrangörskap istället för egen produktion kan vara orsaken till detta.
Det finns all anledning till samtal när vi snart ses i Falun.
Väl mött fram till dess och njut i höstmörkret av kommande föreställningar både hemmavid eller på någon annan teater.”
Med vänlig hälsning/Buerie heelsegigujmie
Robert Uitto, ordförande Länsteatrarna i Sverige
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!