8 juni 2022
”Våren har kommit och i stora delar av landet är det sommarvärme. Enormt mycket har hänt sedan jag senast skrev till er alla. Det grymma kriget i Ukraina fortsätter och människor dödas, förnedras och blir av med sitt kulturarv i Putins jakt på makt och landområden.

Vi var många som träffades under de fantastiska dagarna på Länsteatrarnas vårmöte hos Västerbottensteatern i Skellefteå. Det blev ett möte som präglades av glädjen att få mötas, att samtala, lyssna och uppleva. Dagarna präglades också förstås av allvaret kring kriget och tankar kring yttrandefrihet, demokrati och fri kultur. Länsteatrarna enades kring ett mycket fint uttalande, som även sändes till den Ukrainska ambassaden i Stockholm och som flera av er valde att lägga ut på era egna hemsidor. Texten finns att läsa på Länsteatrarna hemsida här.

Framför oss ligger nu sommaren och en lite lugnare tid för många, men också arbetet med en hel del sommarföreställningar, vilket förstås är väldigt spännande.

I skrivande stund planerar vi också för att få till stånd ett möte med nya kulturministern Jeanette Gustafsdotter, även om politiken också i vårt land just nu präglas av ovanlig stökighet. Vi behöver samtala med kulturministern om länsteatrarnas frågor, men också berätta om vikten av regional kultur. Om detta kommer vi även att samtala på Almedalsveckan 3-7 juli, där vi bland annat anordnar ett frukostseminarium för närvarande politiker, till vilket vi hoppas att även kulturministern ansluter. Närmast står också Scenkonstbiennalen i Västerås för dörren den 7-12 juni och flera av oss ses säkert där.

Just nu känns det oerhört viktigt att fortsätta vårt arbete med att synliggöra Länsteatrarnas arbete och för det har styrelsen en plan. 2023 års Folk och Kultur i Eskilstuna kommer bland annat att vara ett sådant tillfälle där vi kan sprida kunskap om vår verksamhet.

Vi planerar vidare för vår ”turné” runt om i landet hos er på landets länsteatrar och önskar att ni som vill ha ett besök av styrelsen hör av er till oss! Som tidigare handlar det om att tillsammans med teatrarnas ledning möta ansvariga politiker från regionerna, men även kommunerna, och samtala om vikten av just regionalt och lokalt producerad scenkonst, förutsättningarna, behoven och framtiden. Då får vi säkert också tillfälle att tala om demokrati, yttrandefrihet och kulturens betydelse för ett samhälle och vad som faktiskt krävs för att en scenkonstföreställning skall bli till.

I skuggan av en pandemi som inte riktigt lagt sig finns även frågan om alla de barn och unga som inte fått någon som helst scenkonst under flera år – där har vi en del att hämta igen. Inte minst kommunernas ansvar är stort för att vi skall kunna nå fram med scenkonsten till förskola och skola. Något för styrelsen att arbeta vidare med i vår vilja att bredda kontaktnätet och även påverka skol- och utbildningspolitiker.

Behovet finns och vi ser idag hur exempelvis kulturskoleverksamhet under dagtid trängs bort av andra lektioner, när staten ställer sådana krav att rektorer inte kan tillåta att elever lämnar vissa lektioner för kulturskoleverksamhet.

Tankar om att ge större utrymme för kultur i skolan har vi redan spelat in vid ett tidigare möte med statssekreterare vid Utbildningsdepartementet, men frågan kräver mer påverkansarbete.

I mina tankar har jag det seminarium som arrangerades av Regionteater Väst, Backa Teater och Unga Klara och under Scenkonstbiennalen 2021. Under samtalet lade ungdomar fram flera frågor och förslag angående läget för kulturen i skolan:

”I dag är det väldigt tolkningsbart hur scenkonst och estetiska uttryck finns med i kursplanen.  Hur mycket scenkonst som ses, upplevs och diskuteras beror mycket på t.ex. lärarens passion för detta.  Kursplanen skulle behöva konkretiseras för att skapa tydliga riktlinjer och bedömningar och därmed jämlikhet och rättvisa för eleverna. Vi skulle önska en mer konkret kursplan där bland annat kulturen finns med. Hur och på vilka sätt är detta möjligt.

För vissa barn och unga är skolan den enda vägen att få komma i kontakt med kultur. Kultur/Estetiska uttryck hjälper också lärandet av andra ämnen. Varför är inte kultur obligatorisk i skolan?”

Ta del av samtalet här.

Vi ses snart och till dess: Ha en fantastisk sommar!”

Robert Uitto, ordförande Länsteatrarna i Sverige

Bilden: Foto Teodor Uitto.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.