5 februari 2020
”Förhoppningsvis har ni haft en bra jul och nyår! Flera länsteatrar har haft spännande och välbesökta julföreställningar på repertoaren. Samtidigt som vi vet att all denna fantastiska scenkonst levereras och produceras i hela landet har vi också  vetskap om hur de ekonomiska förutsättningarna pressar våra medlemmar. Pressen kommer dels från urholkade statsbidrag, men också från regioner som inte klarar att prioritera uppskrivningar av stödet till kulturen. I skenet av detta har vi, när detta nyhetsbrev kommit ut, avverkat ett konstruktivt samtal med kulturminister Amanda Lind kring länsteatrarnas förutsättningar och om våra framtidsplaner.

Tredje gången gillt för Folk och Kultur 5-8 februari! Länsteatrarna i Sverige har som organisation lagt ned mycket arbete på kulturkonventets tillkomst, men nu står Folk och Kultur på egna, starka ben – vilket gör att vi kan lämna stora delar av det arbetet åt Folk och Kulturs egen administration och befinna oss på eventet som Länsteatrarna i Sverige och på ett tydligt sätt representera oss själva. Vi finns på utställartorget med en egen monter, där vi kommer att arrangera några enklare samtal. Flera av oss som representerar Länsteatrarna deltar dessutom i andra seminarier.

Kulturen som måttstock för den fria demokratin blir allt mer tydlig och kampen för den friheten är inte helt självklar. Jag vill särskilt understryka detta då jag personligen upplever att många har resignerat, blir allt mer tillåtande och slutar reagera när uppenbara hot på nätet, kränkningar eller klåfingriga politiker vill påverka det fria ordet och kulturens innehåll.

Vi måste stå upp för demokratin, stå upp för friheten och vara stolta över att vi runt om i landet ännu så länge har fria scener som producerar scenkonst av vikt, med ett innehåll som många gånger oroar, skapar debatt eller berör – så som kulturen och scenkonsten skall göra.

Som organisationer är förmodligen våra länsteatrar oslagbara – de producerar scenkonst ute i landet och är därmed både arbetsgivare och inspiratörer. De tar ofta ansvar för mer än föreställningar då de arrangerar föreläsningar, samarbetar med skolor, stöttar amatörinitiativ o.s.v. Att över 20 scener producerar fri scenkonst av hög kvalité är inte heller det självklart, vilket ger Länsteatrarna i Sverige som organisation viktiga utmaningar att ta sig an. För demokratins del betyder det att det på hundratals spelplatser i hela landet förmedlas fria budskap, ges upplevelser som berör, skapas debatt, får oss att fundera och ofta bli stolta över föreställningar som många gånger har grund i regionala händelser eller företeelser.

– Det om något är värt att slåss för!

På Folk och Kultur kommer vi att finnas på plats. Som ordförande för vår organisation kommer jag att delta i debatter och samtal, men också finnas i vår monter för att berätta om vårt arbete, om betydelsen av den fria konsten och kulturen. Jag ser framemot att möta er som kommer på arrangemanget och förhoppningsvis via er få inspel om läget i landet, utmaningar och idéer på hur vi arbetar vidare. Leta rätt på oss och kom förbi!

Kanske kan vi också samtala om det jag nämnde inför julen, nämligen kulturens infrastruktur och möjligheten att bära ut scenkonst i ett helt län. Det är inte enbart ekonomin som utmanar, utan också närvaron av arrangörer som finns där för att ta emot, sköta lokaler som blir våra spelplatser, skapa trivsel och engagemang, koka kaffe och helt enkelt fungera som något av det viktigaste i hela vår infrastruktur. Min oro är om det är självklart i framtiden med byalag, föreningar och andra som gör detta så viktiga och oftast ideella arbete? Även detta är en viktig demokratifråga som många gånger kan vara avgörande för om våra fria föreställningar kan komma att ses av många även utanför våra städer eller större orter. Hur tar vi hand om dessa arrangörsgrupper och hur ser vi till att deras glöd och engagemang smittar av sig på fler och framför allt på kommande generationer?

Som ni ser har vi många funderingar och runt om i landet finns det säkert svar på mina frågor och våra utmaningar – hör av er, bjud in mig eller ta chansen att både uppleva kulturdagar och möjligheten till samtal på Folk och Kultur. Kanske ses vi där – annars hörs vi på annat sätt!”

Robert Uitto, ordförande i Länsteatrarna Sverige

Foto: Jonas Jörneberg

 

 

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet är sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på XXX Stockholm, Adress. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer även få tillfälle av att byta erfarenheter mellan varandra.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 21 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 4 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 4 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.