25 okt 2018
”Det går inte att ta miste, färre timmars dagsljus per dag skvallrar om att vi går mot vinter, även om vi haft en ovanligt varm period under början av oktober. Som biodlare skulle jag uppskatta att det blev kallt nu, våra arbetsbin behöver få gå i viloläge, till skillnad för oss i politiken och inom Länsteatrarna i Sverige.

Alldeles snart är det dags för höstmöte för vår organisation, där ska både budget och verksamhetsplan för 2019 slås fast. Vi har många viktiga frågor att diskutera när vi ses den 7-9 november hos Västmanlands Teater. Läs mer här.

Att den politiska situationen är oklar på nationell nivå vet vi alla och om inget oväntat händer de närmaste dagarna har vi ännu ingen ny regering när detta nyhetsbrev når er. Ute i vårt avlånga land har de allra flesta landsting/regionernu börjat landa i olika majoritets- eller minoritetsstyren och vad som väntar i den regionala kulturpolitiska debatten inför kommande mandatperiod kommer snart att börja utkristallisera sig.

Kultursamverkansmodellen är ju fortfarande den styrande modell vi har att förhålla oss till gentemot staten ur det regionala perspektivet. Klart är att våra scenkonstinstitutioners ekonomiska situation är pressad sedan tidigare och det finns all anledning att lyfta fram de utmaningar vi står inför, men också påvisa vad våra läns-/regionteatrar faktiskt bidrar till i lokalsamhället och vikten av dess existens och utveckling.

Myndigheten för Kulturanalys presenterade rapporten ”Dramatiska Villkor” förra året. Där konstaterades att de statliga anslagen till länsteatrarna runt om i regionerna har urholkats över tid, då teatrarnas personalintensiva verksamhetskostnader ökat mer än de statliga anslagen räknats upp. Vi kan konstatera att våra institutioner förväntas leverera allt mer, men för mindre medel.

Självklart behöver detta belysas och statens ansvar går inte att bortse ifrån, då det till stor del är den infrastruktur som våra regionala kulturinstitutioner utgör som ska förverkliga statens högt satta nationella kulturpolitiska mål. Som regionala politiska företrädare, både i landsting/regioneroch som förtroendevalda i respektive teaterstyrelse har vi ett ansvar som vi är beredda att ta, men vi behöver mötas upp på vägen av en seriös statlig medspelare som är beredd att ta ett verkligt gemensamt ansvar!

Scenkonstens vitaliserande kraft i samhällsutvecklingen ska aldrig underskattas, snarare lyftas fram och bejakas om vi vill leva och verka i en livskraftig demokrati. Konsten och kulturen ger oss nya perspektiv och insikter, vilka kan betraktas som hårdvaluta i ett samhälle där vi alla, nu och då, fastnar i våra egna ”filterbubblor” och behöver en knuff ut i nya sammanhang som vidgar våra vyer och ger nya perspektiv!”

Åsa Kratz, ordförande i Länsteatrarna i Sverige

 

Bilden ovan: Åsa Kratz,  foto Erik Unnerdal

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet är sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på XXX Stockholm, Adress. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer även få tillfälle av att byta erfarenheter mellan varandra.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 21 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 4 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 4 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.