UngHästen på Västerbottensteatern spelar Xenofoben, i regi av Lo Kauppi. Xenofoben handlar om rasism och om rädslan för och hatet mot allt som är främmande. Manuset bygger på sanna berättelser. Xenofoben spelas för alla niondeklasser i Västerbotten samt som offentlig föreställning och den hade premiär i förra veckan.
Xenofobi betyder främlingsskräck, främlingshat och en oskälig rädsla eller hat mot främlingar eller det som är främmande. Teaterföreställningen Xenofoben på Västerbottensteatern handlar om vår rädsla för det främmande men också om den till synes harmlösa okunniga vardagsrasismen som normaliserar hur vi tillåter oss att prata till och om andra människor. Var går egentligen gränsen mellan yttrandefrihet och hets mot folkgrupp?
Xenofoben, med undertiteln ”Välkommen om du radera dig själv!” hade skolpremiär på den 16 september. Offentlig premiär på Västerbottensteatern blir det den 29 september. Det är en föreställning om rasism, specialskriven och regisserad av Lo Kauppi med inspiration av UngHästens ensemble. Medverkande skådespelare på scenen är Axmad Muse, Nils Lundqvist, Theresa Eriksson , Matilda Kjellmor och Frehiwet Haile.
Johana växer upp i en lycklig välmående familj i storstaden Addis Abeba. En dag befinner hon sig inte längre på universitetet och pluggar marknadsföring utan i en sjunkande gummibåt i medelhavet. Absimil från Somalia rymmer hemifrån när han är 9 år. Han har tröttnat på Al-Shabab, militären och en styvpappa som slår honom – han ska ju bli fotbollsspelare!
Peter kommer från Skellefteå och blir till sin mammas förtvivlan aktiv rasist redan när han är 13. Linnea sprider nazistisk hatpropaganda på diverse internetforum bakom namnet Gullviva88.
Biggan 52 är verkligen inte rasist, men… hon tycker att det gått för långt med invandringen – vi har inte ens råd att mata ankorna i svandammen!
Xenofoben bygger på sanna berättelser och researcharbetet har b l a bestått av intervjuer med ensamkommande flyktingbarn, mammor till nazister, migrationsverket och den ”vanliga” ”jag är inte rasist men”…
Pjäsen ska spelas för alla niondeklasser i Västerbotten samt som offentlig föreställning. Efter föreställningen i klassrummet ingår det ett pedagogiskt efterarbete och efter den offentliga föreställningen sker en gemensam workshop där vi alla får möjlighet att ta död på xenofoben inom oss.
Regissör för föreställningen är Lo Kauppi som slog igenom med pjäsen Bergsprängardottern som exploderade och som sedan dess har gjort ett antal pjäser, alltid med brinnande aktuella ämnen. Nu senast Vita kränkta män.
Manus och regi: Lo Kauppi i samarbete med ensemblen
Medverkande: Axmed Muse, Nils Lundqvist, Theresa Eiksson, Matilda Kjellmor och Frehiwet Dagnew Haile
Spelperiod: 16 sep – 23 okt, 2015
Skolpremiär 16 september. Offentlig premiär 29 september
Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer också att prata om styrelsearbete i en länsteater.
Den 18 augusti har vi bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!