UngHästen på Västerbottensteatern spelar Xenofoben,  i regi av Lo Kauppi. Xenofoben handlar om rasism och om rädslan för och hatet mot allt som är främmande. Manuset bygger på sanna berättelser. Xenofoben spelas för alla niondeklasser i Västerbotten samt som offentlig föreställning och den hade premiär i förra veckan. 

Xenofoben, UngHästen, Västerbottensteatern, foto Sofia Lindblom

Xenofoben, UngHästen, Västerbottensteatern, foto Sofia Lindblom

Xenofobi betyder främlingsskräck, främlingshat och en oskälig rädsla eller hat mot främlingar eller det som är främmande. Teaterföreställningen Xenofoben på Västerbottensteatern handlar om vår rädsla för det främmande men också om den till synes harmlösa okunniga vardagsrasismen som normaliserar hur vi tillåter oss att prata till och om andra människor. Var går egentligen gränsen mellan yttrandefrihet och hets mot folkgrupp?

Xenofoben, med undertiteln ”Välkommen om du radera dig själv!” hade skolpremiär på den 16 september. Offentlig premiär på Västerbottensteatern blir det den 29 september. Det är en föreställning om rasism, specialskriven och regisserad av Lo Kauppi med inspiration av UngHästens ensemble. Medverkande skådespelare på scenen är Axmad Muse, Nils Lundqvist, Theresa Eriksson , Matilda Kjellmor och Frehiwet Haile.

Johana växer upp i en lycklig välmående familj i storstaden Addis Abeba. En dag befinner hon sig inte längre på universitetet och pluggar marknadsföring utan i en sjunkande gummibåt i medelhavet. Absimil från Somalia rymmer hemifrån när han är 9 år. Han har tröttnat på Al-Shabab, militären och en styvpappa som slår honom – han ska ju bli fotbollsspelare!
Peter kommer från Skellefteå och blir till sin mammas förtvivlan aktiv rasist redan när han är 13. Linnea sprider nazistisk hatpropaganda på diverse internetforum bakom namnet Gullviva88.
Biggan 52 är verkligen inte rasist, men… hon tycker att det gått för långt med invandringen – vi har inte ens råd att mata ankorna i svandammen!

Xenofoben bygger på sanna berättelser och researcharbetet har b l a bestått av intervjuer med ensamkommande flyktingbarn, mammor till nazister, migrationsverket och den ”vanliga”  ”jag är inte rasist men”…

Xenofoben, UngHästen, Västerbottensteatern, foto Sofia Lindblom

Xenofoben, UngHästen, Västerbottensteatern, foto Sofia Lindblom

Pjäsen ska spelas för alla niondeklasser i Västerbotten samt som offentlig föreställning. Efter föreställningen i klassrummet  ingår det ett pedagogiskt efterarbete och efter den offentliga föreställningen sker en gemensam workshop där vi alla får möjlighet att ta död på xenofoben inom oss.

Regissör för föreställningen är Lo Kauppi som slog igenom med pjäsen Bergsprängardottern som exploderade och som sedan dess har gjort ett antal pjäser, alltid med brinnande aktuella ämnen. Nu senast Vita kränkta män.

Manus och regi: Lo Kauppi i samarbete med ensemblen
Medverkande: Axmed Muse, Nils Lundqvist, Theresa Eiksson, Matilda Kjellmor och Frehiwet Dagnew Haile
Spelperiod: 16 sep – 23 okt, 2015
Skolpremiär 16 september. Offentlig premiär 29 september

Läs mer

Xenofoben, UngHästen, Västerbottensteatern, Lo Kauppi, foto Sofia Lindblom

Xenofoben, UngHästen, Västerbottensteatern, Lo Kauppi, foto Sofia Lindblom

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.