17 företrädare för kulturen, däribland Länsteatrarna i Sverige, kräver stärkt rättsskydd för kulturen i en debattartikel i DN måndag 16 december. Skyddet för kultur inte är tillräckligt starkt för att stå emot politisk påverkan och kulturpolitiken har därför blivit ett ideologiskt slagfält, menar artikelförfattarna. Parallellt med att det rättsliga skyddet ses över behöver förståelsen för kulturens roll i en demokrati öka och få en bredare acceptans, både bland politiker och allmänheten. Fler måste se vikten av ett mångfacetterat filmutbud, offentlig konst som utmanar och att scenkonst framförs över hela landet.
”Ett starkare lagskydd behövs för att säkerställa att den offentligt finansierade kulturen står fri från direkt politisk påverkan och inte blir ett ideologiskt verktyg för rådande makt. Vi har tidigare inte sett något behov av en kulturlag för att slå fast det offentligas ansvar för att kultur ska finnas i hela landet och att principen om armlängds avstånd efterlevs. Men när principen sätts ur spel menar vi att frågan om att ytterligare lagstadga om kulturens frihet och integritet har kommit i ny dager.”
Länsteatrarna i Sveriges ordförande Robert Uitto är en av de 17 kulturföreträdarna:
”- När hoten mot den fria kulturen tar sig allt tydligare uttryck i kommuner och regioner måste det ringa en varningsklocka. Att stärka den fria kulturens ställning i lag är ett sätt, men kampen måste föras av de många. Därför känns det både viktigt och rätt att som ordförande för Länsteatrarna i Sverige vara med i den viktiga kampen!”
Undertecknat av:
Anders Frennberg, vd, Cirkus cirkör
Anna Serner, vd, Svenska filminstitutet
Björn Sandmark, vd, Göteborgs stadsteater
Calle Nathanson, vd, Folkets hus och parker
Challa Gustavsson, tf teaterchef, Dansens hus
Eric Birath, vd, Fasching
Fransesca Quartey, vd, Västerbottensteatern
Jesper Larsson, vd, Kulturhuset stadsteatern
Johan Oljeqvist, vd, Fryshuset
Kitte Wagner, vd, Malmö stadsteater
Leif Magnusson, chef, Mångkulturellt centrum
Magnus Aspegren, vd, Riksteatern
Monica Fredriksson, vd, Folkoperan
Petra Brylander, vd, Uppsala stadsteater
Pia Kronqvist, vd, Scenkonst öst
Robert Uitto, ordförande, Länsteatrarna i Sverige
Stefan Hansen, vd, Unga Klara
Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot.
Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 1 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.
Varmt välkommen!