Västmanlands Teater lyfter Omsorgen upp på teaterscenen Omsorgen på Västmanlands Teater är en monolog som handlar om samhällets skyddsmurar och ett välfärdssystem som vi alltför ofta tar för givet. Manusförfattare och regissör är Anna Pettersson, även aktuell på Örebro Teater med föreställningen Kung Lear.

Omsorgen är en poetisk betraktelse av samhällets skyddsmurar och välfärdssystem och bjuder på verklighetsinsikter, humor och sång. Föreställningen tar upp viktiga frågor om välfärd och omsorg, till exempel det faktum att omsorgspersonal går på knäna och behöver resurser, men istället får applåder som tack för deras hårda arbete under pandemin. Manusförfattare och regissör är Strindbergs Intima Teaters konstnärliga ledare Anna Pettersson.

Anna Pettersson, dramatiker, regissör och teaterchef för Strindbergs Intima Teater (Sthlm)

– Det är ett slags idédrama, berättar säger Anna Pettersson.

– Under pandemin har vi alla förstått vad det innebär att vi lider brist på omsorg, att människor faktiskt har dött därför att de inte fått tillgång till sjukvård i tid. Pjäsen är poetiskt berättad för att skildra något som annars lätt blir alldagligt eller administrativt. Föreställningen förhöjer på så vis det realistiska och vardagliga och gör det till konst.

”Sjukhusmiljön består av det som vi alla längtar efter: nybäddade sängar, omhändertagande, omvårdnad och ro. Det som vi inte prioriterar i vardagen men som vi plötsligt är i akut behov av. Det är därför vi måste göra miljön här så steril och tråkig och ogästvänlig som möjligt. Annars skulle ingen vilja åka hem.” – Utdrag ur föreställningen Omsorgen.

Västmanlands Teater, Bodil Malmberg i Omsorgen, foto teatern

Bodil Malmberg förkroppsligar omsorgen på scenen och hyllas av lokaltidningen VLT:s recensent Erik Jersenius: ”Omsorgen är också författad med Västmanlands Teaters Bodil Malmberg i åtanke. Vem har annars förmågan att så kroppsligt åskådliggöra den abstraktion, det fenomen och mänskliga värde som vi alla så väl känner igen, men inte riktigt kan sätta ord på?

Premiären hölls fredagen 22 oktober på Västmanlands Teater och föreställningen varvar under oktober och november speltillfällen i Västerås med en turné genom Västmanlands övriga 9 kommuner. Läs mer här.

Text från Västmanlands teater.

Aktuell med Kung Lear på Örebro Teater
Anna Pettersson är även aktuell på Örebro Teater med föreställningen Kung Lear. Kung Lear sätts upp på Örebro Teaters nya experimentscen Studion och i rollen som Kung Lear ser vi Hanna Lekander. Den sista föreställningen för höstsäsongen ägde rum den 6 november. Men föreställningen kommer tillbaka för en ny spelperiod i mars. Kung Lear är här ett undersökande formexperiment med film, ljud och gestaltning som utlovar att vi kommer få reda på vad berättelsen om Kung Lear egentligen handlar om. Läs mer här.

Örebro Teater, Hanna Lekander i Kung Lear, foto Kicki Nilsson/ICON

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.