Under våren spelar elever från Västerås kulturskolas teaterlinje två nyskrivna pjäser på Teater Västmanland inom ramen för pjäsprojektet LÄNK. De framför pjäserna Sannas Sanna jag av Rasmus Lindberg och Hyenor av Anders Duus.

LANK2014Banner 

Det har länge saknats nyskriven, angelägen dramatik med rollistor som passar unga, ofta stora, ensembler. Riksteatern har specialbeställt pjäser och utvecklat LÄNK som ger unga ensembler tillträde och tillgång till den professionella teatervärlden. Under våren spelar elever från Västerås kulturskolas teaterlinje två nyskrivna pjäser på Teater Västmanland.

Pjäserna i den här omgången av LÄNK är skrivna av Anders Duus, Sofia Fredén, Cristina Gottfridsson, Rasmus Lindberg, Katori Hall och Martina Montelius.

LÄNK pågår runtom i hela Sverige. Hundratals ungdomar på gymnasieskolor, kulturskolor och i amatörteatergrupper repeterar, bygger scenografi, syr kostym och förbereder sig inför varsin premiär av en nyskriven pjäs. LÄNK är en bro mellan skolan, unga amatörteatrar och den professionella teatervärlden. Här skapas möten mellan skola och lokala experter på kulturarrangemang och kulturförmedling.

LÄNK görs i samarbete mellan Riksteatern nationellt, regionalt och lokalt, Norrbottensteatern, Västerbottensteatern, Uppsala stadsteater, Reginateatern, Backa teater, Unga Dramaten, Malmö stadsteater, Helsingborgs stadsteater, Dunkers kulturhus, Scenkonstbolaget/Teater Västernorrland, Dalateatern, Regionteatern Blekinge/Kronoberg och Amatörteaterns riksförbund.

Idén till LÄNK kommer från England och The National Theatre där projektet Connections har funnits sedan 1994. Den första omgången av LÄNK i Sverige startade 2010 och knöts ihop 2012 med en teaterfestival i Riksteaterns lokaler i Hallunda.

De två pjäser som kulturskolans elever spelar på Teater Västmanland är: 

Hyenor av Anders Duus med premiär den 23 april och Sanna jag av Rasmus Lindberg med premiär den 24 april.

Hyenor av Anders Duus
Fem tjejer, alla är de skolans outsiders fast på helt olika sätt. De är osynliga, mobbade eller inpressade i trånga fack. En dag gör de gemensam sak. Det handlar inte om vänskap, det handlar om överleva och att slå tillbaka. De blir Hyenor.

En hyena bryr sig inte om hur hon ser ut, hur hon låter eller hur hon luktar. En ensam hyena får vara feg – men flocken backar inte för någon. Snart är de inte bara fredade, de är fruktade. Anhängarna blir fler och fler, insatserna höjs och till sist har offer blivit förövare. Det kan inte fortsätta, men hur ska det sluta?

Sannas Sanna jag av Rasmus Lindberg
Sanna är ett ensamt barn. Hon lever ett instängt liv övervakad av frikyrkoförsamlingen. Hon bor med sin församlingstrogna mamma, sin alkoholiserade, ofta våldsamma, pappa – som också är vaktmästare på hennes skola.

Snacka om övervakning! Hon har få vänner. Hon får inga julklappar. Det är tråkigt, ensamt, isolerat, men hon har sin älskade katt. En dag inträffar något som gör att Sanna får nog. Sannas sanna jag dyker upp. Då sätts hela hennes existens i gungning och det ena leder till det andra. Till slut måste hon helt enkelt dra, dra iväg från allt. Det här är hennes avskedspjäs, kvarlämnad i en dator i vänthallen på en busstation någonstans i Sverige.

För mer information:
Tinamaria Ranaxe, teaterpedagog  073-141 99 36

LÄNK Västmanlands Teater, foto TInaMaria Ranaxe

LÄNK Västmanlands Teater, foto TInaMaria Ranaxe

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.