Oktoberteatern välkomnas som ny medlem i medlemsorganisationen Länsteatrarna i Sverige. Det innebär att Länsteatrarna i Sverige nu också finns representerade i Södertälje kommun i Stockholms län. Oktoberteatern är ytterligare en länsteater med ett kommunalt uppdrag och stor erfarenhet av arbete med barn och unga.
Oktoberteatern bildades 1973 som en fri teatergrupp och är idag en mindre institutionsteater med fast scen i Södertälje. Oktoberteatern kom till Södertälje 1978 med en vision om att göra en djärv, ny, unik teater med rötterna djupt nere i det mångkulturella samhälle som Sverige idag är. Oktoberteatern producerar scenkonst för främst barn och unga, vilket inkluderar verksamhet riktad till Södertäljes alla grundskoleelever samt till barnfamiljer, men också för vuxna.
– Vår organisation har nu fått ännu en kompetent medlem i Oktoberteatern, en teater som är lokalt och regionalt djupt förankrad i Södertälje kommun i Stockholms län, säger Åsa Kratz, ordförande för Länsteatrarna i Sverige. Oktoberteatern har stor erfarenhet av arbete med framförallt barn och unga i fokus. Den erfarenheten kommer att berika vårt fortsatta arbete med att tydliggöra scenkonstens kraft och möjligheter att stärka utvecklingen av både individ och samhälle och ge oss övriga medlemmar i Länsteatrarna i Sverige värdefull inspiration och kunskap.
– Vi ser Länsteatrarna i Sverige som en bra arena för erfarenhetsutbyte och omvärldsbevakning, säger Johanna Lindell, ordförande i Oktoberteaterns styrelse. Vi har många gemensamma utmaningar med de andra scenkonstaktörerna i föreningen och ser fram emot att samarbeta i den här konstellationen.
– Vi har lämnat vårt fria gruppliv och behöver råd och stärkande samtal med teatrar som har längre erfarenhet av att vara en institution – och se hur vi tillsammans håller teaterns själ och hjärta vid liv i dessa tider av utveckling och förändring, säger Ninne Olsson, konstnärlig ledare för Oktoberteatern.
Läs mer om Oktoberteatern på deras hemsida
Bilden överst. Från Oktoberteaterns verksamhet Embryo, en teaterlekstudio för lågstadiebarn. Inom ramen för barn – och ungdomsverksamheten produceras även föreställningen och workshops. Foto: Rebecka Asshoff.
Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet är sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på XXX Stockholm, Adress. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer även få tillfälle av att byta erfarenheter mellan varandra.
Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 21 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 4 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.
Varmt välkommen!