Konventet Folk och Kultur går av stapeln den 7 – 10 februari 2018. Precis ett år innan bjuder vi nu in till ett uppstartsmöte i Munktellstaden i Eskilstuna. Då går startskottet! Vi har ett år på oss. Alla som är intresserade av ett årligen återkommande kulturpolitiskt konvent och en tribun för konst och kultur i hela Sverige är hjärtligt välkomna. Vill ni i er region, på er myndighet eller i er verksamhet vara med och utforma innehållet och bidra till Folk och Kultur? Kom då till Munktellstaden tisdag den 7 februari 2017 och var med på mötet! Läs mer härAnmäl dig här. Sista anmälningsdagen är den 3 februari.

Just nu pågår ett intensivt och roligt arbete med Folk och Kultur. 2018 känns plötsligt inte så avlägset. Länsteatrarna i Sverige, Regional Musik i Sverige och Länsmuseernas Samarbetsråd är arrangörerna, i nära samarbete med Eskilstuna kommun och Landstinget i Sörmland. Vi har nu skapat grunden för en organisation som ska driva och förverkliga visionen om Folk och Kultur – ett årligen återkommande kulturpolitiskt konvent i Munktellstaden. Folk och Kultur är också en tribun för konsten och kulturen i hela Sverige.

Styrgruppen består av: Åsa Kratz (s) ordförande Länsteatrarna Sverige, Nina Björby (s) ordförande Regional Musik i Sverige och Inga Göransson (c) vice ordförande Länsmuseernas samarbetsråd. De är ytterst ansvariga för hela konventet, dess utformning och innehåll. Linde Sjöstedt, Länsteatrarna i Sverige är utsedd till projektledare och Ulrika Nilsson, Regional Musik i Sverige är projektsekreterare. Vi samarbetar med Meetagain, en professionell kongressarrangör som har ett helhetsgrepp över allt praktiskt, logistik, tekniskt, ekonomiskt, registrering, service, rådgivning, utvärdering, m.m.

En projektgrupp träffas kontinuerligt och arbetar för att ta fram beslutsunderlag för innehåll, form och struktur. Medlemmar i projektgruppen: Eva Königsson, kulturchef i Eskilstuna, Mikael Palo, chef kultur och utbildning Landstinget Sörmland, Bosse Lundqvist kulturutvecklare Eskilstuna kommun, Karin Enberg teaterregissör, Christer Falk museichef Stockholms länsmuseum, Martina Käck Meetagain, Ulrika Nilsson projektsekreterare, Linde Sjöstedt samt Åsa Kratz som adjungerad.

Vi kommer att vara i lokalerna Lokomotivet  i Munktellstaden i Eskilstuna

Vi har också knutit en referensgrupp till Folk och Kultur, deras ansvar är att öppna upp för nytänkande gällande innehåll, form och struktur med syfte att stärka innehåll- och kvalitetsäkringen. Gruppen består av Terese Bengard verksamhetschef Hela Sverige ska leva, Annika Levin kulturkonsult med flera styrelseuppdrag, David Karlsson, idéhistoriker, kulturskribent, ordförande för Nätverkstan Kultur, ordförande för Kulturbryggan vid Konstnärsnämnden, Yvonne Rock TYP kulturkapital och Max Vallentin vd Fabel.

Vi håller också på att bygga upp ett programråd, vars medlemmar får i uppdrag att syna och samordna de projektbidrag som kommer in. I nästa nyhetsbrev ska vi avslöja vilka som sitter i programrådet.

Folk och Kultur erbjuder en plattform, där innehållet skapas i samverkan med inbjudna aktörer och representanter från hela branschen, myndigheter, akademin och landets 21 regioner. Vill du medverka under Folk och Kultur? Välkommen att lämna ditt bidrag, läs mera här.

I dagsläget har vi fått in förslag från Teater Västernorrland, Norrdans, Teater Barda/Estrad Norr, Scenkonst Sörmland och Teater Halland.

KULTURMINISTERN En rikstäckande performance – med start i Halland, är ett programförslag som Anna Sjövall, nybliven teaterchef  på Teater Halland presenterar så här:

-idé:
Under det kulturpolitiska eventet Folk och Kultur 2018 genomförs en rikstäckande performance, initierad i Halland och skapad av konstnärer i Halland. Performancen består av att Harold Pinters korta pjäs PRESSKONFERENSEN framförs på de största torgen i Sveriges 21 residensstäder – samtidigt. En rikstäckande uppsättning där ”Kulturministern” framträder och talar till människor om kulturens roll i samhället. Ett regionalt samarbete mellan institutioner och fria grupper i hela landet, med syfte att lyfta fram konst och kulturfrågor inför valet 2018.

innehåll:
PRESSKONFERENSEN är en kort satir över ett samhälle där kulturens uppgift består av att kontrollera folket och deras tankar. Den fem minuter långa pjäsen utspelar sig under en presskonferens där en nytillträdd kulturminister intervjuas av en journalist. Kulturministern som tidigare varit chef för hemliga polisen ser inte dessa roller som oförenliga, utan tvärtom.

syfte:
Att lyfta de kulturpolitiska frågorna inför valet. – Att väcka frågor kring varför kultur överhuvudtaget är viktigt i ett samhälle. – Att få människor att fundera över vad konst, demokrati och yttrandefrihet är.

 

Vi tar gärna emot flera idéer och programförslag från övriga 61 medlemsorganisationer och alla andra som vill medverka och delta.
Välkommen att skicka in ditt bidrag här.

Väl mött!

Linde Sjöstedt, projektledare Folk och Kultur
linde.sjostedt@lansteatrarna.se
073 – 709 28 88

Bilden överst: Skådespelaren Örjan Hamrin i Teater Hallands föreställning Gud i kulissen 2016, foto EMANUEL

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.