Kultur i Almedalen presenterar ett innehållsrikt program under Almedalsveckan den 3-5 juli. Vi kan förvänta oss samtal och diskussioner om yttrandefrihet, konstens autonomi, kulturella och kreativa näringar, talangutveckling och kulturens roll i ett hållbart samhälle. Länsteatrarna finns på plats i Visby!

Länsteatrarna i Sverige anordnar ett frukostseminarium på måndag den 4 juli kl. 8, där vi fokuserar på frågor som rör de nationella kulturpolitiska målen och länsteatrarnas långsiktiga finansiering. Seminariet vänder sig till riksdagspartiernas kulturpolitiska talespersoner och regionpolitiker med ansvar för kultur.

Robert Uitto, ordförande i Länsteatrarna i Sverige, medverkar i programpunkten Vad spelar teatern för roll i regionerna och vad är regionernas roll för spridning av kultur? som går av stapeln tisdag 5 juli kl. 13. Med utgångspunkt i den nyligen presenterade Teaterutredningen, som Eric Sjöström har gjort på uppdrag av Västra Götalandsregionens kulturnämnd, diskuteras hur teatern och dess olika medspelare – föreningslivet, kommuner och regioner – kan samverka för att öka tillgången till teater för fler invånare. I det här samtalet medverkar också Conny Brännberg, ordförande, VGR:s kulturnämnd, Katti Hoflin, kulturchef, VGR, och Linda Zachrison, ordförande Återstartsutredningen. Moderator är Eric Sjöström, kulturstrateg och rapportförfattare. Läs mer om Teaterutredningen nedan!

Andra spännande programpunkter som handlar om regional kulturpolitik är bland andra Behövs det en nationell kulturpolitik? på söndag 3 juli kl. 13, som arrangeras av Svensk Scenkonst & Sveriges Museer, Kulturpolitiska dilemman – går de kulturpolitiska målen att förena? på måndag 4 juli kl. 11:30, som arrangeras av Myndigheten för kulturanalys, Kultursamverkansmodellen – en modell för framtiden, måndag 4 juli kl. 13, som arrangeras av Samverkansrådet med Kulturrådet m.fl. samt Mår kulturlivet bra av samverkansmodellen? på tisdag 5 juli kl. 15, som arrangeras av KLYS.

Botanisera själv bland många intressanta och högaktuella programpunkter via den här länken!  

Kultur i Almedalen 2022 arrangeras av Svensk Scenkonst och Sveriges Museer tillsammans med Länsteatern på Gotland och Gotlands Museum.

Bilden överst är tagen av Region Gotland.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.