Den 22 nov framför UngHästen vid Västerbottensteatern för andra året i rad en föreställning om ett aktuellt ämne för våra folkvalda i riksdagen. Denna gång är det föreställningen Det blir sakta bättre av och med Sarah Appelberg, som handlar om självmord.

UngHästen tackade förra året ett glatt och stolt ja till Miljöpartiets inbjudan att spela i riksdagen och framförde den 10 december 2015 – som allra första teatergrupp någonsin – en föreställning i andra kammaren i riksdagen. Man spelade Xenofoben av Lo Kauppi, som handlar om främlingsfientlighet. Den 9 februari 2016 var det dags igen att besöka våra folkvalda – för att ta emot ett pris för föreställningen #Nätkärlek i samband med Safer Internet Day. Den 22 november kl 13-14:30, framträder så UngHästen i riksdagen igen – med skolföreställningen Det blir sakta bättre, som handlar om självmord och riktar sig till flickor i årskurs 7. Efter föreställningen visar UngHästen hur de arbetar i klassrummet när själva föreställningen är över och sedan följer 25 minuters paneldebatt om självmord bland unga.

UngHästen, Det måste bli bättre 2016, foto Sofia Lindblom

UngHästen, Det måste bli bättre, 2016, foto Sofia Lindblom

Sarah Appelberg har skrivit manus och gestaltar en ung tjejs tankar och funderingar på livet. Det är en hoppfull text om hur det är möjligt att, trots allt, orka med även det mörka i livet. Varje dag tar fyra personer livet av sig i Sverige. Var tionde av dessa är unga människor under 25 år. Självmord är i dag den vanligaste dödsorsaken bland 15 – 24-åringar. Vi måste våga prata om detta!

Ibland känns allting så himla jobbigt! Skolan, mamma, pappa, alla! Och jag blir så trött på mig själv! Andra dagar kännas allt toppen. Jag känner mig jättebra och alla är så snälla mot mig. Men de där gångerna när allt är så där jobbigt, tänk om det inte tar slut? Tänk om jag inte vet hur jag ska göra för att det ska ta slut, vad gör jag då? Tänk om jag inte orkar? Tänk om…”

Teater som pedagogiskt verktyg
UngHästen startades år 2000 av Malin Lundqvist och Petra Åström som ett ungdomspedagogiskt projekt. Projektet har drivits med hjälp av EU medel i Skellefteå kommuns regi. Från och med hösten 2007 drivs UngHästen i Västerbottensteaterns regi och 2009 övergick verksamheten från projekt till fast verksamhet. UngHästens personal består av projektledare, dramapedagoger och skådespelare och man spelar drygt 140 föreställningar per år. Den främsta målgruppen är ungdomar på högstadiet och gymnasiet. UngHästen använder sig av teater som pedagogiskt verktyg i svåra, känsliga och aktuella ämnen och man har ett  nära samarbete med elevhälsan, BUP och andra experter, beroende på aktuell frågeställning. UngHästen jobbar oftast med en klass åt gången i 120 minuter, där föreställningen tar ca 30 – 40 min och övrig tid är pedagogiskt arbete. Önskemålet är att så många vuxna som möjligt på skolan ska kunna ta del av föreställningarna som stämmer in med läroplanen.

– Vi jobbar alltid interaktivt, berättar Malin Lundqvist. – Vår röda tråd är att skapa förståelse, väcka tankar och skapa ett forum för ett öppet och enkelt klimat där alla får säga vad man tycker och anser utan att blir påhoppad. Vi talar ALDRIG om vad som är rätt eller fel.

Efter föreställningen Det blir sakta bättre får publiken/eleverna skiva anonymt på lappar vad de vill om självmord. Frågor, tankar, åsikter. Här följer ett axplock av vad eleverna skrivit:

”Om man har haft hemska tankar – är det bäst att berätta till någon då?”
”Ibland vågar man inte berätta hur man mår. Man tror att det blir värre då. Man vågar inte släppa ut det.”
”Jag kände igen mig – jag känner mig ful, hopplös och jobbig.”
”Man kände igen sig på en del delar av teatern. Ibland får man en del dåliga tankar om sig själv. Men av den här föreställningen fick man lite bättre självförtroende.”
”Jag kan aldrig pratat om mina känslor med någon. Vad ska jag göra?”
”Jag tänker på min kompis som inte mår bra.”

Prisas för sitt arbete
UngHästen fick nyligen ta emot psykiatripriset i Skellefteå för att de genom sina föreställningar lyckats gestalta, synliggöra och avdramatisera svåra ämnen. Psykiatriset delas ut årligen till den person eller den grupp av personer som gjort en särskild insats för människor i utsatta lägen.
Läs gärna mer i Norran (10 nov 2016).

Mer om UngHästen

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.