Sista helgen i mars anordnades den regionala scenkonstfestivalen LÄNK i Skellefteå. Norrbottensteaterns unga scen, Ung scen norr, var medarrangör och deltog tillsammans med tre teatergrupper från Norrbotten.
− LÄNK är världens bästa projekt, säger Mervi Jaako, dramapedagog på Ung scen norr.
LÄNK är ett scenkonstprojekt för skolor och amatörteatergrupper för unga, som anordnas av regionteatrarna och Riksteatern vartannat år. Under ett år arbetar teatergrupperna med nyskriven dramatik som beställts av Riksteatern, därefter framförs pjäserna på regionala scenkonstfestivaler.
− LÄNK är världens bästa projekt utifrån så många olika aspekter. Unga får skapa scenkonst utan att det kostar. De möts på en regional festival där alla spelar sina produktioner. De får hänga med varandra, får fortbildning genom workshops och professionell feedback. De knyter nya kontakter, även till studenter på Teaterhögskolan i Luleå som hållit i workshops, och till de regionala scenkonstinstitutionerna. LÄNK ger varje utövare så mycket att ta med sig in i framtiden som människa och konstutövare, säger Mervi Jaako, dramapedagog på Ung scen norr.
I år hade drygt 100 personer från olika teatergrupper kommit till LÄNK i Skellefteå. Tre teatergrupper deltog från Norrbotten; Pajala Kulturskola, Kiruna kulturskola och Kulturgymnasiet i Luleå. De framförde pjäserna Att dela en kaka av Christoffer Mellgren och Manhattanprojektet, av Rasmus Lindberg.
− Det är ett rafflande drömspel som handlar om en tjej som drömmer att hon är en detektiv på 40-talet i New York. Samtidigt hör hon hur hennes föräldrar grälar ute i köket och försöker vakna för att förhindra ”kriget hemma”, säger Rasmus om Manhattanprojektet.
Både Mervi Jaako och Maja Alasalmi, producent på Ung scen norr, var på plats i Skellefteå och stämningen var fantastisk, berättar Mervi.
− Det finns så mycket kärlek i en LÄNK-publik. Alla som sitter i publiken har stått på scen och känt nerverna pirra under huden innan en premiär. Att då få kliva ut på en scen och känna att publiken är med, skrattar, gråter och hyllar en med stående ovationer är ett fantastiskt erkännande för hela projektet, egentligen.
Vad var det bästa med festivalen?
− Det var utan tvekan att få se resultatet av alla gruppers slit! Jag tar av mig hatten och bockar å det ödmjukaste för det enorma arbete som lagts ner och som äntligen fick spelas upp på festivalen, säger Mervi.
Text: Andrea Thür
Foto: Maja Alasalmi
Läs mer om Ung scen norr här.
Bilden överst: LÄNK. Foto Maja Alasalmi.
Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet är sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på XXX Stockholm, Adress. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer även få tillfälle av att byta erfarenheter mellan varandra.
Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 21 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 4 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.
Varmt välkommen!