Mimie och Maxida Märak gör en konsert med snabba rimes, trancejok, spoken word och hip hop, ett eget koncept de kallar för Poetry-Jojk Slam. Under asfalten ett fjäll hade smygpremiär på Giron Sámi Teáhter i slutet av augusti och åker snart ut på turné.

Stadspulsen delar plats med tysta skogar. Yta är inte alltid vacker eller klädd i kolt, den kan vara rå och odefinierbar, men under kläderna, under skinnet pulserar alltid Sápmi. Under asfalten finns ett fjäll.
Systrarna Mimie och Maxida Märak, med rötter i Lilla Lule Älvdal, uppträder tillsammans i en föreställning som snart drar ut på turné. Snabba rimes möter trancejojk, spoken world möter hip hop och tillsammans sliter sig Mimie och Maxida fria, skapar ett eget rum där samhällskritik likväl som blöta kvällar och personliga tankar tar ton.
Mimie är silvermedaljör för andra året i rad i SM i Poetry Slam, hon skriver krönikor och manus. Mimie levererar tankar i klockren poesi, uttrycksfullt, känslosamt och svår att värja sig för.
Maxida gör det samiska historieberättandet i ny tappning – hon tar jojken till en ny nivå när den lyfter taket tillsammans med hiphop-trance-housefeeling som hon varvar med att spotta ut rimes i form av svidande raptexter. Hon är musiker, skådespelare och konstnär. I höst är hon aktuell med filmen Glada hälsningar från Missångerträsk.

Texter: Mimie Märak och Maxida Märak
Musik: Maxida Märak

”Vi vill visa att vi är samer, men vi behöver inte presentera oss som Hej, jag är same, jag heter Maxida. Vad jag än gör på scenen så finns alltid mitt ursprung: Under asfalten finns ett fjäll. Men jag är trött på att behöva hävda det.” Lyssna på en kortintervju på SR

Turnéplan:

27 september Lycksele, kl 19
1 oktober Jokkmokk, kl 19
9 oktober Vilhelmina, kl 19
22 oktober Tärnaby, kl 11 skolföreställning, kl 19.00 offentlig föreställning
23 oktober Mo i Rana, Norge kl 13 skolföreställning
25 oktober Mosjön, eftermiddagsspelning, Villkvinneseminariet
26 oktober Snåsa , kl18
27 oktober Snåsa, kl 12 skolföreställning
19 november Dorotea kl 19
3 december Umeå

För mer info angående turnén kontakta
Erika Unnes, Giron Sámi Teáhter
Tel: +46 (0)73 020 5558


Giron Sámi Teáhter

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.