Mimie och Maxida Märak gör en konsert med snabba rimes, trancejok, spoken word och hip hop, ett eget koncept de kallar för Poetry-Jojk Slam. Under asfalten ett fjäll hade smygpremiär på Giron Sámi Teáhter i slutet av augusti och åker snart ut på turné.

Stadspulsen delar plats med tysta skogar. Yta är inte alltid vacker eller klädd i kolt, den kan vara rå och odefinierbar, men under kläderna, under skinnet pulserar alltid Sápmi. Under asfalten finns ett fjäll.
Systrarna Mimie och Maxida Märak, med rötter i Lilla Lule Älvdal, uppträder tillsammans i en föreställning som snart drar ut på turné. Snabba rimes möter trancejojk, spoken world möter hip hop och tillsammans sliter sig Mimie och Maxida fria, skapar ett eget rum där samhällskritik likväl som blöta kvällar och personliga tankar tar ton.
Mimie är silvermedaljör för andra året i rad i SM i Poetry Slam, hon skriver krönikor och manus. Mimie levererar tankar i klockren poesi, uttrycksfullt, känslosamt och svår att värja sig för.
Maxida gör det samiska historieberättandet i ny tappning – hon tar jojken till en ny nivå när den lyfter taket tillsammans med hiphop-trance-housefeeling som hon varvar med att spotta ut rimes i form av svidande raptexter. Hon är musiker, skådespelare och konstnär. I höst är hon aktuell med filmen Glada hälsningar från Missångerträsk.

Texter: Mimie Märak och Maxida Märak
Musik: Maxida Märak

”Vi vill visa att vi är samer, men vi behöver inte presentera oss som Hej, jag är same, jag heter Maxida. Vad jag än gör på scenen så finns alltid mitt ursprung: Under asfalten finns ett fjäll. Men jag är trött på att behöva hävda det.” Lyssna på en kortintervju på SR

Turnéplan:

27 september Lycksele, kl 19
1 oktober Jokkmokk, kl 19
9 oktober Vilhelmina, kl 19
22 oktober Tärnaby, kl 11 skolföreställning, kl 19.00 offentlig föreställning
23 oktober Mo i Rana, Norge kl 13 skolföreställning
25 oktober Mosjön, eftermiddagsspelning, Villkvinneseminariet
26 oktober Snåsa , kl18
27 oktober Snåsa, kl 12 skolföreställning
19 november Dorotea kl 19
3 december Umeå

För mer info angående turnén kontakta
Erika Unnes, Giron Sámi Teáhter
Tel: +46 (0)73 020 5558


Giron Sámi Teáhter

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 1 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 1 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.