Den 24 september är det premiär för Maria Gripes klassiker klassiker i Kulturhuset Spira i Jönköping. Musik, sång, dans, teater och luftakrobatik utlovas i detta allkonstverk. Vi fick tag i Camilla Ekelöf, som är både regissör och koreograf tillika konstnärlig chef för Dans och Unga Spira på Smålands Musik & Teater, och ställde några frågor till henne!
Boken Tordyveln flyger i skymningen kom ut 1978 och hör till Maria Gripes mest lästa och älskade. Men det var faktisk radioföljetongen som kom först, skriven direkt för Sveriges Radio av Maria Gripe och Kaj Pollack redan 1976.
Det här är berättelsen om några ungdomar i Ringaryd i Småland. Och om hur två till synes tillfälliga händelser gör att saker i det förflutna rullas upp på nytt och slutligen avslöjas. Vad är det som påverkar historiens gång? Slumpen, viljan eller något annat?
Föreställningens manus är bearbetat av dramatikern Emma Broström och att det blir en maxad familjeföreställning kommer bland andra Camilla Ekelöf, konstnärlig chef Unga Spira, regissör och koreograf att se till. Camilla utlovar en scenkonstupplevelse full av överraskningar. Premiär blir det den 24 september!
Hej Camilla! Varför har ni valt att sätta upp Tordyveln flyger i skymningen i höst?
– Det känns som om berättelsen ligger väldigt i tiden, där vi har öppnat våra sinnen för den här typen av historier och hur sanning kan diskuteras. Var finner vi sanningen i dagens information? Är allt vi hör och ser sant? Berättelsen skrevs på 70-talet men kopplingar kan göras till bland annat nutida Netflix-serien Stranger things med inslag av äventyr, mystik och världar.
Visst är det så att handlingen utspelar sig i Jönköpingstrakten?
– Ja det stämmer, det utspelar sig i den fiktiva orten Ringaryd som ligger strax utanför Eksjö. Det är ju lite extra roligt att handlingen utspelar sig i våra trakter.
På Smålands Musik & Teaters hemsida beskrivs uppsättningen som en ”älskad klassiker i punkig glamversion”. Det låter spännande!
– Vi har satsat på en färgstark kostym, nycirkusinslag och nyskriven musik – allt med en Cirque de Soleil-doftande, actionfylld touch. Modeikonen Vivienne Westwoods design och Tim Burtons filmestetisk har varit starka inspirationskällor.
Du är ju föreställningens regissör och koreograf. Blir det dans också? Berätta!
– Det blir både dans, musik och sång! Det fungerar bra att vara både regissör och koreograf, och koreografi är ju inte bara dans utan även hur kropparna förhåller sig till varandra i rummet och i relation till varandra. Regi spiller över i koreografi på olika sätt. Vi arbetar i en kollektiv arbetsprocess där de flesta förslag prövas inner vi hittar det rätta.
Text: Lundell Jenny/ Smålands Musik och Teater
Läs mer här.
Bilden överst: Smålands Musik & Teater, Tordyveln flyger i skymningen, foto Lars Kroon.
Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot.
Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 1 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.
Varmt välkommen!