Den 24 september är det premiär för Maria Gripes klassiker klassiker i Kulturhuset Spira i Jönköping. Musik, sång, dans, teater och luftakrobatik utlovas i detta allkonstverk. Vi fick tag i Camilla Ekelöf, som är både regissör och koreograf tillika konstnärlig chef för Dans och Unga Spira på Smålands Musik & Teater, och ställde några frågor till henne!

Boken Tordyveln flyger i skymningen kom ut 1978 och hör till Maria Gripes mest lästa och älskade. Men det var faktisk radioföljetongen som kom först, skriven direkt för Sveriges Radio av Maria Gripe och Kaj Pollack redan 1976.

Det här är berättelsen om några ungdomar i Ringaryd i Småland. Och om hur två till synes tillfälliga händelser gör att saker i det förflutna rullas upp på nytt och slutligen avslöjas. Vad är det som påverkar historiens gång? Slumpen, viljan eller något annat?

Föreställningens manus är bearbetat av dramatikern Emma Broström och att det blir en maxad familjeföreställning kommer bland andra Camilla Ekelöf, konstnärlig chef Unga Spira, regissör och koreograf att se till. Camilla utlovar en scenkonstupplevelse full av överraskningar. Premiär blir det den 24 september!

Camilla Elelöf, foto Lars Kroon.

Hej Camilla! Varför har ni valt att sätta upp Tordyveln flyger i skymningen i höst?
Det känns som om berättelsen ligger väldigt i tiden, där vi har öppnat våra sinnen för den här typen av historier och hur sanning kan diskuteras. Var finner vi sanningen i dagens information? Är allt vi hör och ser sant?  Berättelsen skrevs på 70-talet men kopplingar kan göras till bland annat nutida Netflix-serien Stranger things med inslag av äventyr, mystik och världar.

Visst är det så att handlingen utspelar sig i Jönköpingstrakten?
Ja det stämmer, det utspelar sig i den fiktiva orten Ringaryd som ligger strax utanför Eksjö. Det är ju lite extra roligt att handlingen utspelar sig i våra trakter.

Smålands Musik & Teaters hemsida beskrivs uppsättningen som en ”älskad klassiker i punkig glamversion”. Det låter spännande!
Vi har satsat på en färgstark kostym, nycirkusinslag och nyskriven musik – allt med en Cirque de Soleil-doftande, actionfylld touch. Modeikonen Vivienne Westwoods design och Tim Burtons filmestetisk har varit starka inspirationskällor.

 Du är ju föreställningens regissör och koreograf. Blir det dans också? Berätta!
Det blir både dans, musik och sång! Det fungerar bra att vara både regissör och koreograf, och koreografi är ju inte bara dans utan även hur kropparna förhåller sig till varandra i rummet och i relation till varandra. Regi spiller över i koreografi på olika sätt. Vi arbetar i en kollektiv arbetsprocess där de flesta förslag prövas inner vi hittar det rätta.

Text: Lundell Jenny/ Smålands Musik och Teater

Läs mer här.

Bilden överst: Smålands Musik & Teater, Tordyveln flyger i skymningen, foto Lars Kroon.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.