En podd, två teaterkritiker, 21 län. I ett års tid är ambitionen att åka runt till dem alla. Turnén startade i Överkalix där Folkteatern i Gävleborgs föreställning Landsbygdsupproret recenserades live. Nu väntar ytterligare 20 län på att få besök av scenkonstkritikerna i Svenska teaterkritikers förening. 

Podden spelas in live för en publik på plats i teaterfoajén och ambitionen att göra 1 – 2 avsnitt per månad. Utöver en moderator från Svenska teaterkritikerns förening medverkar alltid en lokal gäst som ska bidra till ett närodlat perspektiv på scenkonsten. Det kan vara en teaterkritiker, men där det inte finns att tillgå också en kulturredaktör eller lokal kulturdebattör. Oavsett upplägg är livekritiken det centrala, det vill säga kritik som formuleras muntligt direkt efter föreställningen, följt av en bredare diskussion om den lokala kulturjournalistiken, med fokus på scenkonst.

Intresserad? Då ska du kontakta Ylva Lagercrantz Spindler, teaterkritiker, ordförande för Svenska teaterkritikers förening och podd-producent, via epost till Svenska teaterkritikerns förening.

Vi ville såklart veta mer och passade på att ställa några frågor!

Hej Ylva! Varför gör teaterkritikerna podden Teaterkritikerna – liverecensioner på Sverigeturné?
– Under pandemin blev merparten av våra medlemmar utan uppdrag. Men redan innan dess har det länge varit svårt att överleva som kritiker. Inte minst när många lokaltidningar har sugits upp i större koncerner, exempelvis Mittmedia (som nu ägs av  Bonniers) och NTM. Sistnämnda äger exempelvis tidningar i Östergötlands, Upplands och Södermanlands län. Det leder till en likriktad kritik när samma recension av besparingsskäl publiceras på många av dessa kultursidor. Det vill säga, motsatsen till vad kritik bör ge – fler perspektiv på ett verk.

Med ”Återstart för kritiken” vill vi därför slå två flugor i en smäll: ge flera av våra medlemmar fler uppdrag, samtidigt som vi belyser scenkonst på orter som rikstäckande media kanske inte bevakar lika mycket idag. 

Hur går det till när ni livesänder scenkonstkritik?
– Direkt efter en aktuell föreställning bjuder vi in publiken att medverka i ett samtal mellan två kritiker, varav en är lokalt förankrad. Om sistnämnda inte finns att tillgå (symtomatiskt för projektet) bjuda vi in en lokal kulturredaktör eller debattör. Under ledning av en moderator recenseras så föreställningen muntligt i ca 20 minuter, utan någon möjlighet för kritikerna att förbereda sig. Därav begreppet livekritik. Kvällen övergår sedan i ett samtal om den lokala kulturbevakningen i en bredare bemärkelse. Hur ser den ut idag? Det blir ett slags kartläggning av ”The Mental States of Swedish Theatre”. Samtalet spelas också in och blir då podd.

Folkteatern Gävleborg. Landsbygdsupproret – på turné med Riksteatern. Foto Märta Thisner.

Du/ni startade turnén i Överkalix i Norrbotten där vi såg Landsbygdsupproret, av och med Samantha Ohlanders och Byalaget/Folkteater Gävleborg, arrangör Överkalix Riksteaterförening. Hur gick det och hur var reaktionerna?
– Det blev ett mycket uppskattat event som drog runt 25 personer (ca 60 såg föreställningen). Efter samtalet bjöd vi in publiken att komma med inpass. Det blev en livlig debatt om såväl kritik som kulturjournalistik. Sedan var detta första giget vi gjorde, där jag agerade både moderator och kritiker samt var podcast-rookie. En inte helt optimal situation. Det kan alltså bara bli bättre och bättre!

Vet du något om vilket län som kommer härnäst?
– Nästa gig bli på Gottsunda Dans & Teater i Uppsala den 11 november då kritikern Loretto Villalobos (moderator) med gäster kommer att prata om Sehol, i regi av America Vera Zavala. Därefter ska vi besöka Norrlandsoperan och tala om Hoffmans äventyr.

Hur kan man bäst förbereda sig (som teater) om du/ni kommer på besök?
 – Vi prioriterar samarbetspartners som kan erbjuda teknisk support. Med detta menar vi hjälp med inspelningen av podden på plats samt att teatern kan bistå med mickar etc. Och, såklart, också en lokal. Företrädesvis foajén. För publikens del är det förstås trevligt om det finns en möjlighet att kunna köpa en kopp kaffe eller ett glas vin på plats. Vi står annars för alla kostnader som arvoden till medverkande, resor och hotell, men är i övrigt en liten ideell förening utan budget till annat ännu just detta projekt som finansieras av Kulturrådet! Det är en fördel om uppsättningen har en lokal vinkel, vilket kan fördjupa samtalet om lokal– respektive rikskritik.

Var hittar vi podden?
– Just nu finns vi bara på Soundcloud, men inom kort kommer den även att vara uppe på exempelvis iTunes och Spotify. För att inte missa några inslag kan du välja att prenumerera på podden. Om man vill att vi kommer till er teater så mejla oss på info@teaterkritiker.se.

Länk till podden.

Podden görs av Svenska teaterkritikers förening, produceras av Ylva Lagercrantz Spindler. Med stöd av Kulturrådet.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.