UngHästen har startat en tjejgrupp för asylsökande. Initiativet utgör en del av projektet ”Att vara jag”, som är ett pedagogiskt teaterprojekt med unga migranter i Skellefteå Kommun. Med  tjejgruppen JAG vill UngHästen erbjuda en trygg plats för asylsökande tjejer där de kan träffa andra och använda sig av kulturella uttryck för att stärka både självförtroende och välbefinnande.

–Teater är ett sådant fantastiskt verktyg, säger Malin Lundqvist, projektledare och chef för UngHästen.

De är sju stycken som ingår i tjejgruppen, i olika åldrar och från olika länder. De har träffats regelbundet sedan strax innan jul. Tanken är att projektet ”Att vara jag” kommer att utökas med både en mans- och kvinnogrupp för asylsökande samt en mötesplats i Lövånger, där asylsökande kan ägna sig åt skapande i olika former.

Tjejgruppen JAG, foto Ghailan Al-Khalaf

I måndags visade tjejgruppen JAG för första gången upp sina verk, i en utställning och improteater på Västerbottensteatern. Tidningen Norran var på plats och skrev en artikel – läs den gärna här.

UngHästen startades år 2000 av Malin Lundqvist och Petra Åström som ett ungdomspedagogiskt projekt. Projektet har drivits med hjälp av EU medel i Skellefteå kommuns regi. Från och med hösten 2007 drivs UngHästen i Västerbottensteaterns regi och 2009 övergick verksamheten från projekt till fast verksamhet. UngHästens personal består av projektledare, dramapedagoger och skådespelare och man spelar drygt 140 föreställningar per år. Den främsta målgruppen är ungdomar på högstadiet och gymnasiet. UngHästen har belönats med BRIS-priset 2015, Surfa lugnt priset 2016 och Psykiatripriset 2016.

Tjejgruppen JAG, foto Ghailan Al-Khalaf

Läs mer om UngHästen här.

Bilden högst upp: Tjejgruppen JAG presenterar verksamheten för media, foto Ghailan Al-Khalaf

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet är sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på XXX Stockholm, Adress. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer även få tillfälle av att byta erfarenheter mellan varandra.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 21 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 4 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 4 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.