UngHästen har startat en tjejgrupp för asylsökande. Initiativet utgör en del av projektet ”Att vara jag”, som är ett pedagogiskt teaterprojekt med unga migranter i Skellefteå Kommun. Med  tjejgruppen JAG vill UngHästen erbjuda en trygg plats för asylsökande tjejer där de kan träffa andra och använda sig av kulturella uttryck för att stärka både självförtroende och välbefinnande.

–Teater är ett sådant fantastiskt verktyg, säger Malin Lundqvist, projektledare och chef för UngHästen.

De är sju stycken som ingår i tjejgruppen, i olika åldrar och från olika länder. De har träffats regelbundet sedan strax innan jul. Tanken är att projektet ”Att vara jag” kommer att utökas med både en mans- och kvinnogrupp för asylsökande samt en mötesplats i Lövånger, där asylsökande kan ägna sig åt skapande i olika former.

Tjejgruppen JAG, foto Ghailan Al-Khalaf

I måndags visade tjejgruppen JAG för första gången upp sina verk, i en utställning och improteater på Västerbottensteatern. Tidningen Norran var på plats och skrev en artikel – läs den gärna här.

UngHästen startades år 2000 av Malin Lundqvist och Petra Åström som ett ungdomspedagogiskt projekt. Projektet har drivits med hjälp av EU medel i Skellefteå kommuns regi. Från och med hösten 2007 drivs UngHästen i Västerbottensteaterns regi och 2009 övergick verksamheten från projekt till fast verksamhet. UngHästens personal består av projektledare, dramapedagoger och skådespelare och man spelar drygt 140 föreställningar per år. Den främsta målgruppen är ungdomar på högstadiet och gymnasiet. UngHästen har belönats med BRIS-priset 2015, Surfa lugnt priset 2016 och Psykiatripriset 2016.

Tjejgruppen JAG, foto Ghailan Al-Khalaf

Läs mer om UngHästen här.

Bilden högst upp: Tjejgruppen JAG presenterar verksamheten för media, foto Ghailan Al-Khalaf

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.