Teater Halland, genom teaterchef Maria Ericson, har varit drivande i tillblivelsen av boken FRED – Allmänna fredskongressen i Varberg 1915/2015 som nu har nominerats till Svenska Publishing-Priset 2015 i kategorin Print – Jubileumsböcker.

Boken FRED är nominerat till fint pris, foto Tetaer Halland

Boken FRED – Allmänna fredskongressen i Varberg 1915/2015, foto Teater Halland

Under hela 2015 firar Varberg ett jubileum under namnet VARBERG CALLING for Peace. För exakt 100 år sedan ägde Den Allmänna Fredskongressen rum i Varberg.  Teater Halland är engagerad med flera projekt och föreställningar som präglas av temat och teaterchef Maria Ericson var drivande i tillblivelsen av boken FRED – Allmänna fredskongressen i Varberg 1915/2015 där läsaren får den korrekta historiebeskrivningen av Henrik Berggren, Ove Bring, Stefan Edman, Anna Ek och Eva Berntsson Melin. Läs mer

FREDsflickor i Edenberga nära Laholm i Halland, foto Nykterhetsfolkets länsarkiv

FREDsflickor i Edenberga nära Laholm, foto Nykterhetsfolkets länsarkiv

I den lilla staden Varberg hölls en fredskonferens 1915 som gav eko över hela världen. Mitt under brinnande världskrig samlade Svenska freds- och Skiljedomsföreningen 200 delegater från olika organisationer och länder (både fredsrörelsen och kvinnorörelserna hade vuxit sig allt starkare) i Varberg – för det låg bra till och för att Varberg hade en aktiv fredsförening. Mötet resulterade i tio resolutioner som kom att fungerade som inspiration vid skapandet av Nationernas Förbund, föregångaren till FN, som den amerikanske presidenten Woodrow Wilson tog initiativ till tre år senare.

Varberg Allmänna Fredskongressen eller Rosenfredskongressen 1915

Varberg Allmänna Fredskongressen eller Rosenfredskongressen 1915

2015 firar hela Varberg fredsåret. Skolor, organisationer, kyrkan, företagare, studieförbund m.fl. arrangerar konserter, utställningar, manifestationer, teaterföreställningar, luftballongflygning på natten (!), samtal, möten …

23-25 oktober är det dags för en internationell fredskonferens i dagarna tre på Varbergs Teater och Kulturhuset Komedianten. Det blir föreläsningar, samtal, diskussioner och paneldebatter av och med en rad framstående personer och organisationer. Konst och kultur står också på programmet och på invigningen tar Cirkus Cirkör plats på scenen. Invigningstalar gör Leymah Gbowee, fredsaktivist och medborgarrättskämpe från Liberia som 2011 tilldelades Nobels fredspris.

mailbanner IffV om fred 500px

Läs mer på www.varberg.se/varbergcalling

Boken ”FRED – Allmänna Fredskongressen i Varberg 1915/2015” ges ut av Teater Halland, genom CAL-förlaget. Den finansieras med hjälp av Sparbanksstiftelsen, Teater Halland och genom gräsrotsfinansiering i regi av Fundsurf/Rallygate.

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.