Den norske dramatikern Arne Lygres nyskrivna pjäs Du finns får Sverigepremiär den 22 oktober på Teater Halland. Men inte på den vanliga scenen hos Teater Halland i Varberg – utan hemma hos publiken, i vardagsrummet eller i köket – som en del i Teater Hallands hemma hos-satsning. Tanken är att teater ska spelas så nära att publiken hamnar mitt i dramat.

Arne Lygre är en av Norges främsta dramatiker och hans pjäser påminner om Becket eller Jon Fosse – avskalat teatrala, emellanåt humoristiska och alltid mitt i livets skärningspunkt. Du finns är en kärlekshistoria mellan två människor, på en plats och i en tid som är allt annat än möjlig. Arne Lygres spännande drama skildrar en stormande förälskelse mellan en förälder och en lärare, en förbjuden kärlek som tar slut när livet blir som allra mest smärtsamt, Så en dag möts de på nytt.

Vi kontaktade teaterchef Anna Sjövall för att höra lite mer om hemma hos-satsningen!

Anna Sjövall, teaterchef Teater Halland. Foto Malin Arnesson.

Hej Anna, under pandemin spelade ni teater i folks trädgårdar. Nu ska ni spela i folks vardagsrum. Kan du berätta lite mer om projektet?
-Vi fick så otroligt mycket uppskattning för våra 70+-föreställningar i våras och upplevde att det blev en spännande konstnärlig utmaning för oss när vi inte har någon kontroll över platsen vi ska komma till och när vi är så nära publiken. Det blev många intressanta samtal med publiken eftersom alla föreställningar avslutades med fika med skådespelarna. Vi blev sugna på att fortsätta och göra något liknande, men då med en färdig text och lite längre pjäs. Och inte utomhus, utan inne den här gången.

På er hemsida kallar ni det för Teater Hallands hemma hos-satsning. Är det något återkommande? Har ni flera pjäser på lut, kanske?
-Vi har inga andra produktioner inplanerade, men att spela på oväntade platser är absolut något som vi jobbar med. För några år sedan spelade vi Bäst på jobbet på arbetsplatser, vilket också var ett experiment. Då mötte vi många som aldrig brukar gå på teater eller hade någon aning om vad Teater Halland är för något. Vi gillar att vara i de där osäkra landskapen och se vad som händer.

Finns det några regler att förhålla sig till som publik?
-För våra medarbetares skull, har vi satt ett maxantal till åtta personer och en och en halv meter till publiken. Annars har vi inga krav – jo, det måste finnas någonstans att sitta för skådespelarna. Vi skulle vilja ha en soffa, men det går bra med stolar.

Arne Lygre, foto Siren Høyland Sæter.

Vill du berätta något om varför ni har valt pjäsen Du finns av Arne Lygres?
-Arne Lygre är en fantastisk dramatiker, i Fosse eller Beckets anda med korta repliker, exakta och superkoncentrerade. Du finns är en omöjlig kärlekshistoria mellan en lärare och en pappa till ett av barnen i klassen. Det är en drabbande kärleksrelation som vi alla kan relatera till på olika sätt och läsa in våra egna historier i. Kalle Ekdahl regisserar, Magdalena Stenbeck gör kostym, Jonas Franke Blom musik och de båda rollerna spelas av Petter Heldt och Veronica Dahlström, ett dreamteam!

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.