Skådespeleri, skratt, sång och lite dans lovar Teater Halland att det blir i den interaktiva föreställningen Bäst på jobbet, som utmynnar i ett galet försök att kora vem som är bäst på jobbet i Halland. Missa inte premiären på Folk och Kultur den 8 februari – som sker på två ställen samtidigt! Med hjälp av avancerad digital överföring kan skådespelaren Peter Lorentzon befinna sig i Eskilstuna och spela mot Emilie Dimitrakopoulou Sahlén, på plats i Halmstad.
– Det blir ett experiment på premiären med en 60 mil lång scen och en förlängd salong där skådespelare och publik på båda ställen ser och hör varandra. Det blir spännande! säger Anna Sjövall, teaterchef Teater Halland.
Teater Halland har varit ute på arbetsplatser och undersökt hallänningarnas relation till jobbet för att ta reda på vad det är de brinner för och vad som engagerar. När trivs vi som allra bäst och när vill vi bara gå hem? I den interaktiva föreställningen Bäst på jobbet som kommer att turnerar i länet under våren 2019 undersöker de båda skådespelarna Emilie Dimitrakopoulou Sahlén och Peter Lorentzon arbetsplatsens kultur och försöker ta reda på varför vissa arbetsplatser funkar bättre än andra. Vem har makten på jobbet och hur sprids informationen? Och vem är egentligen bäst på jobbet?
Bäst på jobbet, Teater Halland, foto Malin Arnesson
Bäst på jobbet har urpremiär på Mälardalens Högskola på Folk och Kultur OCH i Halmstad den 8 februari kl 14. Det blir en ny upplevelse för Teater Halland, som kommer att spela i ”det förlängda rummet” och via digital överföring ge samma upplevelse på två platser. Emilie Dimitrakopoulou Sahlén står på scen i Halmstad och Peter Lorentzon i Eskilstuna. Överföringen sker inom ramen för projektet Kultur och Utbildning på Distans, ett projekt hos Riksteatern Halland med stöd från LLUH, Jordbruksverket.
Vi kontaktade Anna Sjövall, teaterchef på Teater Halland för att få veta mer om både föreställningen och den digitala överföringen.
Anna Sjövall, foto Malin Arnesson
Hur kom ni på idén till Bäst på jobbet?
-Jag är intresserad av att ta teatern utanför huset och ut till andra sorters spelplatser. På Teater Halland jobbar vi intensivt på att nå en ny publik och då kändes det givet att åka ut och spela på arbetsplatser. Ganska snart kom vi fram till att vi skulle göra en föreställning som handlar om arbete, vår relation till arbetet, relationen till andra på jobbet och allt som händer där. Det finns så mycket stoff att hämta på arbetsplatser och det blir ju spännande när man ska försöka vara en människa i en stor organisation.
Är det den bästa arbetsplatsen eller den bästa medarbetaren som ska koras?
-Det är den som är bäst på jobbet. Alltså den bästa medarbetaren. En helt förbjuden tanke. Går det att prata om? Kan man säga att någon är bäst och vilka kriterier gäller då i så fall? Handlar det om vem som är trevligast eller vem som är effektivast? Är den som fakturerar mest bäst eller den som kokar det bästa kaffet?
Kommer Bäst på jobbet enbart att spelas på turné? (alltså inte i teaterhuset i Varberg?)
-Vi kommer spela en offentlig i på teatern torsdag 7 mars, annars blir det på turné. På alla möjliga arbetsplatser, i alla möjliga sorters rum.
Peter Lorentzon är i Eskilstuna, foto Malin Arnesson
Föreställningen är interaktiv – på vilket sätt? Involveras publiken?
-Ja, publiken kommer att vara delaktig i vissa övningar. Det börjar som en slags kurs, men övergår allt mer i en föreställning. Konsulterna som kommer till arbetsplatserna tappar greppet efter ett tag och det går över styr. Delaktigheten är snäll och vi hoppas inte att publiken känner sig utsatt eller tvingad. Förhoppningsvis blir det det roligaste personalmötet de någonsin haft.
Emilie Dimitrakopoulou Sahlén är i Halmstad, foto Malin Arnesson
På Folk och Kultur kommer föreställningen att framföras i det som ni kallar ”det förlängda rummet” och ger via digital överföring samma upplevelse på två platser. En skådespelare finns i Varberg och den andra på Folk och Kultur i Eskilstuna. Kan du berätta lite om projektet Kultur och Utbildning på Distans och hur ni kom att ingå i det?
-Vi fick en fråga från Riksteatern Halland och den nya riksteaterföreningen i Falkenberg som specialiserar sig på digital scenkonst om att testa ut den nya utrustningen som vi fått till Halland. Det är alltså ett gemensamt projekt med flera parter. Vi tyckte att det lät väldigt roligt att göra en digital överföring av Bäst på jobbet till Eskilstuna under Folk och Kultur. Sedan när vi förstod att tekniken är så avancerad att det är möjligt att ha en skådespelare i Eskilstuna och en i Halmstad som spelar mot varandra, kände vi att det var alldeles för galet för att inte hoppa på. Det blir ett experiment på premiären med en 60 mil lång scen och en förlängd salong där skådespelare och publik på båda ställen ser och hör varandra. Det kommer bli spännande, men kanske känns premiärfesten lite fattig.
Bäst på jobbet visas på Mälardalens Högskola, i lokalen Verktyget på Folk och Kultur i Eskilstuna OCH i Halmstad den 8 februari kl 14.
Läs mer på Teater Hallands hemsida här.
Läs mer om Kultur och Utbildning på Distans här.
Bilden överst: Bäst på jobbet, Teater Halland, foto Malin Arnesson
Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot.
Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 1 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.
Varmt välkommen!