Den 25-27 juni arrangeras i Varberg Rosenfred – en hyllning till minne av Varberg Allmänna Fredskongressen eller Rosenfredskongressen som 1915, mitt under brinnande världskrig, hölls i Varberg med över 300 delegater från fler än 200 organisationer: Tillsammans formulerades tio resolutioner för en bestående världsfred som skickades till världens regeringar.

Teater Halland har initierat ett fredsår i Varberg kommun kallat VARBERG CALLING for  Peace. Syftet har varit att lyfta fram lokal fredshistoria och uppmärksamma 100 årsjubileet av Den Allmänna Fredskongressen i Varberg 1915. Varberg Kommun är värd för flera stora evenemang under 2015, som t ex  Rosenfred – en hyllning,  och många föreningar, organisationer och skolor har plockat upp temat fred och mänskliga rättigheter i sin verksamhet.

Rosenfred – en hyllning äger rum vid samma tid som fredsmötet för 100 år sedan. Eventet riktar sig främst till barn och unga. Tio nya fredsbudskap kommer att presenteras av unga varbergare. Gäster som Pierre Schori, Alexandra Pascalidou, Rolf Ekéus och Nour El Refai samtalar om fred tillsammans med publik och andra medverkande.  Det blir en glittrande ceremoni med starka talare, luftakrobatik, musik och gatuteater från Barcelona. Det arrangeras workshops, ett freds- och dramaläger där svenska, colombianska och franska ungdomar deltar och ett historiskt lajv där deltagarna återskapar fredskongressen och lever sig in i den historiska händelsen – läs mer om det här!

Teater Halland spelar Skattkammarön till förmån för World Childhood Foundation torsdag 25 juni kl. 19.00.

Läs mer och ladda ner hela programmet här

– VARBERG CALLING for Peace handlar om att mobilisera en stad och ta vara på alla krafter tillsammans, ett offentligt samtal och en gigantisk kraftsamling. Det handlar om att engagera sig för något i vardagen men även på större nivå – tanken är global, aktionen lokal. Vi lever på en relativt lugn plats. Men vi är ingen isolerad del av jorden även om det kan kännas så ibland, förklarar Hellen Smitterberg, projektledare.

Nästa stora händelse är Internationellt Fredsforum Varberg som arrangeras i samband med FN-dagen den 24 oktober på högskolans campus i Varberg.

Läs mer om VARBERG CALLING for Peace här och här

 

Bilden överst: FREDsflickor i Edenberga nära Laholm, foto Nykterhetsfolkets länsarkiv

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.