Den 25-27 juni arrangeras i Varberg Rosenfred – en hyllning till minne av Varberg Allmänna Fredskongressen eller Rosenfredskongressen som 1915, mitt under brinnande världskrig, hölls i Varberg med över 300 delegater från fler än 200 organisationer: Tillsammans formulerades tio resolutioner för en bestående världsfred som skickades till världens regeringar.

Teater Halland har initierat ett fredsår i Varberg kommun kallat VARBERG CALLING for  Peace. Syftet har varit att lyfta fram lokal fredshistoria och uppmärksamma 100 årsjubileet av Den Allmänna Fredskongressen i Varberg 1915. Varberg Kommun är värd för flera stora evenemang under 2015, som t ex  Rosenfred – en hyllning,  och många föreningar, organisationer och skolor har plockat upp temat fred och mänskliga rättigheter i sin verksamhet.

Rosenfred – en hyllning äger rum vid samma tid som fredsmötet för 100 år sedan. Eventet riktar sig främst till barn och unga. Tio nya fredsbudskap kommer att presenteras av unga varbergare. Gäster som Pierre Schori, Alexandra Pascalidou, Rolf Ekéus och Nour El Refai samtalar om fred tillsammans med publik och andra medverkande.  Det blir en glittrande ceremoni med starka talare, luftakrobatik, musik och gatuteater från Barcelona. Det arrangeras workshops, ett freds- och dramaläger där svenska, colombianska och franska ungdomar deltar och ett historiskt lajv där deltagarna återskapar fredskongressen och lever sig in i den historiska händelsen – läs mer om det här!

Teater Halland spelar Skattkammarön till förmån för World Childhood Foundation torsdag 25 juni kl. 19.00.

Läs mer och ladda ner hela programmet här

– VARBERG CALLING for Peace handlar om att mobilisera en stad och ta vara på alla krafter tillsammans, ett offentligt samtal och en gigantisk kraftsamling. Det handlar om att engagera sig för något i vardagen men även på större nivå – tanken är global, aktionen lokal. Vi lever på en relativt lugn plats. Men vi är ingen isolerad del av jorden även om det kan kännas så ibland, förklarar Hellen Smitterberg, projektledare.

Nästa stora händelse är Internationellt Fredsforum Varberg som arrangeras i samband med FN-dagen den 24 oktober på högskolans campus i Varberg.

Läs mer om VARBERG CALLING for Peace här och här

 

Bilden överst: FREDsflickor i Edenberga nära Laholm, foto Nykterhetsfolkets länsarkiv

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.