Den 24 oktober är det den internationella FN-dagen. Teater Halland manifesterar den tillsammans med barn och unga från Sverige och Storbritannien med en direktsändning från Sveriges trettonde världsarv, radiostationen i Grimeton utanför Varberg.

För tredje året i manifesteras FN-dagen med livesändning via www.unday.org från den anrika radiostationen Grimeton i Halland, cirka 15 km öster om Varberg. Teater Halland använder sig av den gamla radiostationen tillsammans med barn och ungdomar från Sverige och Storbritannien för att kommunicera med världens makthavare.

Den 24 oktober sänder 3:e-klasseleverna på världsarvsskolan Göthriks skola i Grimeton sina animerade filmer om barns rättigheter till världen, via Radiostationen Världsarvet Grimeton. I Wolverhampton, Storbritannien gör elever på West Park Primary School samma sak – med sina filmer. De brittiska eleverna har också formulerat ett morsebudskap till världen.

Radiostationen i Grimeton i Halland uppfördes i början av 1920-talet som en del i ett världsomspännande nätverk av radiosändare och var ett stort steg i utvecklingen av den moderna trådlösa kommunikationen. Härifrån sändes telegrafiska meddelanden via radiovågor över Atlanten till New York. Stationen består av sex 127 meter höga antenntorn som står på rad och är väl synliga från motorvägen. Liknande storradiostationer byggdes över hela världen under 1920-talet, men av dessa finns idag endast Grimeton kvar i fungerande skick. 2004 beslutade UNESCO att Grimetons radiostation skulle tillhöra de omistliga världsarven på världsarvslistan. Grimeton blev därmed Sveriges trettonde världsarv.
Läs mer om Grimeton 

Genom Teater Hallands UNDAY-projekt tar nu barn och ungdomar för tredje året i rad internet och Världsarvet Radiostationen Grimetons gamla långvågssändare i besittning för att kommunicera till andra världsmedborgare – inte minst till världens makthavare.

Läs mer på www.unday.org – där startar utsändningen!
Mer att läsa finns på undayorg.wordpress.com

Och ännu mer info på Teater Hallands hemsida

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.