Den 24 oktober är det den internationella FN-dagen. Teater Halland manifesterar den tillsammans med barn och unga från Sverige och Storbritannien med en direktsändning från Sveriges trettonde världsarv, radiostationen i Grimeton utanför Varberg.

För tredje året i manifesteras FN-dagen med livesändning via www.unday.org från den anrika radiostationen Grimeton i Halland, cirka 15 km öster om Varberg. Teater Halland använder sig av den gamla radiostationen tillsammans med barn och ungdomar från Sverige och Storbritannien för att kommunicera med världens makthavare.

Den 24 oktober sänder 3:e-klasseleverna på världsarvsskolan Göthriks skola i Grimeton sina animerade filmer om barns rättigheter till världen, via Radiostationen Världsarvet Grimeton. I Wolverhampton, Storbritannien gör elever på West Park Primary School samma sak – med sina filmer. De brittiska eleverna har också formulerat ett morsebudskap till världen.

Radiostationen i Grimeton i Halland uppfördes i början av 1920-talet som en del i ett världsomspännande nätverk av radiosändare och var ett stort steg i utvecklingen av den moderna trådlösa kommunikationen. Härifrån sändes telegrafiska meddelanden via radiovågor över Atlanten till New York. Stationen består av sex 127 meter höga antenntorn som står på rad och är väl synliga från motorvägen. Liknande storradiostationer byggdes över hela världen under 1920-talet, men av dessa finns idag endast Grimeton kvar i fungerande skick. 2004 beslutade UNESCO att Grimetons radiostation skulle tillhöra de omistliga världsarven på världsarvslistan. Grimeton blev därmed Sveriges trettonde världsarv.
Läs mer om Grimeton 

Genom Teater Hallands UNDAY-projekt tar nu barn och ungdomar för tredje året i rad internet och Världsarvet Radiostationen Grimetons gamla långvågssändare i besittning för att kommunicera till andra världsmedborgare – inte minst till världens makthavare.

Läs mer på www.unday.org – där startar utsändningen!
Mer att läsa finns på undayorg.wordpress.com

Och ännu mer info på Teater Hallands hemsida

 

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet är sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på XXX Stockholm, Adress. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer även få tillfälle av att byta erfarenheter mellan varandra.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 21 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 4 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 4 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.