2017 är Teater Bardas tionde verksamhetsår som scenkonstgrupp. Det firas bland annat med föreställningen Bardas 10 budord som skall bli gruppens mest innerliga och utmanande scenkonststycke hittills.  Självklart vill vi passa på att gratulera till jubileet och höra lite mer om Barda!
– Vi är egentligen en levande ”win-win” berättelse om hur kulturens kraft kan bidra till utveckling på såväl individ, grupp och samhällsnivå, säger Henrik Ögren, verksamhetsledare och regissör.

Teater Barda vid Estrad Norr är en scenkonstgrupp där skådespelarna har uppenbara artistiska drag och dessutom ett handikapp, en utvecklingsstörning, ett funktionshinder eller vad man nu vill kalla det. Teater Bardas specialitet har blivit att på ett ärligt och rakt sätt leverera scener ur verkligheten.  Hur är det att vara en person med ett funktionshinder? Hur är det att bo på ett gruppboende? Hur är det att inte vara som alla andra? Skådespelarna i Teater Barda törs själva diskutera och vrida på begrepp som normalitet och utvecklingsstörning.

-Vi vill skapa kvalitativ scenkonst som på ett seriöst sätt utvecklar deltagarnas färdigheter som skådespelare och samtidigt utvecklar kunskapen om personer med funktionshinder för alla som kommer i kontakt med gruppen, skriver Teater Barda på sin hemsida.

Skådespelarna arbetar halvtid på Estrad Norr och Teater Barda har snart spelat 450 föreställningar på turné i främst Jämtland och Härjedalen, men även i resten av Norrland och Sverige. Två filmer med Teater Barda har visats på SVT, senast sommaren 2015 då De sociala kongresserna visades i ”K-Special”.

I morgon och idag, Teater Barda, foto Sandra Lee Pettersson

Vi  passade på att gratulera till jubileet och samtidigt ställa några nyfikna frågor till Henrik Ögren som är verksamhetsledare och regissör på Teater Barda sedan starten i februari 2008.

I år fyller Teater Barda 10 år – stort grattis till er! Hur tänker ni fira jubileumsåret?

– Tack! Ja, tiden går fort när en har roligt. Vi kommer fira traditionsenligt med flamingo och whiskytårta på vår egna Nobelfest som vi har i december varje år, men det blir ett mer internt firande. Officiellt firar vi med att sätta upp vårt mest innerliga och utmanande scenkonststycke hittills då vi ger publiken Bardas 10 budord.

Teater Barda 2013, föreställningen De Sociala Kongresserna, foto Marie Birkl

Berätta lite om föreställningen Bardas 10 budord?

– Vi ser föreställningen som ett slags bokslut efter 10 år på scenen, en sammanfattning av vilka vi är och vad vi står för konstnärligt. Under åren har vi format ett eget uttryck och tilltal som löper som en röd tråd genom vår produktion och i den här föreställningen maximerar vi kapaciteten hos var och en av våra 11 fina skådespelare/dansare. Bardas 10 budord ska inte (i motsats till Gamla testamentets budord) ses som befallningar utan snarare som en grundkurs i tillvarons oskrivna regler eller helt enkelt som en angelägen reflektion kring vad som egentligen är viktigt i livet belyst av kompetenta scenkonstnärer. Som vanligt kastar vi oss våghalsigt mellan komik och tragedi i denna starka och tänkvärda 70-minutersföreställning.

Teater Barda, från filmen Magafon, foto Kurt Skoog

Hur har Teater Barda förändras under dessa tio år?

– Vi har utbildat oss till professionella scenkonstnärer. För 10 år sedan började en grupp amatörer tillsammans att utforska teaterkonsten från grunden, idag har Teater Barda spelat 460 föreställningar fördelade på 15 produktioner för många tusen åskådare. Skådespelarna/dansarna arbetar halvtid med professionell scenkonst och har samma konstnärliga förutsättningar som andra produktioner som produceras på Estrad Norr. Scenkonstgruppen Teater Bardas blotta existens och framgångar har genererat vinster på alla plan. Vi är egentligen en levande ”win-win” berättelse om hur kulturens kraft kan bidra till utveckling på såväl individ, grupp och samhällsnivå. Ett demokratiseringsarbete som ger fler kulturskapare tillgång till det offentliga scenrummet och möjligheten att dela med sig av sina unika och kreativa uttrycksformer samtidigt som vi breddar gemene mans uppfattningar om vilka röster som får höras och vilka kroppar som får synas på scenen i kvalitativa och professionella sammanhang.

Hur ser ni på framtiden? Finns det planer du kan berätta om?

Framtiden ser ljus ut, vi kommer fortsätta att anta nya utmaningar som utvecklar oss som scenkonstnärer. Att samarbete med andra koreografer, regissörer och skådespelare i olika former är viktigt för vår fortsatta gemensamma utveckling. Under 2018 är planen att producera två olika dansföreställningar för barn där vi i det första samarbetar med koreografen Camilla Edfalk Almgren som gjorde De sociala kongresserna tillsammans med oss 2013. Senare ska vi efter ett mångårigt samarbete i form av workshops äntligen få skapa en produktion tillsammans med vår vän från Luxemburg, koreografen Ela Bauman. Teater Barda blir en fortsatt kraft att räkna med även de kommande 10 åren.

Är du störd eller, våren 2016, Teater Barda, foto Sandra Lee Pettersson

 

Följ Teater Barda på Facebook
En ny hemsida är på gång!

Se en informationsfilm om Teater Barda här

Läs mer på Estrad Norrs hemsida
För mer info kontakta:
Verksamhetsledare Henrik Ögren
henrik.ogren@estradnorr.se
070-600 32 56 / 063-14 67 22

Bilden överst: Foto Sandra Lee Pettersson

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 1 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 1 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.