Baletternas balett har den kallats och för de allra flesta är det just som dansverk Svansjön är mest känd. På Västmanlands Teater blir berättelsen om Siegfried som förälskar sig i Odette ett unikt musikdramatiskt allkonstverk – en sagolik teateruppsättning med musik av Västerås Sinfonietta. Föreställningen har nypremiär den 5 november.

I slottet är det dags att fira prins Siegfrieds födelsedag. Borden dukas och salen fylls av musik och gäster. Ljusen tänds. Festen kan börja! Då sveper plötsligt en vind genom slottet och ljusen darrar till som om de skulle slockna och dö…

Med sex skådespelare på scenen och med musik av Västerås Sinfonietta, följer vi Odettes och Siegfrieds väg mot vuxenvärlden. En dröm om ett annat liv i ett samhälle där tankens frihet har ersatts av kontroll och förtryck. Det är en kamp mot onda krafter där frågan är om mörkret kan övervinnas av den sanna kärleken.

– Idén att ta den vackra historien om Svansjön på allvar ledde oss till denna speciella form. Det liknar en operaföreställning, där Sinfoniettan spelar från första minut till sista, men det är teater, där texten talas och handlingen oavbrutet drivs framåt. Musiken har inspirerats av Tjajkovskijs original, men är nyskriven av Niklas Brommare. Det känns lite magiskt, och väldigt lyxigt, säger Niklas Hjulström som är teaterchef för Västmanlands Teater.

Föreställningen spelades för en begränsad publik under pandemin och får nu en efterlängtad nypremiär den 5 november.

Vi fick tag i teaterchef Niklas Hjulström och ställde några fler frågor till honom!

Niklas Hjulström. Foto: Linda Eliasson.

Hej Niklas! En Svansjön med nykomponerad musik av Niklas Brommare, i en dramatisering av Sophie Helsing, nyskriven talad dialog som framförs av sex skådespelare på scen – det låter spännande och nyskapande! Varför har ni valt att göra så? 
– Det var en spännande utmaning att behålla balettens mystik, men ändå göra berättelsen tydligare för en familjepublik. I samtalen mellan teatern, Västerås Sinfonietta och det konstnärliga teamet hittades formen, och trots att ingen av oss tyckte sig ha jobbat på det sättet tidigare så kändes det självklart. När sedan regissören Ellen Lamm och scenograf Nina Fransson kom med idén om att använda skuggspel kändes det som att vi var hemma. Tillsammans med den genomkomponerade musiken blir det både poetiskt och dramatiskt.

Vad skulle du säga är föreställningens tema?
– Sophie Hellsing har tagit fasta på sagan, men genom att göra referenser till hur oliktänkande behandlas på många håll i världen får den en kuslig aktualitet, inte minst just nu. Men det handlar också om kärlekens kraft, och vad som driver människan att tro på en bättre framtid.

Föreställningen hade urpremiär i september 2020, då max antal tillåtna besökare var 50. Hur var reaktionerna då?
– Så goda de kunde vara med 50 personer i salongen. Då gjorde vi en inspelning på konserthuset i Västerås, och framförde föreställningen med inspelad musik. Nu känns det fantastiskt att få göra den med en 17-mannaorkester i diket. Det kommer att bli mäktigt!

Hur kommer det sig att ni gör detta storslagna samarbete med Västerås Sinfonietta – är det något som ni brukar göra?
– Ja, vi har regelbundna samarbeten. 2017 gjorde vi Kärlekskriget, opera av Paula af Malmborg Ward och Mathias Clason, byggd på Ebba Hit Brattströms bok. Och hösten 2021 samarbetade vi kring Amadeus. Fler samarbeten är på gång. Det är tydligt att publiken uppskattar det. 

Läs mer på Västmanlands Teaters hemsida här.

Bilden överst: Foto av Therés Stephansdotter Björk.


Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.