Susanna Alakoski vill i en ny pjäs undersöka invandringens premisser. Pjäsen har urpremiär på Scenkonst Sörmland i Eskilstuna i mars 2017 och regisseras av Michaela Granit.

Hur har invandringen sett ut genom Sveriges historia? Vilka mekanismer har styrt? Vad är sig likt och olikt? När Susanna Alakoski påbörjade arbetet fann hon fler frågor än svar. Det kommer också att bli utgångspunkten för pjäsen.

– Invandringen till Sverige har pågått i tusen år, och det är ingen enkel historia. Genom tiderna har även olika synsätt kolliderat, men de flesta bekymmer har konstigt nog ändå löst sig, säger Susanna Alakoski.
-Det är särskilt roligt eftersom Sveriges största invandrargrupp fortfarande är finländare, det är också det som kommer att utgöra navet i pjäsen, säger Susanna Alakoski och citerar en replik ur pjäsen: ”Ack. Finska föreningen. Folk trodde att vi odlade piroger på balkongerna i Eskilstuna. Och att vi dansade tango i bastun.”

Maria Weisby, konstnärlig ledare på Scenkonst Sörmland gläds åt samarbetet:
-Vår drivkraft i detta är att vara en röst i samhället, att kommentera samtiden och få människor att reflektera.

Läs hela pressmeddelandet från Scenkonst Sörmland här

Finns även på finska i högerspalten!

Susanna Alakoski, foto Elisabeth Ohlson Wallin

Susanna Alakoski, foto Elisabeth Ohlson Wallin

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.