Susanna Alakoski skriver för första gången direkt för scenen. Pjäsen Laina och fåglarna, i regi av Michaela Granit  har urpremiär på Scenkonst Sörmland den 23 mars. Sedan väntar både turné och sommarteater i länet och gästspel i Stockholm  (Unga Klara), Västmanland och i finländska Esbo.

Laina och fåglarna är människor på väg hem, bort, till eller från. Mamma Anna-Liisa är död men vakar ännu över familjen. Pappa Risto försöker hålla samman den lilla familjen men systrarna Linda och Laina förstår sin historia på olika sätt. De går mot oundviklig splittring.

Allt sedan boken Svinalängorna, som hon fick Augustpriset för 2006, har Susanna Alakoski blivit en än viktigare röst i den svenska samhällsdebatten. Med sin nya pjäs vill hon undersöka invandringens villkor och ge perspektiv till ett samtal som är högaktuellt i Sverige just nu.

– Sveriges största invandrargrupp är fortfarande finländare. De utgör också navet i pjäsen. Min förhoppning är att fördjupa ämnet och visa på den komplexitet som migrationsfrågorna rymmer, säger Susanna Alakoski.

För några år sedan iscensatte Michaela Granit Susanna Alakoskis roman Svinalängorna. Ett samtal växte fram, något år senare dramatiserade de antologin Lyckliga slut tillsammans. Nu fördjupar de samarbetet i detta nya projekt tillsammans med Scenkonst Sörmland. Scenkonst Sörmland är initiativtagare till Laina och fåglarna utifrån en stark vilja att spegla samtiden och ge röst åt dramatik som ligger i tiden.

Föreställningen använder såväl musik, bild och rörelse för gestaltningen. Jukka Rintamäki från gruppen Silverbullit både arrangerar och specialskriver musiken. För scenografin står Karin Lind.

Scenkonst Sörmland, Laina och fåglarna, foto Stefanie Andersson

Laina och fåglarna har premiär den 23 mars 2017 på Scenkonst Sörmland i Eskilstuna och fortsätter sedan sin turné runt om i Sörmland under hela våren. Föreställningen kommer också spelas på Unga Klara, göra gästspel i Västmanland och i finländska Esbo för att sedan, under sommaren 2017, spelas som sommarteater på Nynäs slott, Tystberga/Nyköping,

Tips till dig som vill veta mer om Susanna Alakoski och Laina och fåglarna: Den 15 mars medverkar Susanna Alakoski i Efter 10 med Malou för att berätta om föreställningen!

Läs mer om Susanna Alakoski här

Läs mer om Laina och fåglarna här
Susanna Alakoski – dramatiker
Michaela Granit – regi, dramaturg och konceptuell medarbetare
Karin Lind – scenografi och kostym
Emelie Smeds – regiassistent
William Wenner – ljusdesign
Elias Lindén – projektioner, foto och film
Linda Sandberg – maskör
Jukka Rintamäki – kompositör och musikarrangör

Skådespelare: Ingela Schale Berghagen, Zardasht Rad, Sylvia Rauan, Mina Azarian, Timo Nieminen, Sannamari Patjas

Bilden överst: Susanna Alakoski, foto Elisabeth Ohlson Wallin

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.