Förväntningarna var rejält upphaussade inför Västerbottensteaterns första stora produktion i nyöppnade Sara kulturhus. Hur skulle publik och recensenter ta emot världspremiären på dramatiseringen av PO Enquists Musikanternas uttåg?

Den har efterfrågats av många i många år och nu har äntligen Musikanternas uttåg gjort sitt intåg på teaterscenen. Lovorden efter premiären var många, både i sociala media och vid samtal med teaterns personal. Ensemblespelet, de vackra scenbilderna och inte minst hur romanens berättelse bearbetats till teater uppskattades.

– Det är fantastiskt med den fina respons vi fått på Musikanternas uttåg, säger Fransesca Quartey, vd på Västerbottensteatern. Det är ju något av en utmaning att ta sig an en episk litterär berättelse som har sådan stark förankring i bygden. Med tanke på all den förväntan detta innebär är det extra roligt att vår publik har tagit föreställningen till sitt hjärta.

Hyllande recensioner i rikspress
Urpremiären fick också stor uppmärksamhet på riksnivå och recensenter från alla stora riksmedia var på plats. Även här var mottagandet varmt. ”PO Enquists värld blir sjudande allkonstverk” rubricerades Lars Rings hyllande recension i Svenska Dagbladet. I VK talade Sara Meidell om Musikanternas uttåg som ”ett segertåg för teatern”.

Många recensenter konstaterar också sambandet mellan den konstnärliga framgången, Skellefteås expansiva nutid och Västerbottensteaterns inflyttning i nyöppnade Sara kulturhus. ”Huset blir den träkropp som himmelsharpan är fäst vid. En resonanslåda för stor konst, som ljuder av såväl evigheten som Västerbotten” som Lars Ring avrundar sin recension med.

Västerbottensteatern, Musikanternas uttåg, foto Patrick Degerman

Mötesplats för kultursverige
Premiären samlade också en mängd representanter för teater- och kultursverige med (dåvarande!) kulturminister Amanda Lind i spetsen.

– Att vår kulturminister hade tid att närvara var hemskt trevligt, liksom att vår tidigare kulturminister Margot Wallström var på plats tillsammans med andra i vår kommunledning. Men allra roligast var nog att se att länets alla teaterföreningar var representerade.

Musikanternas uttåg spelar nu vidare med mer än trettio föreställningar fram till mitten av januari. Efterfrågan på biljetter är stor, även från inresta besökare. Exempelvis kommer det närmare tjugo bussgrupper från olika delar av Västerbotten i arrangemang av bland andra länets teaterföreningar.

Västerbottensteatern, Musikanternas uttåg, foto Patrick Degerman

Text: Jonas Lundqvist / Västerbottensteatern

Läs mer här.

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.