Förväntningarna var rejält upphaussade inför Västerbottensteaterns första stora produktion i nyöppnade Sara kulturhus. Hur skulle publik och recensenter ta emot världspremiären på dramatiseringen av PO Enquists Musikanternas uttåg?

Den har efterfrågats av många i många år och nu har äntligen Musikanternas uttåg gjort sitt intåg på teaterscenen. Lovorden efter premiären var många, både i sociala media och vid samtal med teaterns personal. Ensemblespelet, de vackra scenbilderna och inte minst hur romanens berättelse bearbetats till teater uppskattades.

– Det är fantastiskt med den fina respons vi fått på Musikanternas uttåg, säger Fransesca Quartey, vd på Västerbottensteatern. Det är ju något av en utmaning att ta sig an en episk litterär berättelse som har sådan stark förankring i bygden. Med tanke på all den förväntan detta innebär är det extra roligt att vår publik har tagit föreställningen till sitt hjärta.

Hyllande recensioner i rikspress
Urpremiären fick också stor uppmärksamhet på riksnivå och recensenter från alla stora riksmedia var på plats. Även här var mottagandet varmt. ”PO Enquists värld blir sjudande allkonstverk” rubricerades Lars Rings hyllande recension i Svenska Dagbladet. I VK talade Sara Meidell om Musikanternas uttåg som ”ett segertåg för teatern”.

Många recensenter konstaterar också sambandet mellan den konstnärliga framgången, Skellefteås expansiva nutid och Västerbottensteaterns inflyttning i nyöppnade Sara kulturhus. ”Huset blir den träkropp som himmelsharpan är fäst vid. En resonanslåda för stor konst, som ljuder av såväl evigheten som Västerbotten” som Lars Ring avrundar sin recension med.

Västerbottensteatern, Musikanternas uttåg, foto Patrick Degerman

Mötesplats för kultursverige
Premiären samlade också en mängd representanter för teater- och kultursverige med (dåvarande!) kulturminister Amanda Lind i spetsen.

– Att vår kulturminister hade tid att närvara var hemskt trevligt, liksom att vår tidigare kulturminister Margot Wallström var på plats tillsammans med andra i vår kommunledning. Men allra roligast var nog att se att länets alla teaterföreningar var representerade.

Musikanternas uttåg spelar nu vidare med mer än trettio föreställningar fram till mitten av januari. Efterfrågan på biljetter är stor, även från inresta besökare. Exempelvis kommer det närmare tjugo bussgrupper från olika delar av Västerbotten i arrangemang av bland andra länets teaterföreningar.

Västerbottensteatern, Musikanternas uttåg, foto Patrick Degerman

Text: Jonas Lundqvist / Västerbottensteatern

Läs mer här.

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.