Byteatern Kalmar Länsteaters och Regionteatern Blekinge Kronobergs Jag Springer stoppades av pandemin. Nu får de som inte hann se föreställningen en ny chans. Mellan 18 februari och 18 mars går den att streama via plattformen Voyd.
– Många hörde av sig till teatern och undrade när vi skulle spela den igen, säger verkställande teaterchef Linda Stenberg.
Byteatern Kalmar Länsteater beslutade sig därför att med hjälp av Kalmarföretaget Wedomotion filma föreställningen och sända den via streamingtjänsten Voyd.
– Även om föreställningen inte är tänkt att upplevas på en skärm så tycker jag att den här versionen fångar den närhet, täthet och det starka uttryck som föreställningen har när den upplevs live. Jag hoppas att så många som möjligt tar chansen att se Jag springer, säger Daniel Rylander konstnärlig teaterchef på Byteatern som också regisserat föreställningen.
På Byteatern.se kan du ta del av ett samtal mellan regissör Daniel Rylander och skådespelaren Edvin Bredefeldt som spelar den ganska fysiskt krävande rollen som sörjande och springande far här.
Sorgebearbetning i löparblogg
Journalisten Anders Legarth Schmidt knöt på sig löparskorna en timme efter att cancern tagit hans sexåriga dotter Ellen. Hans sorgebearbetning genom löpningen blev en blogg i den danska tidningen Politiken. Dramatikern Line Mørkeby omarbetade hans berättelse och gjorde monologen Jeg løber.
Byteatern Kalmar Länsteater och Regionteatern Blekinge Kronoberg gick ihop för att göra den första svenska bearbetningen av pjäsen. Regissör för föreställningen är Byteaterns konstnärlige teaterchef Daniel Rylander:
– Som regissör är det intressant att få arbeta med den här texten som tar upp ett både dramatiskt och vardagligt ämne, sorgearbete, på ett sätt som går att relatera till och samtidigt är poetiskt. Dessutom är det spännande att se hur texten, som i mångt och mycket utspelar sig i huvudet på huvudkaraktären, får ett fysiskt uttryck och ett motstånd genom att skådespelaren är i hård fysisk rörelse på ett löpband.
Dramaturgen Sofia Westerlund, som arbetar på Regionteatern Blekinge Kronoberg beskriver föreställningen som en kraftfull upplevelse:
– Att som dramaturg få jobba med denna text tillsammans med översättare och regissör är utmanande på olika sätt. Att försöka hitta nivåerna för tempot i replikerna som springs fram samtidigt som vi i ny språkdräkt ska uttrycka Det oerhörda, det som inte får hända, och lyckas förmedla den smärtan, det är både ett spännande och smärtsamt sökande.
Text av Emelie Lund, Byteatern Kalmar Länsteater
Se en trailer här.
Du köper din biljett eller presentkort via plattformen Voyd – till en kostnad av 75 kr. Du skapar ett konto, köper en värdekod som du sedan använder för att streama den filmade föreställningen.
Föreställningsbilder: Foto Mattias Johansson
Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer också att prata om styrelsearbete i en länsteater.
Den 18 augusti har vi bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!