The Dawn Chorus – det är namnet på Norrdans nya verk som ensemblen gör tillsammans med koreografen Stina Nyberg. Stinas verk karaktäriseras ofta av en avantgardistisk och folklig ton där det lilla ofta är det stora och tvärtom. I The Dawn Chorus står gryningen i fokus tillsammans med perspektivet att det som händer i kulisserna oftast är det avgörande. Premiären äger rum på Dansens Hus/Elverket i Stockholm 10 mars och den 17 mars bär det av på turné i de norra delarna av landet.
Hej Stina! Vad är det som är så speciellt med gryningen?
– Gryningstiden symboliserar möjlighet till förändring och en annorlunda framtid. I gryningen befinner vi oss i ett gränsland där vi går från något till något annat. Men samtidigt är gryningen en del av natten. Det är fortfarande skumt, fortfarande lite oklart var man är och var som ska ske. Gryningen väcker också tankar på vilka som är vakna, de som kliver upp tidigt och håller samhället igång och de som är på väg hem efter nattens dansgolv – det blir ett slags möte mellan nattliv och dagliv, säger Stina Nyberg.
Och kören, var kommer den in i bilden?
-Dels handlar det om en tystnande gryningskör. Vad kommer att hända när mänskligheten har tagit kål på sin omgivning? När inga fåglar sjunger om morgonen? Körens makt är också ett slags tema. Kören, eller kåren, kan ses som den grupp som ofta står i bakgrunden på scenen, med stjärnan framför, men som gör så mycket. Tillsammans kan vi åstadkomma så mycket mer, än var och en för sig.
Du har en tydlig feministisk praktik – hur yttrar sig det i verket?
-Det handlar kanske framför allt om ett maktkritiskt arbetssätt och om vilka metoder jag använder. Att medvetet fundera på vad jag refererar till och vilka samtal som får ta plats. Det handlar om representation på scenen, vem som får ikläda sig vilka roller och vilka kroppar som tillåts göra vilka rörelser och ett gemensamt samtal om hur det kan tolkas.
Stina Nyberg är dansare och koreograf, verksam både nationellt och internationellt. Hon har bland annat koreograferat musikgruppen The Knifes show Shaking the Habitual som flitigt turnerades runt i USA och Europa 2012-2014. På uppdrag av Statens konstråd utvecklade Stina en koreograferad stadsvandring utifrån hundens perspektiv (2020). Utöver detta har Stina koreograferat Tones & Bones för Cullbergbaletten, The woman who lit the world (2014), verket Thunderstruck (2017), Make Hay While The Sun Shines (2019), Lycky Numbers (2021) med mera. Den 10 mars är det dags för nästa premiär, den här gången med Norrdans och The Dawn Chorus och premiären äger rum på Elverket i Stockholm innan den ger sig ut på turné.
Text från Anna Öun/Norrdans
Läs mer och se alla speldatum på Norrdans hemsida här.
Se en intervju med Stina Nyberg här.
Läs mer om Stina Nyberg här.
Bilden överst: Norrdans, The Dawn Chorus, målning av Staffan Westerlund.
Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer också att prata om styrelsearbete i en länsteater.
Den 18 augusti har vi bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!