The Dawn Chorus – det är namnet på Norrdans nya verk som ensemblen gör tillsammans med koreografen Stina Nyberg. Stinas verk karaktäriseras ofta av en avantgardistisk och folklig ton där det lilla ofta är det stora och tvärtom.  I The Dawn Chorus står gryningen i fokus tillsammans med perspektivet att det som händer i kulisserna oftast är det avgörande. Premiären äger rum på Dansens Hus/Elverket i Stockholm 10 mars och den 17 mars bär det av på turné i de norra delarna av landet.

Hej Stina! Vad är det som är så speciellt med gryningen?
– Gryningstiden symboliserar möjlighet till förändring och en annorlunda framtid. I gryningen befinner vi oss i ett gränsland där vi går från något till något annat. Men samtidigt är gryningen en del av natten. Det är fortfarande skumt, fortfarande lite oklart var man är och var som ska ske. Gryningen väcker också tankar på vilka som är vakna, de som kliver upp tidigt och håller samhället igång och de som är på väg hem efter nattens dansgolv – det blir ett slags möte mellan nattliv och dagliv, säger Stina Nyberg.

Och kören, var kommer den in i bilden?
-Dels handlar det om en tystnande gryningskör. Vad kommer att hända när mänskligheten har tagit kål på sin omgivning? När inga fåglar sjunger om morgonen? Körens makt är också ett slags tema. Kören, eller kåren, kan ses som den grupp som ofta står i bakgrunden på scenen, med stjärnan framför, men som gör så mycket. Tillsammans kan vi åstadkomma så mycket mer, än var och en för sig.

Stina, Nyberg, koreograf. Foto Lia Jacobi.

Du har en tydlig feministisk praktik – hur yttrar sig det i verket?
-Det handlar kanske framför allt om ett maktkritiskt arbetssätt och om vilka metoder jag använder. Att medvetet fundera på vad jag refererar till och vilka samtal som får ta plats. Det handlar om representation på scenen, vem som får ikläda sig vilka roller och vilka kroppar som tillåts göra vilka rörelser och ett gemensamt samtal om hur det kan tolkas.

Stina Nyberg är dansare och koreograf, verksam både nationellt och internationellt. Hon har bland annat koreograferat musikgruppen The Knifes show Shaking the Habitual som flitigt turnerades runt i USA och Europa 2012-2014. På uppdrag av Statens konstråd utvecklade Stina en koreograferad stadsvandring utifrån hundens perspektiv (2020). Utöver detta har Stina koreograferat Tones & Bones för Cullbergbaletten, The woman who lit the world (2014), verket Thunderstruck (2017), Make Hay While The Sun Shines (2019), Lycky Numbers (2021) med mera. Den 10 mars är det dags för nästa premiär, den här gången med Norrdans och The Dawn Chorus och premiären äger rum på Elverket i Stockholm innan den ger sig ut på turné.

Text från Anna Öun/Norrdans

Läs mer och se alla speldatum på Norrdans hemsida här.

Se en intervju med Stina Nyberg här.

Läs mer om Stina Nyberg här.

Bilden överst: Norrdans, The Dawn Chorus, målning av Staffan Westerlund.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.