Sommar, sommar, sommar… och scenkonst! För dig som planerar sommaren finns det flera tips från våra länsteatrar: Giron Sámi Teáhter åker på sin första sommarturné med Doala Dolat Heakkas/Håll Elden Levande, Västerbottensteatern spelar musikalen Ringaren  i Notre Dame, på Västanå Teater/Berättarladan i Sunne visas Löwensköldska Ringen och Västmanlands Teater kör Parkteater i augusti.

Giron Sámi Teáhter, Doala Dolat Heakkas Håll Elden Levande, foto teatern

Giron Sámi Teáhter åker på sommarturné
I år åker Giron Sámi Teáhter sin första sommarturné och möter publiken på festivaler, marknader och andra kulturella arrangemang i Sverige, Norge och Finland. Doala Dolat Heakkas/Håll Elden Levande baseras på Ailo Gaups liv och författarskap. Ailo Gaup var journalist, författare, teaterpionjär, kulturell medlare och en respekterad shaman. Som kommunikatör med det osynliga hade han en betydande uppgift i samhället och han ansvarade för mångas välmående, psykiskt och fysiskt. Föreställningen är en expedition till hans värld med nykomponerad musik och jojk. För manus och regi står Laura Jäntti. Premiären ägde rum den 3 maj i Kiruna. Några spelplatser är Idre och Tromsö, Gränshandelsmarknaden i Tärnaby, IjahisIdja i Inari och Funäsdalen. Föreställningen spelas på  svenska, norska/nordsamiska, alla kan förstå. Översätts även till finska/nordsamiska.
Läs mer

Ringaren i Notre Dame, foto Patrick Degerman

Ringaren i Notre Dame, foto Patrick Degerman

Västerbottensteatern spelar Ringaren i Notre Dame
Musikteatern Ringaren i Notre Dame, efter ett manus av Fransesca Quartey, har nypremiär 18 juni på Nordanå i Skellefteå: Närmare trettio aktörer på scenen, specialskriven musik och en scenbild som tar publiken tillbaka till 1400-talets Paris. Över 6000 personer såg föreställningen förra sommaren.

Ringaren i Notre Dame  är en av 1800-talets allra mest fascinerande berättelser och den franske författaren Victor Hugos mest kända verk. Historien utspelar sig i slutet av 1460-talet, då en ström av romer på vandring når fram till Paris för att söka sig mat för dagen och ett liv bland stadens invånare. Förutom Quasimodo och den romska flickan Esmeralda finns här ett färgstarkt galleri av poeter, borgare, präster, munkar, soldater, tiggare och adel och inte minst Notre Dames ärkebiskop Frollo. Föreställningen spelas t.o.m. 17 juli.
Läs mer

Västanå

Västanå Teater berättar om Löwensköldska ringen
Det spökar på Hedeby! Det är den gamle generalen Bengt Löwensköld som går igen. Någon har gått ner i graven och stulit den signetring han fått i belöning av Karl XII för sina insatser under de fälttåg han deltog i tillsammans med krigarkonungen.

Löwensköldska Ringen är en gengångarhistoria, där den skrämmande vålnaden bringar olycka och död över var och en som råkar ha fått ringen i sin ägo. Berättelsen är en skoningslös konfrontation mellan herreklassen och bönderna när hämndens, vredens och hatets krafter tillåts släppas lösa i full frihet. Den enda kraft som kan mäta sig med dessa underjordiska destruktiva makter är kärleken, men är den verkligen stark nog att skjuta bort och överglänsa de mörka känslorna?

Västanå Teater återvänder med Löwensköldska Ringen till Selma Lagerlöfs berättarvärld och bringar liv i berättelsen med alla de uttryck som omisskännligen är Västanås; musiken, dansen och berättandet. Föreställningen har premiär i Berättarladan på midsommardagen.
Läs mer

Västmanlands Teater kör Parkteater i Västerås
I år har Västmanlands Teater fått extra anslag för att förlänga spelperioden för Parkteatern. Den 17 augusti inleds sommarens Parkteater med höstsamling för Västmanlands Teaters där livetrailers för teaterns kommande produktioner spelas upp. Under perioden 17–21 augusti och 24–28 augusti kommer både Västmanlands Teaters föreställningar samt  lokala och nationella gästspel till Parkteater utanför teaterhuset i Teaterparken/Stadsparken. Fri entré!
Läs mer 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.