På Smålands Musik och Teater startade danssäsongen redan i mitten av augusti med ungdomskompaniet ilYoung som har visat verken #Ghetto och The solution is temporary.  ilYoung grundades av koreograferna Israel Aloni och Lee Brummer 2012 med en ambition att bygga upp en plattform som kan erbjuda professionell erfarenhet för unga dansare som fortfarande är under dansutbildning. Bland gästspelen på Smålands Musik och Teater märks också danskompaniet Andersson Dance med helaftonsverket Alae och Norrdans turnerande föreställning Black Forest av koreografen Mari Carrasco, som visas ett flertal gånger som skolföreställning i regionen och men även två gånger som offentliga föreställningar – i Värnamo den 7 november och på Kulturhuset Spira den 11 november.

På Smålands Musik och Teater har Camilla Eskel nyligen börjat arbeta som konstnärlig ledare för dansverksamheten. Vi frågade om hon hade tid att skriva några rader om sig själv och sitt uppdrag!

”Under de senaste fyra åren har jag arbetat som dansutvecklare för Region Jönköpings län och har under dessa år strategiskt jobbat för att stärka danskonsten i länet – detta i samarbete med kommuner, organisationer och institutioner regionalt och nationellt. Jag har sedan årsskiftet haft en delad tjänst som dansutvecklare på Regionen och som konstnärlig ledare i dans på Smålands Musik och Teater.

Camilla Eskel

Mitt arbete kommer att fortsätta i samma riktning som tidigare och jag kommer att ta vid det arbete som Anna Diehl påbörjade under sin tid på Smålands Musik och Teater, med hög konstärlig kvalité, internationella gästspel och tvärkonstnärliga föreställningar.

Mitt fokus kommer att ligga på att dansen ska stärka sin närvaro i länet och få en tydligare och mer självklar roll i verksamheten och i det scenkonstutbud som Smålands Musik och Teater producerar. Detta genom att etablera dansresidenser, ta sikte mot att producera dans själva och att se över hur dansföreställningar kan nå ut i länet och hitta fler spelplatser.

Smålands Musik och Teater ingår i det treåriga projektet ”Regionsamverkan Sydsverige utvecklar dansområdet i södra Sverige” tillsammans med Skånes Dansteater, Rum för dans, Byteatern i Kalmar län och Regionteatern Blekinge Kronoberg där vi tillsammans avser att bygga en hållbar och komplementär infrastruktur för den professionella dansen i södra Sverige med utgångspunkt i målgruppen barn och unga. Vi vill stimulera och stödja våra scenkonstverksamheter och tillsammans med våra olika möjligheter hitta en gemensam utvecklingsarena för den professionella dansen med nationell bäring. Detta vill vi åstadkomma genom en gemensam turnéslinga, samproduktion och gemensam kompetensutveckling. ”

Camilla Eskel, Konstnärlig ledare Dans
Smålands Musik & Teater

Läs mer på Smålands Musik & Teaters hemsida.

Bilden överst: ilYoung, foto Hedda Axelsson

 

 

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.