På Smålands Musik och Teater startade danssäsongen redan i mitten av augusti med ungdomskompaniet ilYoung som har visat verken #Ghetto och The solution is temporary.  ilYoung grundades av koreograferna Israel Aloni och Lee Brummer 2012 med en ambition att bygga upp en plattform som kan erbjuda professionell erfarenhet för unga dansare som fortfarande är under dansutbildning. Bland gästspelen på Smålands Musik och Teater märks också danskompaniet Andersson Dance med helaftonsverket Alae och Norrdans turnerande föreställning Black Forest av koreografen Mari Carrasco, som visas ett flertal gånger som skolföreställning i regionen och men även två gånger som offentliga föreställningar – i Värnamo den 7 november och på Kulturhuset Spira den 11 november.

På Smålands Musik och Teater har Camilla Eskel nyligen börjat arbeta som konstnärlig ledare för dansverksamheten. Vi frågade om hon hade tid att skriva några rader om sig själv och sitt uppdrag!

”Under de senaste fyra åren har jag arbetat som dansutvecklare för Region Jönköpings län och har under dessa år strategiskt jobbat för att stärka danskonsten i länet – detta i samarbete med kommuner, organisationer och institutioner regionalt och nationellt. Jag har sedan årsskiftet haft en delad tjänst som dansutvecklare på Regionen och som konstnärlig ledare i dans på Smålands Musik och Teater.

Camilla Eskel

Mitt arbete kommer att fortsätta i samma riktning som tidigare och jag kommer att ta vid det arbete som Anna Diehl påbörjade under sin tid på Smålands Musik och Teater, med hög konstärlig kvalité, internationella gästspel och tvärkonstnärliga föreställningar.

Mitt fokus kommer att ligga på att dansen ska stärka sin närvaro i länet och få en tydligare och mer självklar roll i verksamheten och i det scenkonstutbud som Smålands Musik och Teater producerar. Detta genom att etablera dansresidenser, ta sikte mot att producera dans själva och att se över hur dansföreställningar kan nå ut i länet och hitta fler spelplatser.

Smålands Musik och Teater ingår i det treåriga projektet ”Regionsamverkan Sydsverige utvecklar dansområdet i södra Sverige” tillsammans med Skånes Dansteater, Rum för dans, Byteatern i Kalmar län och Regionteatern Blekinge Kronoberg där vi tillsammans avser att bygga en hållbar och komplementär infrastruktur för den professionella dansen i södra Sverige med utgångspunkt i målgruppen barn och unga. Vi vill stimulera och stödja våra scenkonstverksamheter och tillsammans med våra olika möjligheter hitta en gemensam utvecklingsarena för den professionella dansen med nationell bäring. Detta vill vi åstadkomma genom en gemensam turnéslinga, samproduktion och gemensam kompetensutveckling. ”

Camilla Eskel, Konstnärlig ledare Dans
Smålands Musik & Teater

Läs mer på Smålands Musik & Teaters hemsida.

Bilden överst: ilYoung, foto Hedda Axelsson

 

 

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.