Den 16 september hölls det ett seminarium i Sveriges riksdag för att diskutera dans och dess betydelse för människan och samhället. Forskare och professionella inom dans medverkade, bland andra Monika Milocco, danschef på Regionteater Väst.
– Vi ville lyfta fram dansen, inspirera och förhoppningsvis också ge nya kunskaper om dansen och dess betydelse, berättar Monica.
Den 16 september hölls seminariet ”Sätt världen i rörelse – ett seminarium om dans, hälsa och skola” i Sveriges riksdag med ambitionen att diskutera dans och dess betydelse för människan och samhället – förr, nu och i framtiden. Forskare och professionella inom dans medverkade. Anna Duberg, medicine doktor i hälsovetenskap pratade om hur dansen användas ur ett hälsoperspektiv, Cecilia Björklund Dahlgren, professor i danspedagogik och verksamhetschef för Institutet Dans i skola, berättade varför är det så viktigt att barn i skolan får uppleva dans och Monika Milocco, konstnärlig chef, dans, på Regionteater Väst, gjorde en historisk överblick och förklarade bland annat varför dansen är viktig när samhället utsätts för till exempel en pandemi. Vi blev nyfikna och kontaktade Monika för att få veta lite mer!
Hej Monica! Du har varit på seminarium i riksdagen och samtalat om dansens betydelse för oss och samhället, förr och nu. Kan du berätta hur det kommer sig att det anordnades ett seminarium om detta?
– Dansen har varit och är en viktig del av samhället och människans välmående. Med detta seminarium ville vi lyfta fram dansen – inspirera och förhoppningsvis också ge nya kunskaper om dansen och dess betydelse. Genom att låta dansen vara en naturlig del av människors vardag och en del av samhällets ekosystem så kommer vi bl.a. må bättre, skapa sociala mötesplatser och kunna se och uppleva scenkonst. Vi behöver bli påminda om detta och skapa förutsättningarna för att dansen ska kunna utvecklas på alla olika plan i samhället och för alla – speciellt nu när det händer så mycket i vår värld.
Ett flertal forskare och professionella inom dans medverkade. Var det ett speciellt område inom dansen som du pratade om?
– Jag gav en introduktion där jag berättar om dansen och dansstilar och gjorde några historiska nedslag för att belysa hur dansen har använts på olika sätt fram till i dag. Det skapade en bra ingång till Anna Dubergs föreläsning om dansens betydelse för hälsan och Cecilia Björklund Dahlgrens föreläsning om dansens betydelse i skolan.
I programmet står att ni kommer att tala om dansen ur ett hälsoperspektiv. Eftersom vi fokuserar på pandemin i detta nyhetsbrev så undrar vi hur viktig dansen är i dessa tider av isolering och karantän?
– Den är otroligt viktig – speciellt nu när vi lever med social distansering. Forskning har visat att dansen är bra både för det fysiska och mentala välmåendet. Det är både kroppen och möjligheten att få uttrycka, tolka och vara kreativ som påverkas. Dansen som skapas utan krav och press ger människor ett inre välmående. Att få se och uppleva dans gör att vi får tolka och fantisera om det vi ser.
Seminariet direktsändes här.
Evenemang på Facebook här.
Bilden överst är från Regionteater Västs föreställning Magnet, foto Håkan Larsson.
Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet är sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på XXX Stockholm, Adress. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer även få tillfälle av att byta erfarenheter mellan varandra.
Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 21 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 4 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.
Varmt välkommen!