Den 16 september hölls det ett seminarium i Sveriges riksdag för att diskutera dans och dess betydelse för människan och samhället. Forskare och professionella inom dans medverkade, bland andra Monika Milocco, danschef på Regionteater Väst.

– Vi ville lyfta fram dansen, inspirera och förhoppningsvis också ge nya kunskaper om dansen och dess betydelse, berättar Monica. 

Den 16 september hölls seminariet ”Sätt världen i rörelse – ett seminarium om dans, hälsa och skola” i Sveriges riksdag med ambitionen att diskutera dans och dess betydelse för människan och samhället – förr, nu och i framtiden. Forskare och professionella inom dans medverkade. Anna Duberg, medicine doktor i hälsovetenskap pratade om hur dansen användas ur ett hälsoperspektiv, Cecilia Björklund Dahlgren, professor i danspedagogik och verksamhetschef för Institutet Dans i skola, berättade varför är det så viktigt att barn i skolan får uppleva dans och Monika Milocco, konstnärlig chef, dans, på Regionteater Väst, gjorde en historisk överblick och förklarade bland annat varför dansen är viktig när samhället utsätts för till exempel en pandemi. Vi blev nyfikna och kontaktade Monika för att få veta lite mer!

Monika Milocco, foto Regionteater Väst

Hej Monica! Du har varit på seminarium i riksdagen och samtalat om dansens betydelse för oss och samhället, förr och nu. Kan du berätta hur det kommer sig att det anordnades ett seminarium om detta?
– Dansen har varit och är en viktig del av samhället och människans välmående. Med detta seminarium ville vi lyfta fram dansen – inspirera och förhoppningsvis också ge nya kunskaper om dansen och dess betydelse. Genom att låta dansen vara en naturlig del av människors vardag och en del av samhällets ekosystem så kommer vi bl.a. må bättre, skapa sociala mötesplatser och kunna se och uppleva scenkonst. Vi behöver bli påminda om detta och skapa förutsättningarna för att dansen ska kunna utvecklas på alla olika plan i samhället och för alla – speciellt nu när det händer så mycket i vår värld.

Ett flertal forskare och professionella inom dans medverkade. Var det ett speciellt område inom dansen som du pratade om?
– Jag gav en introduktion där jag berättar om dansen och dansstilar och gjorde några historiska nedslag för att belysa hur dansen har använts på olika sätt fram till i dag. Det skapade en bra ingång till Anna Dubergs föreläsning om dansens betydelse för hälsan och Cecilia Björklund Dahlgrens föreläsning om dansens betydelse i skolan.

I programmet står att ni kommer att tala om dansen ur ett hälsoperspektiv. Eftersom vi fokuserar på pandemin i detta nyhetsbrev så undrar vi hur viktig dansen är i dessa tider av isolering och karantän?
– Den är otroligt viktig – speciellt nu när vi lever med social distansering. Forskning har visat att dansen är bra både för det fysiska och mentala välmåendet. Det är både kroppen och möjligheten att få uttrycka, tolka och vara kreativ som påverkas. Dansen som skapas utan krav och press ger människor ett inre välmående. Att få se och uppleva dans gör att vi får tolka och fantisera om det vi ser. 

Seminariet direktsändes här.

Evenemang på Facebook här.

Bilden överst är från Regionteater Västs föreställning Magnet, foto Håkan Larsson.

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.