Hur kan scenkonst vara ett redskap för att arbeta tillsammans med nyanlända? Det undersöks på en rad länsteatrar just nu, exempelvis på Teater Västernorrland, Norrdans, Västmanlands Teater, Scenkonst Sörmland, ung scen/öst och Regionteater Väst. Arbetet öppnar upp för nya erfarenheter, samarbetspartners och en ny publik. 

Teater Västernorrland och Norrdans spelar föreställningen Bollkänsla för asylsökande
Bollkänsla, av regissören och koreografen Martin Hasselgren, är en föreställning som funkar för alla oavsett språk eftersom den inte bygger på några repliker utan utgår från olika rytmer, rörelser och gester från sportens värld. Det bjuds på sambafotboll och tangobasket! Produktionen är ett samarbete mellan Teater Västernorrland, Norrdans och Musik Västernorrland. Bollkänsla har spelats för asylsökande på flera ställen i Västernorrlands län, t ex  i Kramfors och Örnsköldsvik. I april visas den för asylsökande i Härnösand. Däremellan spelas den både för skolor och som offentliga föreställningar runt om i länet.

–Föreställningen är helt språkoberoende och passar alla åldrar. Därför vänder vi oss även till barn, unga och vuxna som ännu inte hunnit lära sig svenska, säger Frida Amnow, producent för Bollkänsla på Teater Västernorrland. – Vid premiären i Kramfors var flera personer som väntar på uppehållstillstånd med och arrangerade föreställningen. En egyptisk konditor hade bakat en fantastisk tårta till ensemblen och den mångkulturella publiken i olika åldrar hängde väl med på handlingen. Det enda ordet som yttras är det ångermanländska: Mä!

Turnén avslutas med två föreställningar på Dieselverkstan i Stockholm och till hösten blir det turné i Sörmland. Läs mer 

Teater Västmanland, Limits, foto Mattias Edwall

Teater Västmanland, Limits, foto Mattias Edwall

Kampanjen From Fear to Action på Västmanlands Teater
I höstas inledde Västmanlands Teater ett treårigt samarbete med Cirkus Cirkör. Med den kommande produktionen Limits, en Cirkus Cirkör föreställning i regi av Tilde Björfors som har premiär den 19 mars på Västmanlands Teater, deltar teatern som arrangör i kampanjen From Fear to Action, kopplad till föreställningens tema; gränser och migration. Kampanjen From Fear to Action uppmuntrar publiken att göra en insats genom att visa på de goda krafter som finns i närsamhället och hos medborgarna, t.ex. genom en utställning i samband med föreställning eller insamling av kläder.
Läs mer om Limits här

Västmanlands Teater erbjuder även cirkusskola till skolor som tagit emot många asylsökande barn. Under påskhelgen erbjuds cirkusskola som offentlig verksamhet där 10 platser (av 30) kommer att upplåtas till flyktingförläggningar. Temat för cirkusskolan är kopplad till föreställningen Limits. Västmanlands Teater samarbetar också med hjälporganisationer för att kunna erbjuda teaterbiljetter till flyktingförläggningarna.

ung scen/öst, samarbetar med Mottagningsenheten, foto ung scen/öst

ung scen/öst, samarbetar med Mottagningsenheten, foto ung scen/öst

ung scen/öst samarbetar med Mottagningsenheten
ung scen/öst har startat ett samarbete med Mottagningsenheten för nyanlända barn och ungdomar i Linköping. Mottagningsenheten har egentligen bara plats för 40 elever, men just nu är det 110 elever som ska kartläggas både kunskapsmässigt och socialt för att sedan slussas ut i skolsystemet. Vanligtvis är handläggningsperioden 2-8 veckor, men nu är 8 veckor mer regel än undantag. Barnen är mellan 6 och 16 år.

Samarbetet med ung scen/öst hamnar på barnens och ungdomarnas schema som samhällsintroduktion.  Syftet är att alla nyanlända barn och ungdomar i Linköping ska kunna hitta till ung scen/öst och känna att det är deras teater. ung scen/östs ensemble och projektledarna för pedagogisk verksamhet träffar regelbundet dessa elever  och har olika pass med dans-, teaterövningar och lekar tillsammans.

-Vi har hittills träffat över 150 barn och ungdomar och det är en obeskrivlig känsla hur mycket det har gett oss alla, säger Maria Björkman, producent på ung scen/öst.

Utvalda föreställningar visas för ensamkommande barn och unga i Sörmland
I Eskilstuna finns cirka 160 ensamkommande ungdomar som bor i grupper på olika platser runt om i kommunen. När Scenkonst Sörmland fick klart för sig att det fanns ett stort behov bland ensamkommande barn och ungdomar att få uppleva scenkonst gjordes en genomgång av skolutbudet och lagda turnéplaner. Några passande föreställningar och konserter valdes ut och erbjöds ungdomarna, t ex  Sirqus Alfon, som blev väldigt uppskattad.

Regionteater Väst, Ashtar Dansgrupp, foto RGV

Regionteater Väst, Ashtar Dansgrupp, foto RGV

Syriskt danskompani på Regionteater Väst Dans I Borås
På Regionteater Väst Dans I Borås repeterar just nu Ashtar Dans. Det är en grupp som består av dansare från Syrien, som flytt kriget och nu bor i Sverige. De syriska koreograferna Faisal Diab och Chaukat lmadi är konstnärliga ledare för gruppen och gör båda sin praktik på Regionteater Väst, vilket är en del av arbetsförmedlingens nya etableringsreform. Faisal och Chaukat har en stor kompetens och erfarenhet från sina respektive karriärer som dansare och koreografer i Syrien.  De  är också duktiga danspedagoger, vilket dansarna på Regionteater Väst samt elever på Balettakademin i Göteborg har fått pröva på. Regionteater Västs del i deras arbete är att vara en stödfunktion och bidra med resurser för att starta upp gruppen här i Sverige.

-Vi har fått förmånen att hjälpa dem – med stöd av Kultur i Väst – att hitta tillbaka till dansen. Stort!  skriver Regionteater Väst på sin Facebooksida.

Läs mer om Ashtar Dans och Regionteater Väst här.

Norrdans  är öppet för alla
På Norrdans i Härnösand är den dagliga dansträningen öppen för alla dansverksamma i regionen. Just nu tränar en asylsökande från Ukraina regelbundet med ensemblen.
Norrdans bjuder också regelbundet in ensamkommande flyktingbarn och flyktingboenden till sina föreställningar och letar aktivt efter flera samarbetsmöjligheter och pedagogiska projekt med klasser som har en majoritet av icke svensktalande elever.

 

Bilden överst: Teater Västernorrland, Norrdans och Musik Västernorrland, Bollkänsla, foto Lia Jacobi

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.