Mon lean duhát jagi/Jag är tusen år produceras av Giron sámi teáhter tillsammans med Beaivváš sámi našunála teáhter i Norge, Dramaten, Norrbottensmusiken och Norrlandsoperan, inom projektet Rock-Art in Sápmi, som är en del av Kulturhuvudstadsåret i Umeå. 

Mon lean duhát jagi/Jag är tusen år av Erik Norberg i regi av Lena Engqvist Forslund är en musikalisk resa genom tid och rum som berättas med hjälp av jojk, sång, musik, rörelse och skådespeleri. Det handlar om hur den samiska historien flätades samman med den svenska och hur det gick till när århundraden av ömsesidig respekt glömdes bort för att bergen skulle brytas. Föreställningen skildrar möten mellan samisk kultur och storsamhället från forntid fram till idag. Vi får följa olika samiska personer som lämnat avtryck i den samiska historien.  Sammantaget ger föreställningen en bild av det samiska folkets historia och idévärld och pekar framåt, mot en ny generation samer. Premiären ägde rum på Norrlandsoperan 5 mars och just nu befinner sig ensemblen på turné i Västerbotten följt av spelningar i nordnorge, Finland samt ett nedslag på Dramaten i Stockholm den 20 och 21 maj.

Föreställningen ingår i projektet Rock art in sápmi som är ett stort gränsöverskridande samarbetsprojekt med seminarier, föreläsningar, böcker, teater, musik, dans och forskning inför och under Kulturhuvudstad Umeå 2014.

-Syftet med projektet är att vi alla som bor i sápmi ska lära oss mer om våra nordliga kulturtraditioner och att vi på olika sätt ska föra in kunskapen i vår tid och därmed lära oss mer om varandra, berättar Lena Forslund Engqvist, teaterchef Giron sámi teáhter.

Läs mer

 

Bilden ovan: Giron sámi teáhter, Jag är tusen år, foto Hans-Olof Utsi

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.