Mon lean duhát jagi/Jag är tusen år produceras av Giron sámi teáhter tillsammans med Beaivváš sámi našunála teáhter i Norge, Dramaten, Norrbottensmusiken och Norrlandsoperan, inom projektet Rock-Art in Sápmi, som är en del av Kulturhuvudstadsåret i Umeå. 

Mon lean duhát jagi/Jag är tusen år av Erik Norberg i regi av Lena Engqvist Forslund är en musikalisk resa genom tid och rum som berättas med hjälp av jojk, sång, musik, rörelse och skådespeleri. Det handlar om hur den samiska historien flätades samman med den svenska och hur det gick till när århundraden av ömsesidig respekt glömdes bort för att bergen skulle brytas. Föreställningen skildrar möten mellan samisk kultur och storsamhället från forntid fram till idag. Vi får följa olika samiska personer som lämnat avtryck i den samiska historien.  Sammantaget ger föreställningen en bild av det samiska folkets historia och idévärld och pekar framåt, mot en ny generation samer. Premiären ägde rum på Norrlandsoperan 5 mars och just nu befinner sig ensemblen på turné i Västerbotten följt av spelningar i nordnorge, Finland samt ett nedslag på Dramaten i Stockholm den 20 och 21 maj.

Föreställningen ingår i projektet Rock art in sápmi som är ett stort gränsöverskridande samarbetsprojekt med seminarier, föreläsningar, böcker, teater, musik, dans och forskning inför och under Kulturhuvudstad Umeå 2014.

-Syftet med projektet är att vi alla som bor i sápmi ska lära oss mer om våra nordliga kulturtraditioner och att vi på olika sätt ska föra in kunskapen i vår tid och därmed lära oss mer om varandra, berättar Lena Forslund Engqvist, teaterchef Giron sámi teáhter.

Läs mer

 

Bilden ovan: Giron sámi teáhter, Jag är tusen år, foto Hans-Olof Utsi

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer också att prata om styrelsearbete i en länsteater.

Den 18 augusti har vi bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 7 juli, annars debiteras hela anmälningsavgiften.