Teater Västernorrland och Folkteatern i Gävle samarbetar om föreställningen Saker vi äter när ingen ser på. Det är en berättelse om vår relation till mat, om ensamhet och om hemliga rum. Vi kontaktade regissören och koreografen Carl Olof Berg!

Vad äter du när ingen ser på? Vilken slags mat gör dig glad? Vad gör dig ledsen? Och vad tröstar dig? I Saker vi äter när ingen ser på undersöks vår relation till mat. Det ensamma ätandet är livsnödvändigt, men kan samtidigt vara hämningslöst, skamfyllt och tröstande. Det vi stoppar i oss när ingen ser på är inte bara relationen mellan hand och mun utan också mellan oss själva och samhället, mellan vår kropp och vår hjärna, mellan svält och proppmätt och mellan prestation och samvete.

Teater Västernorrland och Folkteatern Gävleborg, Saker vi äter när ingen ser på, foto Lia Jacobi.

Urpremiären äger rum den 14 september 2022. Föreställningen spelas för högstadiet och årskurs ett på gymnasiet. Vi kontaktade regissören och koreografen Carl Olof Berg för att få veta mer!

Carl Olof Berg, foto Chrisander Brun.

Hej Carl Olof! Du och de andra i produktionen vill undersöka vår relation till mat. Hur går ni tillväga för att göra det?
– Genom drastiska berättelser om världens största pizza, skirat smör, delikatessen ortolansparv och en hink med saftsås vill vi undersöka perspektiv på ensamhet, förbjuden njutning, kontroll, revolt och gemenskap. Vi vill låta samtliga uttryck på scen som kroppen, dansen, kostymen, texten, ljuset, musiken, masken och scenografin vara jämbördiga ingångar till att uppleva frosseri, njutning, intimitet och skam. Hur gestaltas en kropp som både är proppfylld och ekande tom på samma gång? 

Föreställningen beskrivs som ”en blandning mellan matshow och middagsbjudning”. Det låter spännande. Berätta!
– Haha. Idag säger vi att det är en ”maxad middagsbjudning” och sittning som vi bjuder in publiken till. Som åskådare placeras du vid fyra långbord som står i en rektangel och där skådespelarna befinner sig i mitten av spelplatsen på en snurrande prinsesstårta. Vi tänker att berättelserna dukas upp för dig både som snacks, förrätt, huvudrätt, efterrätt, ostbricka och nattvickning i resan med de fyra omaka vännerna Macke, Asaf, Willem och Thom. En skruvad middag med sleepover och oväntad gemenskap.

Teater Västernorrland & Folkteatern Gävleborg, Saker vi äter när ingen ser på, foto Lia Jacobi.

Vilka är frågeställningarna som ni tar upp? 
– Vilka berättelser om konsumtion, identitet, intimitet och möjlig gemenskap ryms i vårt ensamätande? Vad krävs för att glänta på dörren till våra hemliga rum och dela det med någon annan? Vilka normbrott och queera kombinationer av mat fantiserar vi om bakom stängda dörrar?

Föreställningen riktar sig till alla från 13 år och riktas till högstadiet och årskurs ett på gymnasiet. Hur har ni mött, och hur kommer ni att möta målgruppen?
– I förarbetet har jag Carl Olof, dramatikern Alma Lindé och teaterpedagogen Mia Rydell besökt ungdomar i högstadiet och på fritidsgård i Västernorrland. Vi har arrangerat provsmakningar, samtal om favoriträtter och vad vi äter när ingen ser på som ingång till manusarbete och helhetskoncept. Efter föreställning finns både lärarmaterial och workshops tillgängliga för elever och pedagoger.

Läs mer på www.teatervasternorrland.se och www.folkteaterngavleborg.se.

Bilden överst: Teater Västernorrland och Folkteatern Gävleborg, Saker vi äter när ingen ser på, foto affischbild av teatern.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.