Västerbottensteaterns satsning Rum för teater innebär att turnerande teaterföreställningar framförs i nästan vilka lokaler som helst för att alla invånare i länet skall få fullödiga scenkonstupplevelser, oavsett var i regionen de bor. Projektledare Robert Herrala berättar mer:

”I den lilla byn Sikeå i Västerbottens kustland är den lokala arrangören förväntansfull. De har i februari beställt tre föreställningar av Västerbottensteaterns turnerande musikteateruppsättning Vi besvarar ditt samtal så snart vi kan. Föreställningen ingår i teaterns särskilda Rum för Teater-verksamhet som innebär att man spelar i nästan vilka lokaler som helst. Rummet måste minst ha måtten 8 x 10 meter och tre meter i takhöjd. Uppfyller man dessa villkor så bygger turnégänget upp en hel liten teater, med läktare för publiken och allt. Idén med Rum för Teater är att alla invånare i teaterns turnéområde ska kunna få fullödiga teaterupplevelser, oavsett var i regionen de bor. Västerbottensteatern vinnlägger sig därför om att alltid ha riktig scenografi, ljussättning, mask, kostym och en ensemble med tre till fyra skådespelare.

Arrangörerna i Sikeå har varit med förr, de vet att deras lilla bygdegård Triangeln snart kommer att förvandlas till en riktig teater, om än i miniformat. Trots att byn bara har drygt 100 invånare har de sålt tre fulla hus, dvs 180 biljetter. Dessutom har man samma månad två föreställningar till i andra byar i kommunen! Hur är detta möjligt? En förklaring är att Norrscen, dvs teatrarna i de fyra norrlandslänen, numera har ett särskilt turnéstöd. Arrangörerna kan köpa föreställningar från vilken Norrscensteater som helst och betala samma pris, oavsett om de bor i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland eller Jämtland.”

 Västerbottensteatern

Rum för teater

 

Bilden ovan: Västerbottensteatern, Vi besvarar ditt samtal så snart vi kan, Agneta Ahlin och Annika Isaksson, foto Patrick Degerman

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.