Västerbottensteaterns satsning Rum för teater innebär att turnerande teaterföreställningar framförs i nästan vilka lokaler som helst för att alla invånare i länet skall få fullödiga scenkonstupplevelser, oavsett var i regionen de bor. Projektledare Robert Herrala berättar mer:

”I den lilla byn Sikeå i Västerbottens kustland är den lokala arrangören förväntansfull. De har i februari beställt tre föreställningar av Västerbottensteaterns turnerande musikteateruppsättning Vi besvarar ditt samtal så snart vi kan. Föreställningen ingår i teaterns särskilda Rum för Teater-verksamhet som innebär att man spelar i nästan vilka lokaler som helst. Rummet måste minst ha måtten 8 x 10 meter och tre meter i takhöjd. Uppfyller man dessa villkor så bygger turnégänget upp en hel liten teater, med läktare för publiken och allt. Idén med Rum för Teater är att alla invånare i teaterns turnéområde ska kunna få fullödiga teaterupplevelser, oavsett var i regionen de bor. Västerbottensteatern vinnlägger sig därför om att alltid ha riktig scenografi, ljussättning, mask, kostym och en ensemble med tre till fyra skådespelare.

Arrangörerna i Sikeå har varit med förr, de vet att deras lilla bygdegård Triangeln snart kommer att förvandlas till en riktig teater, om än i miniformat. Trots att byn bara har drygt 100 invånare har de sålt tre fulla hus, dvs 180 biljetter. Dessutom har man samma månad två föreställningar till i andra byar i kommunen! Hur är detta möjligt? En förklaring är att Norrscen, dvs teatrarna i de fyra norrlandslänen, numera har ett särskilt turnéstöd. Arrangörerna kan köpa föreställningar från vilken Norrscensteater som helst och betala samma pris, oavsett om de bor i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland eller Jämtland.”

 Västerbottensteatern

Rum för teater

 

Bilden ovan: Västerbottensteatern, Vi besvarar ditt samtal så snart vi kan, Agneta Ahlin och Annika Isaksson, foto Patrick Degerman

 

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet är sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på XXX Stockholm, Adress. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer även få tillfälle av att byta erfarenheter mellan varandra.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 21 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 4 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 4 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.