Just nu turnerar Regionteatern Väst med klassrumsföreställningen Rösträtten som handlar om friheten att välja och rätten att påverka när man går i högstadiet. I september följs Rösträtten upp av BOOST som är en happening och en hyllning till demokratin av och med högstadieelever från hela Västra Götalandsregionen.

Med anledning av supervalåret uppmärksammar Regionteater Väst det faktum att en stor grupp medborgare inte har någon möjlighet att göra sina röster hörda på vedertagen demokratisk väg, nämligen alla under 18 år. Regissören Jens Peter Karlsson, som gjort flera uppmärksammade politiska produktioner på Teaterrepubliken i Malmö, bjöds in till Regionteater Väst för att skriva manus till och regissera en klassrumsföreställning för årskurs 7.  I föreställningen Rösträtten, som just nu spelas runt om i Västra Götaland, pratas det om strejk, bojkott, demonstrationer och kampanjer på internet – samtidigt som det också ges en praktisk demonstration av hur ett allmänt val i Sverige går till och ideologiska principer vänds och vrids. Samhällskunskapslärare hyllar den och säger att den ger mycket material att arbeta vidare med och elever har gett den betyget ”den bästa teater jag sett”.

Som en uppföljning till Rösträtten arrangerar Regionteater Väst i höst BOOST med högstadieelever från hela Västra Götalandsregionen. Syftet är att hylla demokratin genom att i en performance/happeningform lyfta de ungas egna engagemang och se till att både media och lokala politiker tar emot deras budskap. BOOST går av stapeln första veckan i september på offentliga platser runt om i Västra Götalandsregionen.

På gränsen
Politiska frågeställningar blir det också i dansföreställningen På gränsen. Temat är gränsen mellan Sverige och Norge, men inspiration har hämtats ifrån alla världens gränser. Vem får komma in och varför? Hur kommer man in? Blir det bättre när man väl är inne? För koreografin svarar Camilla Ekelöf, konstnärlig ledare på Regionteater Väst.  Den 7 och 8 september visas På gränsen på Dramaten som del av Nationalismens apostlar, ett nordiskt samarbete där Länsteatrarna och Dramaten medverkar.

Mer information om Regionteater Västs repertoar och spelplan

Bilden ovan: Regionteater Väst Rösträtten Mechael Engberg Lisbeth Johansson Jan Coster Foto Ola Kjelbye

 

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer också att prata om styrelsearbete i en länsteater.

Den 18 augusti har vi bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 7 juli, annars debiteras hela anmälningsavgiften.