Snart blir det stort kalas på Regionteatern Blekinge Kronoberg i Växjö! Växjö ensemblen bildades 1970 och höll till på Växjö teater. Det ingick i uppdraget att turnera i både Småland och Blekinge. Men 1972 fick även Blekinge en egen ensemble. Och 20 år senare skulle de båda slås ihop till Regionteatern Blekinge Kronoberg.

– Under 50 år har vi försökt att vidga vyer, inspirera till mod och till engagemang  –  och det tror vi är själva motorn till all utveckling. Tillsammans med vår publik och samarbetspartners har vi skapat nya världar och nya rum – både inre och yttre – och i år satsar vi på att det ska kulminera! skriver Therese Willstedt, vd/teaterchef i en inbjudan till 50-års firandet.

Växjö ensemblen bildades 1970 som en del av Riksteatern. Högste chefen för Riksteatern var följaktligen chef för Växjö ensemblen de första åren, men på plats i Växjö fanns regissörerna Finn Paulsen och Ulf Fredriksson som var ansvariga för ensemblen. Teatern hade sin hemvist på Växjö teater (Sveriges näst äldsta landsortsteater, efter Mariestad) och det ingick i uppdraget att turnera i både Småland och Blekinge. 1972 fick även Blekinge en egen ensemble under Riksteatern. 1984 bildas stiftelsen Kronobergsteatern, en länsteater för Kronobergs län med Landstinget Kronberg och Växjö kommun som huvudmän. 1992 slogs länsteatrarna i Kronoberg och Blekinge ihop efter en två årig försöksperiod och efter ytterligare två års betänketid byttes namnet till Regionteatern Blekinge Kronoberg. 2017 beslöt ägarna att dansen skulle bli en fast del av verksamheten och Regionteatern fick ett nytt utvidgat uppdrag som scenkonstinstitution för teater och dans.

Efter Riksteaterns chef Hans Ullberg har cheferna på teatern hetat Henning Mankell 1984-1987, Hildegard Bergfeldt 1987-1993, Ingrid Kyrö 1993-2003, Johan Bernander 2004-2007, Magnus Holm 2008-2017. Sedan 2 år tillbaka heter vd/teaterchef Therese Willstedt. Läs hennes inbjudan till oss  att fira Regionteatern Blekinge Kronobergs 50-års fest!

Therese Willstedt, foto teatern

”- Nu inleds vårt 50-årsjubileum! Här ska det festas och firas som aldrig förr! Denna jubelfest kommer att stå på, hela våren och hela hösten, fram tills nyårsnatten – och vi önskar att ni vill vara med och fira scenkonsten tillsammans med oss så mycket som ni bara kan, vill och orkar!

Regionteatern har under dessa 50 år mött omkring 2 miljoner människor med sin scenkonst, varav dryga 65% har varit barn och unga. Vi har skapat cirka 25 000 kostymer, byggt 500 scenografier samt kreerat och friserat omkring 750 peruker. Vi har utökat vår pedagogiska verksamhet, skapat en plattform för den samtida danskonsten i våra regioner och startat Sveriges första fasta Medborgarscen.

Vi vet att vi kanske inte konkret har förändrat världen – men vad vi vet är att vi har bidragit till att förändra hur vi upplever världen. Under 50 år har vi försökt att vidga vyer, inspirera till mod och till engagemang  –  och det tror vi är själva motorn till all utveckling. Tillsammans med vår publik och samarbetspartners har vi skapat nya världar och nya rum – både inre och yttre – och i år satsar vi på att det ska kulminera!

Våren bjuder på två storsatsningar. Först ut är live-dokumentären Älskade Araby där Medborgarscenen ger tillbaka makten över berättandet  om den omtalade stadsdelen Araby där den hör hemma – nämligen hos de som bor och lever i Araby. Strax därefter har vi premiär på den moderna klassikern och kultfilmen FESTEN i en ny scenisk version. Hela Regionteaterns ensemble står på scen i detta välskrivna familjedrama.

Ja, förbered er på en totalupplevelse utöver det vanliga. Till förrätt serveras nämligen årtiondets fest, till huvudrätt avslöjandet av en stor  familjetragedi och till efterrätt en god portion av tankeväckande samhällskritik.

Välkommen till vårens stora scenkonstfest!”

Therese Willstedt, VD/Scenkonstchef Regionteatern Blekinge Kronoberg

Läs mer på regionteater Blekinge Kronobergs hemsida.

 

Bilden överst: Från FESTEN, foto Sofie Amalie Klougart

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.