Regionteater Väst Dans med konstnärlige ledaren Camilla Ekelöf i spetsen, har samarbetat med Visa2Dance, en festival för samtida dans i Dar es Salaam i Tanzania och dess konstnärliga ledare Aloyce Makonde i över 3 år, både med rena dansproduktioner, workshops, musik och även koreografiska samarbeten. 

I maj 2013 medverkade RTV Dans med hela dansensemblen på Visa2Dance c/o Bagamoyo festival i Tanzania. Då framfördes 2 versioner av Lilla Spöksonaten i en och samma föreställning – en av RTV Dans och en av Dar es Salaam Dance International/DDI, båda i koreografi av RTV Dans konstnärliga ledare Camilla Ekelöf.

Dar es Salaam Dance International,DDI, foto från gruppens Facebooksida

Dar es Salaam Dance International,DDI, foto från gruppens Facebooksida

Dar es Salaam Dance International/DDI, är en streetdansgrupp med sju dansare som hämtar inspiration från den moderna/nutida dansen i sitt koreografiska språk och är den bästa gruppen i sitt slag i Tanzania med ett flertal tävlingsvinster och tv-framträdanden bakom sig.
Under veckan i Tanzania jobbade båda grupperna med en förprocess inför den nya dansföreställning Kryp/Mdudu och en work-in-progressvisning gjordes på samma festival. Kryp, som hade premiär i Sverige 5 september i år, är ett samarbete mellan Bohuslän Big Band och RTV Dans med nyskriven musik av Malin Hülphers. Mdudu av DDI hade å sin sida premiär i Dar es Salaam i oktober under Time2Dance festivalen (tidigare Visa2Dance).

Önskan om att stärka barns rätt till scenkonst och kreativt skapande
Genom Regionteater Västs breda och långa erfarenhet av att skapa dansföreställningar för barn och unga, växte önskan om att tillsammans med festivalen Time 2Dance arbeta för att stärka barns rätt till scenkonst och kreativt skapande. Detta mynnade ut i att kunnig personal från RTV Dans har medverkat i Time2Dance festivalen med en workshop i skapande skola-form, inriktad på scenrummet och kostym. Workshopens målgrupp var kostymmakare, scenografer samt lärare och andra pedagoger inom drama, musik, dans etc som har intresse av att skapa scenkonst för en ung publik. Målgruppen blandas upp med skolbarn från området.

Workshopen – såhär gick det till
Workshopen utgick från den aktuella föreställningen Mdudu/Kryp (mdudu betyder kryp på swahili) av Camilla Eklöf, där varje deltagare först fick se föreställningen med DDI. Efter föreställningen genomfördes ett samtal om hur man kan prata scenkonst med barn och hur de själva upplevde föreställningen. Deltagarna fick därefter en varsin liten modell som de skulle använda för att skapa sin egna Mdudu. De arbetade fram olika kostymer och rekvisitaföremål, med hjälp av en mängd olika sorters material. Workshopen avslutades med att alla ”Mdudus” placerades i en miniteater och fick sedan spela en roll i en mini Mdudu-föreställning.

Syftet med workshopen var att ge deltagarna inspiration om hur man enkelt kan göra liknande workshops för barn och på så sätt sprida kunskapen vidare. Workshopen genomfördes av Sara Nilsson – kostym, Lena Sandberg – rekvisita, Ann Lundberg – producent och Cathrine Ericson – turnésamordnare vid Regionteater Väst. Projektet sker med stöd av Svenska Institutet och Creative Force programmet.

Dar es Salaam Dance International/DDI på Facebook
Dansfestivalen Visa2Dance – numera Time2Dance
Mer om dansprojekt och samarbeten på
Regionteater Västs hemsida

 Föreställningen Kryp, Regionteater Västs version, foto Håkan Larsson


Föreställningen Kryp, Regionteater Västs version, foto Håkan Larsson

 

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer också att prata om styrelsearbete i en länsteater.

Den 18 augusti har vi bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 7 juli, annars debiteras hela anmälningsavgiften.